Уволниха трима ключови служители на Медицинския университет в София

Александра Маркарян 29 септември 2016 в 15:03 10161 2

Трима служители на ключови длъжности в Медицинския университет в София са били уволнени днес заради препятстване проверката на прокуратурата.

Те са главният счетоводител проф. Красимира Маркова, ръководителят на "Обществени поръчки" Марта Генсузова и ръководителят на "Капитално строителство" Симона Манолова. За уволненията съобщи bTV. От МУ-София отказаха коментар, но източници на OFFNews по-късно потвърдиха информацията.

Вчера прокурори и следователи влязоха в Медицинския университет, за да изискат документи, след като по-рано същия ден Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на университета проф. Ваньо Митев за за престъпления по служба и умишлена безстопанственост. Производството бе образувано на база одитен доклад на Министерството на образованието и науката, в който се посочват редица злоупотреби за управлението в периода 1 януари 2014 г. - 30 юни 2016 г.

Прокурорите и следователите са изискали документи, които тримата служители са отказали да предоставят.

От доклада става ясно, че професорът е предприел действия за незаконното събаряне на сграда - публична държавна собственост, похарчил е над 177 хил. лева държавни пари за високопроходим автомобил, превишил е приема на платени студенти в разрез със закона. Освен това МУ-София обучава студенти в Кипър, Швейцария и Германия също в нарушение на закона, което може да доведе до това, че въпросните студенти няма да получат законни в България дипломи.

Вчера от прокуратура пък обявиха, че МУ-София е плащал по 100 000 лева годишно на трима студенти, които да рекламират университета в чужбина и да привличат чужди студенти, както и че съпругата, двете дъщери и сестрата на ректора са получавали хонорари от държавния университет.

Покрай излизането на доклада поддръжници на проф. Митев и противници на новия ректор (от април 2016 г.) проф. Вихра Миланова поискаха смяната й на общо събрание, насрочено за 11 октомври. Въпросът дали искането им ще устои или те ще оттеглят подписите си, каквито слухове има в университета, все още няма отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12012

2

Скарлет

29.09 2016 в 20:17

Ама моля ви се, професорът се излага. То не се прави така. Аз назначавам твоята жена и дъщеря, а ти моята. Да не бие толкова на очи. Или пък наистина да си е повярвал, че е Бог.... За другото даже не ми се коментира, то е ежедневие. Но то това в Бг е някакъв много заразен вирус. Повръща ми се....

7506

1

Кой каквото докопа.

СЕГА ИЛИ НИКОГА !!

Това е мотото в България...:-(
 
X

Да помогнем на украинските деца!