Виктор Николаев, Антон Тодоров и Валери Симеонов влязоха в годишния доклад на 'Амнести'

OFFNews 22 февруари 2018 в 14:10 8527 1

Натиск срещу журналисти, увеличаване на ксенофобията, липса на грижи за мигрантите и дискриминация срещу ромите. Такива изводи прави в тазгодишния си доклад за правата за човека "Амнести интернешънъл" по отношение на България. 

В доклада организацията посочва, че продължават политическият натиск и заплахите срещу журналисти - голяма част от медиите остават под контрола на партиите и местните олигарси.

В документа се споменават и заплахите срещу журналиста Виктор Николаев в ефир от страна на бившия вече депутат Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов. От организацията посочват, че не са взети мерки срещу Тодоров и Симеонов. 

България остава на последно място в ЕС по отношение на индекса за свобода на медиите. "Репортери без граници" поставят България на 109-о място сред 180 страни по отношение на свобода на медиите. 

"Амнести" критикува България и по отношение на мигрантската политика. В доклада се посочва, че мигрантският поток към страната ни намалява, но сигналите за използвана сила срещу нелегалните имигранти от страна на граничните власти продължават, а правозащитни организации сигнализират още за задържане на бежанци, в това число и деца, в центрове, в които живеят при лоши условия. 

В доклада се посочва и случаят, в който кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отказа да приеме в града сирийско семейство с бежански статут, а действията му бяха подкрепени от жителите на града. Отказ да бъдат приемани бежанци имаше и в други градове на страната. 

През юли 2017 г. правителството прие Наредба за интеграцията на бежанците, но по нея все още не са приети ефективни механизми. Не са взети мерки за подобряване на условията в центровете за бежанци и възможности за интеграция, а през септември кабинетът взе решение, с което ограничи свободното движение на мигранти, като позволи придвижването само в определени места, се посочва още в доклада. 

Въпреки че се е съгласила да приеме 1302-ма бежанци от Гърция и Италия по споразумението за мигрантските квоти, но до края на годината е приела само 50 мигранти от Гърция. Страната ни не е приела и нито един бежанец от Турция при поет ангажимент за приемане на 100 души по споразумението между ЕС и Турция. 

Не са подобрени и условията за децата мигранти, отбелязва докладът, като допълва, че на деца често се отказват преводач, правна защита, здравно обслужване и психологична помощ, в центровете не е достъпно дори и базисно обучение, а повечето деца бежанци не са приемани в местните училища. Образование се осигурява само от неправителствени организации няколко пъти седмично. 

В доклада България е критикувана и за липса на мерки срещу дискриминацията. В документа се посочва, че продължават случаите на реч на омразата и престъпления срещу малцинствени групи, в това число турци и роми, мигранти. Организацията допълва, че по време на кампанията за парламентарните избори е имало много ксенофобски изказвания от партии, в това число от "Патриотичния фронт", който стана част от управляващата коалиция. 

Продължава маргинализацията и дискриминацията срещу ромите, които са изправени пред препятствия при достъп до образование, здравеопазване, намиране на работа и жилища. Ромските деца са отделени в ромски училища, много роми нямат здравноосигурителни права и нямат достъп до здравни услуги. Властите продължават да събарят незаконни ромски къщи, без да предоставят алтернативни места за настаняване, което оставя без дом много семейства. Неправителствени организации сигнализират за случаи на полицейско насилие срещу роми, отбелязва "Амнести", като посочва и протестите срещу роми в Асеновград и Бяла след побоя на роми над спортисти. 

Пред дикриминация според доклада са изправени и хората с увреждания и особено децата с увреждания, липсва социално включване, свободен достъп до образование, здравеопазване и работни места, а хората с интелектуални и психологически проблеми често са поставяни под запрещение. 

В доклада се отбелязва и провеждането на гей парада, което е станало със засилено полицейско присъствие и на фона на заплахи и котрадемонстрации от страна на крайнодесни групи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8957

1

sinia sova

22.02 2018 в 15:22

Помните ли-"Свестните у нас считат за луди..."единствената останала свястна телевизия BiT и нея "отстреляха"... а народът"???" Той си мълчи-убива децата си...гласува за престъпници да го управляват...живеем в театър на абсурда!