"Амнести" прожектира имената на арестувани журналисти върху турското посолство в Хага

ОFFNews 03 май 2017 в 13:57 2518 1

По повод световния ден на свободата на печата, отбелязван на 3 май, правозащитната организация "Амнести интернешънъл" прожектира върху сградата на турското посолство в Хага имената на арестувани в Турция журналисти, предава "Хюриет". 

Организацията освети посолството с призиви за освобождаване на двама арестувани журналисти от вестниците "Биргюн" и "Джумхюриет" - Махир Канаат и Ахмет Шък. 

Каннат е арестуван на Коледа миналата година заради изтекли имейли от енергийния министър Берат Албайрак, който също така е и зет на президента Ердоган. Той официално е задържан от 17 януари тази година. 

Ахмет Шък от своя страна е прекарал в затвора над година от 2011 г. до 2012 г. Автор е на книгата "Армията на имама", разглеждаща последователите на движението на Фетхулах Гюлен ФЕТО и връзките им с полицията и съдебната система. Това се случва по времето, в което Гюлен е приближен на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Еродоган. Шък е арестуван на 30 декември миналата година заради статии в "Джумхюриет" и публикации в Туитър и е обвинен в участие в терористична организация. 

Заедно с имената на журналистите, на фасадата на сградата се изобразяват решетки, както и послания като "Журналистиката не е престъпление". 

"Амнести" обясняват, че целта на осветяването е да се привлече внимание към ситуацията, в която работят журналистите в Турция. Организацията стартира кампания в социалните мрежи с хаштаг #FreeTurkeyMedia, с който хората могат да изкажат подкрепата си за над 120, намиращи се в турски затвори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

03.05 2017 в 16:45

коври нещастни. Тоя само ги затваря. Засега.
Що не ПРОЖЕКТИРАХТЕ нещо на фасадата на уКрайненското посолство в Хага? Нямат такова? Малко е и не става за прожекции?
ЩО БЕ?!
Ми че там 2 години отстрелват и взривяват неудобните журналисти. В центъра на Киев!
Що мълчахте тогава бе коври нещастни?

амнести в журналистиката са аналогия на фейковите "бели каски" в медицинската помощ към пострадалите в Сирия!
 
X

Подкастът на OFFNews