Започна строежът на нова детска градина в Изгрев

OFFNews 09 септември 2022 в 14:42 3075 0

Детска градина

Снимка Аделина Ангелова/СО

Нова сграда към детска градина 23 ще се строи в столичния квартал Изгрев

Започна изграждането на нова сграда към детска градина № 23 „Здраве“ в район „Изгрев“ днас, съобщиха от Столична община.

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и на района д-р Делян Георгиев бе отслужен водосвет.

Сградата е за три групи и след изграждането ѝ детското заведение ще бъде с общо 10 групи. Строителството на детската градина е част от Програмата на кмета на София за изграждане на нови ясли и детски градини.

"Очаквам изпълнението да приключи до следващата есен и сградата да приеме деца. Това е важно, за да осигурим прием на децата на възраст между 3 и 6 години" – каза кметът Фандъкова."Когато работим всички, тогава резултатите са налице. Надявам се, че Столичният общински съвет ще подкрепя инициативите ни за осигуряване на финансиране за повече детски градини", посочи тя. В момента в София се строят 5 ясли и 25 детски градини. Очаква се до края на годината да бъдат завършени 11 от тях. 

Д-р Делян Георгиев обеща новото крило за допълнителни 3 групи в 23-та Детска градина "Здраве" да бъде напълно готово и да заработи в началото на следващата учебна година. "С моя екип направихме сериозно проучване какво и къде в "Изгрев" може да бъде направено, за да увеличим броя на местата в яслите и детските градини, каза той. - Реално всички съществуващи, без една, ще бъдат разширени. Ще построим и две съвсем нови. За 23-та Детска градина "Здраве" допълнителното крило, което ще изградим, е максимумът за този терен. Тя е интересна с това, че е павилионна, тоест - има няколко сгради. И е единствената детска градина, открита лично от Тодор Живков".

Иван Таков, който е заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет в СОС, добави, че район "Изгрев" фигурира в инвестиционната програма на Столична община с 5 обекта. "Три от тях са разширения на съществуващи обекти, а две са напълно нови строителства - на яслата за 150 деца, чието изпълнение започна преди два дни, и на голяма детска градина за 15 групи, обясни той. - Имотите и за двете нови строителства са получени от Столична община, благодарение на упоритата и системна работа на д-р Делян Георгиев. Единият терен е от министерство на външните работи, а другият - от това на транспорта".

След официално направената първа копка, директорът на градината Милена Митова и д-р Делян Георгиев показаха на кмета Йорданка Фандъкова и на Иван Таков условията, в които се грижат за децата. "Това е единствената детска градина в район "Изгрев", която не е ремонтирана отвътре, обясни д-р Георгиев. - Кметът Фандъкова обеща пред нас, че ще бъде направен цялостен ремонт. Видя с очите си какво е състоянието и на кухненските, и на санитарните помещения. Сега моята задача е максимално бързо да организирам проучване какво е необходимо да бъде ремонтирано и да направя остойностяване. За две седмици ще съм готов и ще й предам всичко. Ще настоявам за този ремонт, докато не го осъществим. След като го направим, ще мога спокойно да кажа, че на 100% сме решили проблема с материалната база на детските градини на територията на нашия район".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови