Офроудъри за "горския с джип за 200 бона": Нахалство с взлом

OFFNews 12 декември 2015 в 11:33 15302 3

TLK

Снимка toyota.com

Тойота "Land Cruiser" е марката, избрана за «горския»

Оживена и разнообразна дискусия по повод разследването на OFFNews „И дойде горският с джип за 200 бона” тече във www.offroad-bulgaria.com. В шестте дни, откакто започна разнищването на скандалната сделка, в дискусията се включиха 46 участници в най-големи офроуд форум в страната.

Досега са изказани 139 мнения по различни аспекти на далаверата, реализирана под крилото на земеделското министерство в кабинета «Борисов 2». Офроудъри обсъдиха какви проходими машини биха били нужни на горските стопанства, за какво и как се харчат в България държавни пари и т.н. В темата има коментари за всяко поредно разкритие в разследването, както и за реакцията на властите. Особено любопитни са приведените като примери аналогични случаи.

Тук публикуваме със съкращения откъси от дискусията – отделни мнения и диалози. Отделни пояснения добавяме в квадратни скоби.

disko04: Мен [темата] ме интригува, кога ще се заинтригува обаче тоя дето трябва да го интригува? Наглост... наглост... наглост...

Ясен: Всъщност [на горските] им трябва повече контрол и организация, отколкото коли.
Грeйт Уол идеално ги устройва, а занапред 'жипките ще са все повече китайски защото това е сегментът от който утвърдените производители се оттеглят. Мерцедес не спряха ли Г-егата?

turtey: Не. Австралия поръча една серия, включително 6х6 и продължиха производството...

...

Ясен: Истината е че на "горскийо" ако му трябва джипка от клас "форумна натоканица", значи не си върши работата а прави нещо друго. Той има да мине едни горски пътища дето ако са непроходими за средна ръка стокова джипка значи няма какво да прави точно в този момент там.

turtey: Не е до проходимост. Както неведнъж съм казвал 97% от хард офроуда и 100% от софта се правят с москвич. Става въпрос, че са си кекави изначално, които води до оскъпяване в последствие от сервиз, репатриране и так далее.

Ясен: Тва го знаем. Не е фактор в охраната на горите, поне не съществен. Големите разходи, разхищения и злоупотреби не са в таратайките.

slowtraveler: Много странно разсъждавате... Как ще "респектират" един апаш с Нива... Тука си требе ЛК... Хамър - още по-добре...
Мизата ще е по-висока... Едно е да кажеш "няма бензин за Нивата", а съвсем друго - за ЛК - хората ще те разберат.

bullet_pk: За какъв офроуд говорите? [Съобщили са, че]"Новият луксозен автомобил пък нямало да се използва в полеви условия..."
Значи повече от Дачия Докер 1,5 dCI 75 к.с. със зимни гуми е излишно да им се вземе.

Тедо /LJ73/: Подобно е положението и с кметовете на села и паланки... Гледахме наскоро лимузините им по 100-200 000 лв. по телевизията... Вместо незабавно да си подадат оставките и да възстановят парите, наглеците просто изчакаха "да премине бурята"... И никой не си направи труда да им потърси сметка... Иначе за актуализацията на винетките големи протести се надигнаха.

krasivl: Нямам думи.

...

uazik: Много е старо - за Сливен вече го купиха [скъпия „джип за горския”]. Сега останаха следващите. И аз съм против, но никой не ни пита. Решено е всички фирми – северни, южни и централни да си купят по едни джип. Проблемът е че заданието е написано като за Тойота. Т.е. конкуренцията я няма.
Да не говорим колко е паднало нивото на обществените поръчки като технически задания и условия...

p-pleven: ...а и че "нашите хора", които са броили комисионните и знаят, че печелят, представят документация, в която срещу всеки параметър пише: "отговаря на изискванията"... без стойности...

Радо: Стaндaртнaтa схемa с която някой дa зaхлеби със 100 000 лв. нaбутвa държaвaтa с 1 000 000.

uazik: Това е на Сливен - 165 000 лв.без ДДС. Нито стотинка отстъпка.

slowtraveler: Това е то Тойота Сливен - я вижте колко бързо действат - имат всичко налично - дори и такъв луксозен автомобил. На 17.08.2015 подписан договора, на 25.08.2015 автомобила е предаден.
Друг е въпроса, че според ценовата листа най-скъпия LC 150 струва 133 хил. лв с ДДС, и явно са избрали LC 200, който обаче го няма в ценовата листа на Тойота България...

Павел Василев: ...и продължавам да си плащам, съвестно данъците... Както се казва, кучетата си лаят, керванът си върви...

...

icos: ..."Джипът е нужен за служителите на държавното предприятие, които ги командировам в страната. Затова е минимум седемместен, той не е за един или двама човека. Всеки ден имам по 7-8 човека в командировка... Това заяви пред OFFNews инж. Ботьо Арабаджиев - директор на Югоизточното държавно предприятие..."
Ей ся си представих как от Ленд Крузъра за двеста бона насред гората се изсипват 7-8 горски с мръсни камуфлажи и кални гумени ботуши. Тоя тип трябва да го овалят в перушина и катран и да го провесят от минарето... за нахалство с взлом.

Vlado_Ts: ...иииии, КОИ са тия дето трябва да го... ъъъъ... таковат? Щото ясно е че аз и ти нема да сме. Та, КОИ?

bojich: ТИЯ са заети, че и на тях им се клати столът!

pahov: С всичко мога да се съглася, но баш горския да се вози из гората с такъв джип не мога да повярвам. Поздрави.

uazik: Кой ви е казал че ще се вози горския?

Любенов: Маалко късно се сепнахте Работех в фирма в строителството, която има и няколко хотела в Банско. Преди 2 години управлението на парковете пусна поръчка за двайсетина къщи, дето да се ползват от парковата охрана. Фирмата спечели и организира един банкет на сичкото шеф на паркове в България
Един уикенд гледам през портала на хотела влиза колона от около 20 ленд круизъра [«Тойоти»], повечето 150 ама от версията за 60-та годишнина на модела и няколко V8 за цвят, помислих си че е поредния руски бос на почивка а то нашите паркови бабаити. Та горското са видели с какво се возят колегите им и няма до изостават естествено. А че периодично се реве че нямало линейки е без значение.

Жоро Байкушев: Без солидна подготовка [т.е. без тунинг], [луксозните джипове] имат нулев шанс да преминат по коловозите направени от зилове и газки към сечищата.
Така,че най много да ги причакват [нарушителите] някъде на асфалт, което обезсмисля похарчените пари... до тук.
Всичко е "водим борба с дървената мафия, усвояваме средства за отчет/доказателство пред хората" и се возим с кеф по новите магистрали.

Живко Костадинов: На всички по една Дачия [вероятно има предвид проходим модел като „Дъстър”, чиято цена започва от около 25 000 лева без ДДС], ще и върши перфектна работа.Това трябва да са коли за служебни задължения, не са лични облаги.
... Това което ме учудва,как всички си мълчим? Толкова ли е смачкан българинът от това да изкара някакви пари за първа необходимост?

Ясен [за първите обяснения на министър Танева, за ловния туризъм]: вЕрваме, и за командировки са също така нужни.
Интересно, провеждани ли са поне пилотни ловни мероприятия, с коли под наем, за да се разбере има ли бизнес-потенциал идеята?

Stany: Тази далавера е поредният ритник по задника на това правителство.
Много наглост и дебилство. Ама и ние си го заслужаваме.

Любенов: Понеже имам поглед върху немските горски стражари, масовия автомобил там е Сузуки Джимни, масово навлиза и Дъстъра. С какво движат тамошните шефове не знам, сигурно защото нямат директор в всеки общински град като нашите хрантутници тука.

slowtraveler: Не споменавай тази дума "пилотни", че вместо джипки ще вземат да купуват бизнес-джетове за облитане на "ловните полета"
Все си мисля, че ловът е за нас - колко още ще се накачат на въдичката/в капана...

Ясен: Поредният пример как прави бизнес държавата. Инициативата е на чиновник, инвестициите прави данъкоплатецът, ползите (ако изобщо се случи да ги има, което е рядко явление) се усвояват някъде.
Това - когато самите инвестиции не се усвоят.

PIT BULL: Няма друг толкова тъп народ като нашия, сам да си свали правителството и след една година пак да го избере. И сега ще си плащаме по- високи винетки, данък уикенд, данък сланина, по-високи местни данъци и такси, шефовете ще карат още по-скъпи коли, а ние ще се чудим как да си поддържаме 20-годишните морги, белким изкарат още някоя друга година!!!

Живко Костадинов: Все си мисля че 20 г. разрушаване на образованието,вече е време да си берем гайлето. Лошото е че всички ще страдаме.

wsxqaz: Така, като гледам характеристиките [според обществената поръчка] освен ЛК [Тойота Ленд крузър], теоретично в критериите се вмества и Рейндж Ровър спорт.

slowtraveler: Не може денонощно "държавата"/държавните служители да се плаче, че няма пари в хазната, да се вземат заеми и т.н., а в следващия момент да се демонстрира ЯВНО безсмислено луксозен и скъп «стандарт» на държавни служители...
Въпросът обаче в момента е какво може да се направи... Защото като че ли се удря на камък - министърката най нагло се изсмя на въпросите - то си било нещо съвсем нормално...

cecoa1: Те това е най-страшното, чувстват се недосегаеми и си наглеят с всякакви простотии. Защо ли?! Вероятно наистина са неуязвими.
ГЕРБ са окупирали къде какво трябва, опекли са си нещата, кучетата могат да си лаят...
Единствено главния популист може да го досрамее, ако го питат съвсем ребром... Това щото популизма му е главна цел.

P2P: Спомням си преди години в София имаше търг за линейки - тогава спечелиха Опел като единствен кандидат. В спецификацията имаше изискване за 6-степенна кутия (каква изненада - само от Опел имаха такава). Като питаха тогавашния министър защо 6-степенната кутия е толкова важна за предимно градско МПС, той отговори, че при каране в града 6-степенната кутия ще води до икономия.
За всички е ясно, че спецификациите за търга са направени да отговарят на точно определено МПС. Нищо чудно, че в Сливен се е явил само един доставчик...

Пламен Златарев: Да вземе това возило да се включи в една неделна офроуд разходка, ама с щатния си шофьор и шефа си.
Ta нагледно да се види как десетократно по-евтина джипка ще стигне по-далече от скъпарското возило.

...

windwarrior: Да дам малко контекст от гледна точка частния бизнес - прекият ми началник кара не много натокана КИА Соренто. Човеко е търговски директор за 3 държави. Шефа на моя шеф последно като проверявах караше май Пасат 7, е верно понатокана версия. Ама все пак е вицепрезидент отговарящ за 11 държави на 2 континента. Па не работя у най бедната компания на света.

veskov: Фирмена политика?

windwarrior: Ъхъ. Щото кинтите дето се харчат за коли си ги изкарваме ние, а не ни ги сипват наготово и на богато.

...

derhunter [по повод "ловното" предназначение на луксозния джип]: В Унгария в ловно стопанство дето едни супер богати, разглезени и доста кръвожадни (избиват над 70 диви свинчовци за ден) хамериканци, заедно с глезените си съпруги се возят на супер-дупер пълноприводна... Гранд витара...
Румъния, едно от малкото, да не кажа и единствено място в Европа, където можеш да отстреляш мечка, преди да се появят Дъстърите основното возило беше... Сузуки самурай Но не се е чуло някой добре финансово подплатен мераклия да се е отказал от лова...

Живко Костадинов: Зам.-министърът сподели тази сутрин [09.12], че без джиповете са на печалба 1 милион лева за тази година. Последните 6г не били купували, ... И било време - върха на черешката:
"Като кацне някой шейх с частния си самолет, с Нивата ли да го вземем да го закараме до стопанството?"
Това беше въпросът от него към водещите. Подивявам, наистина. То бива, бива, ама тия направо се самозабравиха.

kra_kra: Всички сме възмутени, само прокуратурата остава невъзмутима и не адекватна!
Гората на България се изряза, не останаха дървета вече и се реже съвсем законно, е маркира се корена след като е отрязано дървото...

Жоро Байкушев: Ако искате да правите ловен бизнес с шейховете помислете какво може да им предложите, конкурирайки страни като Казахстан, Монголия, САЩ, Полша, Румъния... И как те го правят без да харчат така безмислено.

...

sek.1: Предполагам, че, ако не се беше раздухала по медиите историята, горските стопанства и на снимка нямаше да видят джиповете. Схемата е много стара - джиповете се водят на някое горско стопанство а ги ползват мазните задници в министерството.
Ако министерството директно обяви обществена поръчка да речем за 10 джипа по 200 000 лева по-трудно се обяснява за какво са им... Може и някой стол на висш чиновник да изстине. А сега слагат на амбразурата директорите на стопанствата . Помните предполагам розовите БМВ-та на МО.

Сианга [на 10 декември]: Последните няколко дни темата е дъвка за доста телевизии, но министърката упорито си защитава позицията, а и шефът й изобщо не се е обаждал по въпроса.

sek.1: Едва ли чак той ще се занимава с някаква дребна далаверка за 1 - 2 милиона лева.

...

Чавдар (V93): Не знам зам.-министърът какво е приказвал, но слушах един от шефчетата, които са си поръчали скъпите возила, да се хвали, че били имали 1 милион, ама не печалба, а оборот от ловния туризъм...

Dydo: Защо мислите, точно към края на годината започват да се бълват толкова много обществени поръчки в почти всички държавни институции. Просто защото се вижда, че има икономии и те гледат да ги похарчат за нещо, защото бюджетът догодина може и да не стигне.
Възползват се, като в много случаи не става дума за някаква корупционна практика, просто изразходват средствата за нещо. Бил съм доста години в държ. администрация и знам. Имало е случаи (при съответни правителства), в които ако има икономии, от горе се спуска нареждане, парите да се върнат, но е било рядкост.

slowtraveler: Дидо донякъде е прав за бюджетите... Но това пък не оправдава безумното харчене, както е в момента... Защо не направиха нещо по-смислено с остатъка? Например да залесят, да направят хранилки и т. н.

...

cecoa1: Чакайте малко, забравяте другата страна на далаверата - джиповете ги продава наш човек, и то на завишени цени.
Никой, нищо нямаше да каже, ако бяха купили за тия пари по още пет шест пикапа, или даже два-три по-евтини, но пак представителни автомобила/джипове.
Тука се прави нагло и още по-нагло се защитават тези действия.

T-1000: Какво намаляване на държавата, увеличаване на частното и не знам си още какво! Тука няма контрол. Освен това сме различни хора от ония дето все се дават за пример. Всичкото ни е различно. Един куп примери има. Уж интелигентни хора, пък не го разбират. По нашите земи само боят изгражда, чат-пат някоя блага дума, защото няма самосъзнание.
Какво да направим, такива сме си. При това не от днеска, от комунизма, ми от доста векове. Направо ми се плаче като видя гражданското общество в България. Гражданско общество не може да има, щото всички сме селяни.

Пълният текст на дискусията можете да проследите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!