Варна тъне в боклуци въпреки парите, които плаща

Таня Николова 08 август 2022 в 11:07 3513 3

Варна тъне в боклуци

Снимка Иво Илиев

Кризата с преливащите контейнери става осезаема и видима с началото на летните сезони, когато освен заобиколените с боклук кофи и кошчета, видими стават и множеството микросметища.

90 млн. лв. за пет години или по 18 млн. лв. на година. Толкова струва смепочистването и сметоизвозването на Варна без ДДС. От договора, сумата по който е с 30 млн. лв. повече от предишния, остават четири години. Въпреки парите и обещанията обаче, в последните години Варна периодично затъва в боклуци.

Кризата с преливащите контейнери става осезаема и видима с началото на летните сезони, когато освен заобиколените с боклук кофи и кошчета, видими стават и множеството микросметища.

Проблемът е най-сериозен в централния варненски район „Одесос“ (широкият център) и в „Приморски“, в чиито предели са всички местности в източна и северна посока, вкл. курортните комплекси. Иначе казано, почти цяла Варна без кварталите "Аспарухово" и панелните "Владиславово" и "Младост".

В града действа автоматизирана система за обслужване на контейнерите за смет, според която боклукът се извоза два пъти дневно. Проблемът с преливащите кофи се дължи на факта, че много варненци не правят опит да отварят контейнерите – те са с педал, който се натиска, и оставят торбите с боклук пред тях. Така се създава впечатление, че кофите са препълнени, а варненският вятър и клошарите, търсещи суровини за рециклиране, довършват картинката, твърди директорът на общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“ във Варна Тодор Колев.

По думите му има и вандалски прояви, при които се чупят или крадат амортисьорите, които автоматично затварят капаците на контейнерите.

Според жителите на Варна обаче проблемът с преливащите кофи е най-вече в недостатъчния им брой, често несъобразен с количеството на хората, които живеят в близост до тях, както и с неудобното им поставяне по тротоарите.

Снимки: Иво Илиев

В опит да овладеят хаоса, в началото на юли от общинската администрация призоваха собствениците на заведения и гражданите да не изхвърлят кашони от различни продукти до контейнерите, а от сметопочистващата фирма обявиха нова организация, която предвижда по още един служител на камионите за извозване на боклука, който да обира отпадъците около контейнерите.

Видим ефект нямаше, контейнерите продължиха да преливат, и така от началото на август, с два флашмоба пред общината протестираха екоактивисти. Едно от исканията им беше преразглеждане на договора със сметопочистващата фирма и пълното му оповестяване с цел да се разберат предвидени неустойки за влошеното сметопочистване и извозване.

Последвалият втори опит за овладяване на ситуацията доведе до обявен засилен контрол за нереглементираното изхвърляне на отпадъци във Варна, както от жителите, така и от собствениците и наемателите на търговски обекти. В проверяващите екипи са включени инспекторите от екологичния контрол и служители на общинска полиция, при нужда ще се търси съдействие и от областната дирекция на полицията в града, обяви преди дни зам.-кметът Тодор Иванов.

Актовете, които ще се налагат, са по Закона за управление на отпадъците и са в между 300 и 800 лв. за граждани и от 1400 до 6000 лв. за фирми.

Именно подобни актове – на стойност от 300 до 800 лв., получиха шестима протестиращи пред общината активисти на 3 август. За сравнение, глобата за сметопочистващата фирма във Варна беше 6500 лв.

По думите на директора на екологичната дирекция Тодор Колев от началото на 2022 г. дружеството е глобено за общо 116 хил. лв. На фона на парите, които фирмата получава на година – 18 млн. лв., това е по-малко от 0,01% от сумата.

Сметосъбиращата фирма е санкционирана и заради забавянето на доставката на тротоарните кошчета. Сред причините за това е войната в Украйна и нарушените логистични доставки, самите кошчета се доставят от чужбина, посочват от дружеството.

Иначе, сред идеите за решаване на проблема са нови разпоредби в Наредбата за обществения ред на територията на Варна – примерният текст по нея може да се види на сайта на общинския съвет, както и да бъде отправено искане за по-често от два пъти седмично извозване на отпадъците от контейнерите за разделно събиране на отпадъци във Варна (те са различни от тези за общия боклук).

Община Варна обаче не може да налага глоби на фирмата за разделното извозване, защото според договора изпразването и извозването на отпадъците от хартия, стъкло, метал и пластмаса се прави безплатно в замяна на суровината, която се оползотворява.

Meждувременно, в казуса се намеси и местната РИОСВ. В края на миналата седмица от инспекцията поискаха спешни мерки заради кризата с боклука.

В списъка от предписания влизат осигуряване на достатъчен брой контейнери на територията на общината, вкл. курортите и изготвянето на подробни графици, съобразно увеличения брой пребиваващи покрай туристическия сезон, бежанците от Украйна и др.

В срок до 11 август от варненската община следва да представят и програма с ефективни мерки за капацитета на разположените контейнери и честотата на извозването на боклука.

В същото време, на среща в края на миналата седмица (5 август), посветена на кризата с боклука във Варна, общинските съветници поискаха от администрацията и повече отчетност за контролната дейност на екоинспекторите, както и предоставяне на домоуправителите на актуална информация с графиците за извозване на едрогабаритни и други отпадъци.

В допълнение към картинката, според директора на общинската екодирекция Тодор Колев, в последните месеци с една трета е скочило и количеството на боклука във Варна, а от община Аксаково, на чиято територия се намира регионалното депо за отпадъци – в с. Въглен, са наложили квота от 50 т боклук за депониране на ден, което предполага и връщането на вече натоварени сметопочистващи камиони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

08.08 2022 в 13:51

И не, Варна не винаги е бил мизерен град. По времето, когато София беше един от най-мръсните градове на България, Варна се славеше със зеленината и чистотата си. Обаче имаше ограничения за жителството, това за мен е едно от обясненията.

-240

2

редовно четящ

08.08 2022 в 13:49

Във Варна се краде много наедро. Не случайно общинските служители обитават грандиозния бивш партиен дом! А колко от управниците наистина са варненци, а не жители на тиквоносна Добруджа, е друг въпрос.

-60

1

офф бее

08.08 2022 в 11:40

Варна винаги е бил един от най-мизерните градове в България.
С най-разбитите улици...Проблеми с водата. Проблеми с канализацията...
Нали "битието определя съзнанието" - дили това не е една от причините за възникването на копейкин...
 
X

Да помогнем на украинските деца!