Моят опит да даря кръвна плазма за болни от коронавирус

Боби Т. 05 ноември 2020 в 13:16 18740 0

Снимка Архив

*Мислех да не пиша, но всичко си има граница на търпение. Прекарал съм COVID-19 и слушам всекидневно само апели към хората от властимащите и как няма дарители на кръвна плазма и било дефицит, а можело да спасиш между 2 и 4 човека в тежко състояние.

Отивам аз на 21.10.2020 г. във ВМА да видя дали мога да изпълня гражданския си дълг (поне според мен), т.е. дали имам антитела и се оказва, че имам ТРИ пъти над нормата. Млад съм, нямам никакви заболявания, т.е. идеален да даря кръвна плазма.

Екипът на проф. Попов във ВМА е много мил, като се държат професионално и включително с него разговаряме и ми обяснява всичко, както и ми показва апарата и прочие. Вирусологията ми е готова, вкл. и коя кръвна група съм (0+, т.е. мога да даря на О+, A+, B+, AB+) и хемоглобинът ми е перфектен, т.е. готово е всичко. 

Отивам да даря плазмафереза на 23.10.2020 г. /петък/ (400 мл.) и разбирам с огромно разочарование, че:
- от цялата страна звънят и търсят плазма за пациенти;
- кръводарители - няма; 
- ЕДИНСТВЕНИЯТ апарат на това огромно лечебно заведение - ВМА, за плазмафереза, се е счупил и инженерът щял да дойде в понеделник - 26.10.2020 г., т.е. може и тогава да не се оправи, ако има сериозен проблем.

Лекарката се обажда в Националния център по Трансфузионна хематология и оттам ни отказват с мотива, че е вече ПЕТЪК и тъкмо минава 12:00 ч., а събота и неделя пък било абсурд, т.е. почивка са.

В мен се събуди меко казано ярост и разочарование. Лекарите на първа линия са на ръба на силите си и не са почивали от месеци, а тези от НЦТХ, с какво се умориха? 

От години слушаме, че няма желаещи за даване на кръв и бездействат. Ние в пандемия ли сме или какво? Колко човека може да починат заради липсата на елементарна координация, резервен апарат и план на действие? Кой ще поеме вината, ако умре някой? И още доста въпросителни.

Щели да ме търсят активно да даря, но идната седмица (26.10 - 30.10). Еми никой не ме потърси и въпросната седмица. Реших да потърся НЦТХ отново на 03.11.2020 г., но какво ми се заявява - можели да ми запишат час за 09.11.2020 г.

Казвам, че искам да даря спешно кръвна плазма за познат, а отделно лекар от моята кръвна група от Варна има нужда, но ми се заявява, че не можело да посоча на кого да даря плазма, а те щели да решат... Даряването би следвало да е личен акт и да имаш опция при необходимост, да посочиш лицето, на което искаш да дариш, ако нямаш такъв познат или близък, и доброволно си решил (както предното ми ходене), да я дават на когото преценят, но да нямам право на избор е абсурдно. И доколкото си познавам скапаната държава съм убеден, че и там кръвта би се разпределила на принципа - първо нашите си хора, а после обикновените, но не и с моята. 

Нямаме апарати за плазмафереза, които струват около 50 000 лв. бр., но имаме 1 000 000 лв. за нови лимузини. 

*Разказът е от фейсбук профила на автора. Препечатваме с негово позволение.

Редакцията е готова да публикува и други позиции по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови