МВР съветва: По Коледа и Нова година не оставяйте колата си под балкона

OFFNews 21 декември 2015 в 11:56 3149 1

МВР съветва: По Коледа и Нова година не оставяйте колата си под балкона

МВР разпространи инструкции за боравене с пиротехнически изделия и изкарване на спокойни празнични дни. 

От вътрешното министерство припомнят, че фоейрверки трябва да се купуват и използват само от пълнолетни лица. По време на използването им, около децата е задължително трябва да има възрастен, който да следи за правилното боравене с тях. 

Ето и част от инструкциите:  

Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.

Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, ползвайте ги на местата, където няма да представляват опасност за вас и околните.

Пиротехника, която при обичайно ползване покаже дефект, се оставя да престои там, където е паднала 5 минути, след което се залива с вода, за да бъде обезвредена. средства не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни „подобрения”.

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален (разбира се неумишлено) от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд.

Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

Категорично не е разрешена употребата на огнестрелно оръжие НЕ по предназначение. ОПАСНО Е! Собсвениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволяват подобна „игра” с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие. А освен това, стрелянето с тях не е нито колоритно, нито красиво, нито пък постига желания шумов ефект.
В духа на християнската традиция Бъдни вечер и Коледа са топли, светли и задружни празници, на които семейството се събира, за да сподели емоции и впечатления. Нека запазим уюта на празника и не допускаме да се превръща в батална сцена от филм.

Посрещането на Нова година обикновенно се свързва с празнични илюмицации, шумни веселия и пожелания за по-добро бъдеще. Нека запазим положителния заряд и не излизаме от границите на нормалността.

За да я има новата година, с новия късмет и по-добрите възможности, НЕКА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ И ДА Я ПОСРЕЩНЕМ С УСМИВКИ, вместо с гръм и тясък!, пожелават от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!