Уволнените служителки от МУ-София: Лъжа е, че сме препятствали прокуратурата

Александра Маркарян 30 септември 2016 в 18:44 7600 3

Лъжа е, че сме препятствали прокуратурата. Това заявиха на пресконференция днес трите бивши служителки на Медицинския университет в София. Те бяха уволнени вчера, а в медиите беше съобщено, че причината е, че те са препятствали проверката на Софийска градска прокуратура по досъдебното производство, което се води срещу бившия ректор на университета проф. Ваньо Митев.

Главният счетоводител проф. Красимира Маркова, ръководителят на "Обществени поръчки" Мария Генсузова и ръководителят на "Капитално строителство" инж. Симона Манолова заявиха, че от тях са искали да предават оригинални документи по незаконен начин - само с устно разпореждане, но когато ответната страна е подписала протокола, всичко е било предадено по надлежния ред. Те твърдят още, че докладът след одита на Министерството на образованието, на базата на който беше образувано досъдебно производство, е манипулативен, в него се съдържат неверни факти и че становището и аргументите им не са били взети предвид при изготвянето на окончателния му вариант.

"Мога да предоставя протоколи от предоставянето на цялата документация на проф. Миланова (бел. ред. проф. Вихра Миланова е новият ректор на МУ-София). Демонстрираното поведение на проф. Миланова спрямо мен в деня на проверката в присъствието на мой експерт и на главния секретар, на г-жа Семерджиева, не може да се квалифицира като подобаващо поведение на ректор на Медицинския университет с авторитет и принципност към служителите си", заяви Манолова.

Проф. Красимира Маркова пък заяви:

"Разбрахме, че има проверка от Софийска градска прокуратура, но присъствието на трима следователи и двама прокурори не беше оповестено, аз не бях извикана като главен счетоводител, ние разбрахме от коридорна информация. Никой не ни извика, за да ни представи официално писмото, искането на СГП за поредица от документи, касаещи различни части от нашата дейност. Целия ден бях на работа и когато си тръгнах, в 16:40 ч., имах регистрирано позвъняване на главния секретар със заплахи, че не съдействам на органите на прокуратурата и че трябва да се върна незабавно, за да представя договорите за предклинично обучение в чужбина. Имам свидетели - слязох от тролея, върнах се в 17 ч., съответно присъствах на поредния скандал от госпожа Петранка Семерджиева - главен секретар, при отворена врата, тъй като в коридорите пред кабинета на ректора вече имаме лична охрана и шофьор от Национална служба за охрана. В тази полицейска обстановка тя започна саморазправа с мен и казва: "Дайте документите и можете да си ходите". "Аз не мога да Ви предоставя оригинални документи, без да имам протокол, че Ви ги предавам". Ако предам такива документи по устно разпореждане такива документи, нося наказателна отговорност".

Тя увери, че след това, срещу протокол е предала всичко, което й е било поискано.

Мария Генсузова заяви, че към 14:30 ч. вчера главният секретар Семерджиева й е поискала оригиналните документи на процедурите за закупуването на високопроходим автомобил Range Rover и за закупуването на самолетни билети. След опис и подписи на двамата представители на прокуратурата тя също предала исканото. Никой не е бил препятстван, подчерта Генсузова.

Трите твърдят, че са уволнени незаконно.

Те заявиха още, че одитният доклад не им е бил предоставен, а това е трябвало да се случи. Казват, че не са го чели, но по написаното в медиите считат, че много неща в него са "изопачени". 

Проф. Маркова заяви, че от МУ-София дали становище на 26 септември вечерта, а на следващата сутрин излязъл окончателният доклад. Тя е убедена, че бележките в становището не са били отразени, защото не е имало физическото време това да бъде направено. Тя заяви още, че всичко в доклада е "предрешено", че той съдържа "сериозни отклонения, фактически грешки, неточности и двусмислени твърдения". Одитът е компрометиран, защото са представени определени факти и събития по начин, чрез който да се манипулират хора, които не са професионалисти в определената тема, заяви още тя.

Тя обясни високите доходи на служителите в Ректората с многото проекти, по които работят и допълни, че цитираните в доклада суми не са верни.

"Сумите не са тези - взели са и сума, която предстои да получим през 2017-а", заяви проф. Маркова.

Според нея причината за скандала била, че някой искал 85-те милиона лева на университета.

"Университетът има по сметката си 80 млн. лева и 5 млн. депозит, от лихвата на който се изплатиха средствата за джипа на акад. Митев. Тези 80 милиона явно представляват голям интерес на някой - дали са политически партии или групировки не мога да твърдя. Ябълката на раздора е кой ще бъде ректор, във финансовото поле. Там настъпва целия разрив."

Тя заяви още, че настоящият ректор проф. Вихра Миланова "раздува щата" на университета. "Тя назначи четирима - уволни главния секретар, назначи нов с по-висока заплата в изпитателен срок, човек без доказани способности. Назначи и един съветник, с по-висока заплата и от главния секретар, двама шофьори".

Според нея причината за уволнението й е, че е един от хората, подписали искане за провеждане на Общо събрание, което се цели смяната на ректора.

По думите й, била "подложена на психически натиск с упреци, че работя за нея и не мога да подписвам протокол, с който контролирам дейността й и й държа сметка". Това се случило с "бурен скандал".

OFFNews потърси позицията на настоящето ръководство на университета по повод всички отправени обвинения.

"Не коментираме абсурдни твърдения, докато разследващите органи не се произнесат. В ход е досъдебно производство. То ще даде отговорите", отговориха от университета.

OFFNews потърси и МОН във връзка с обвиненията, че докладът е изопачен и че становището от университета по него не е било взето предвид. Оттам също отклониха молбата ни за интервю с някой от авторите на доклада с мотив, че се води досъдебно производство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

2

Big Smile

30.09 2016 в 20:24

Ако новият ръководител е назначен със задача да присвоява - нещо което е почти 100% сигурно през последните години - първата му работа е да смени икономическия екип - обществени поръчки, капитално и счетоводство...
Тук вече е направено!
Ано не вярвате - проверете във всяко друго държавно учреждение.
Честито!
Viva Maduro!!!

11751

1

Big Smile

30.09 2016 в 20:20

Ами практиките на КГБ и ДС трудно се променят...
Viva Vishinsky!