Толкова много начини да оценим 2015-а

Николай Големанов 22 декември 2015 в 14:20 3183 0

Нова година

Снимка Архив

Всяка Нова година посрещаме с много радост и настроение. А как ще я оценим, е въпрос на бъдеще – и на най-различни критерии за равносметка.

„Нещата стават все по-зле” е мнението, което споделят 53% от участвалите в анкетата на OFFNews „Как оценявате изтичащата 2015 г.?” 2089 отговора бяха регистрирани в нея за 6 дни.

Недоволните от годината са двойно повече от онези, които дават положителни оценки. 2015-а е «успешна» за 7 процента от отговорилите и «по-добра от предишната» според 15 на сто.

Полушеговития отговор «То по-зле няма накъде» са отбелязали 9 на сто. Тъй като обаче е възможно той да бъде тълкуван по различни начини, е трудно да се определи към коя по-голяма «партия» клонят 185-имата, които са го избрали. Вероятно и те са разделени в оценките си.

Под ясното «Няма никаква промяна», са се подписали 15 на сто, сиреч всеки седми.

(Не)Случайни съвпадения

Разбира се, тези резултати са просто интересни, повече или по-малко; от тях не могат да се правят сериозни изводи. Анкетата нито е национално представителна, нито претендира за социологическа научност.

Любопитни са обаче някои съвпадения с реални социологически проучвания. Например според изследване на «Галъп интернешънъл» от средата на май т.г. 23% от българките и българите са смятали, че страната върви към по-добро, а 62 на сто - към по-лошо.

Това съвпада идеално със сегашните резултати на OFFNews, особено, ако решим да смятаме сумирани отговорите „Нещата стават все по-зле” (53%) и «То по-зле няма накъде» (9%).

По-скоро, от 10 до 18 ноември, проучване осъществи „Алфа рисърч”. Според него подкрепа за правителството изразяват 24 на сто от българите. Изкушаващо е да си представим сред тях онези, които са доволни от годината, които смятат, че е била „успешна” или «по-добра от предишната» (7% + 15%).

А през януари от «Алфа рисърч» бяха осъществили и публикували проучване на очакванията за 2015 година.

«Българите – констатираха тогава социолозите – запазват песимизма си за развитието на страната, характерен за последните пет години на икономическа криза – 53% смятат, че негативните икономически тенденции продължават, срещу само 5% оптимисти.»

Това 53% е познато число, нали? (колкото и да е случайно). А делът на оптимистите през януари (5 на сто) не е много далечен от 7-те процента, отговорили през декември за OFFNews, че годината е „успешна”.

Песимизъм за вкъщи и песимизъм за навън

«В личен план – подсказваха януарските данни на «Алфа рисърч» - притесненията са по-умерени: 38% смятат, че финансовото състояние на домакинството им се влошава, 5%, че се подобрява и 56%, че остава същото.»

Тук думата си казва нещо, забелязвано неведнъж от социолозите. Процентът на песимистите е по-висок, оценките са по-сурови, настроенията – по-мрачни, когато става дума за политици, институции, за национална икономика и за «Накъде върви България?!». Погледът към собственото положение по правило е по-смекчен, или така поне го показват изследванията.

Това явление е добре познато на социолога Кольо Колев от агенция «Медиана».

«В основата - каза той за OFFNews - е едно разкъсване между обществен и личен живот. В обществения има международни проблеми, кризи, скандали, неща, които те провокират да кажеш „Стига с тия данъци”, „Пак посягат на ракията”, „Разбра ли какви скъпи джипове си купуват” и тъй нататък.

«А на лично ниво е друго: «Децата, да чукна на дърво, са добре», «Изучихме се...», «Сложих зимните гуми»... Всичко е много по-нормално. Значи, и да има песимизъм – дори и той е по-нормален.»

«В обществения живот значение имат и наслоенията – добави социологът. - Те често се поддържат и медийно, и ги виждаме и чуваме в едно мърморене по инерция. Колко сме зле... Какви ни управляват... Или идеята, че ще оправим, обаче все не се оправяме – даже в периоди на несъмнен икономически подем. «Ще се оправим, ама все нищо не става...» И ако го питаш «Какво не става, бе?» трудно ще ти отговори...»

Чашата изглежда наполовина празна

Анкетите на OFFNews често са повече за настроение, отколкото за информация. И във въпроса „Как оценявате изтичащата 2015 г.?”, нито в предложените за избор отговори е уточнено кое се оценява – годината на страната, или годината във вашия дом. Съответно и отговорите са смесени.

Интересен и симпатичен поглед към „личната година”, към много „лични години”, съдържа една тема в масовия сайт OFFRoad-Bulgaria.com.

Подет от участника bg2001 към края на 2009-а, разговорът „Какво добро ви се случи през изминалата година?” в този раздел, се съживява с идването на всяка следваща Нова. Не са изключение и последните дни, дописали няколко вълнуващи странички – и ведри, и тревожни - от една реална и житейска Коледна история.

Тук привеждаме само два откъса от този вечен разказ:


cecoa1:
Моят проблем е, че чашата винаги ми изглежда наполовина празна... Иначе наглед цялата година ми е като вица за "кеф и кофти".
Стана така, че се оказах най-откровеният и смислено критикуващ човек, там където работех. (другите, няколкостотин човека, се страхуваха и мълчаха). Получих искрено уважение от много колеги и още по-искрена омраза от почти цялото ръководство (половината парашутисти нек'ви). Опитаха се да ме мачкат с разни "производствени необходимости"... Нямаха акъл дори да ме накажат с тези неща, та камо ли за по-смислени.
Аз пък се забавлявах през свободното си време по едни камионджийски състезания за професионализъм, на които най-накрая взех че станах първи за страната...

Иван Недокланов:
Жив и здрав съм, и се прибрах при семейството си, и приятелите. Положение, което не искам повече да напускам.
Всичко останало е поправимо.
Весели празници!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews