Студенти настояват за зала на името на доц. Кристиан Таков

OFFNews 20 ноември 2017 в 17:40 4783 2

Студенти внесоха предложението зала да носи името на доц. Кристиан Таков до Академичния съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", след като факултетния съвет на Юридическия факултет го отхвърли миналата седмица.  

Искането, отправено в подписка, подкрепена от над 4200 души, беше отхвърлено от съвета с 12 гласа "против", 4 "за" и 4 "въздържал се".

Причината за това е, че според преподавателите има много заслужили юристи, а искането за наименуване на аудитория натрапва “помпозност и показност”, с което се “съсипва паметта на Кристиан Таков”.

За заседанието разказа и журналистката Татяна Ваксберг, инициатор на петицията.

"Преди да отида на заседанието днес, допусках, че проблемът е на друго равнище: там, където една изключителност не може да бъде разпозната дори и да се удариш в нея фронтално. Вярвах, че ако предложа очила, лупа, телескоп дори, ще улесня зрението, без да се сетя, че в зрението може да няма никакъв дефект. Това беше заблуда, която не се оказа чак толкова невинна. Тя въвлече всички вас в една обречена инициатива, а на повечето членове на факултетния съвет създаде дискомфорта да се чудят как да действат пред едно невъзможно изискване, дошло отвън: те самите да поискат още повече от това, което ги травмира", разказа тя.

Студентите Стефан Радов и Симеон Георгиев отправят сега искането към Академичния съвет на СУ, който е по-висшестоящ. За решението Георгиев е съобщил още по време на факултетния съвет, което е посрещнато от преподавателите с гневни реплики и обвинения, че студентът отправя заплахи. 

В искането си студентите посочват, че България е водена към светло бъдеще от лидери, които не просто знаят, но и изграждат верния път, а доц. Кристиан Таков е пример за това. 

"Доц. Таков въплъщава морални качества от най-високо ниво, които да служат за пример за подражание на обикновения човек и в същото време духовни ценности и идеи от философски, правен и социален порядък, които да бъдат водеща сила в израстването на едно общество. С интелекта, активната си гражданска и професионална позиция доц. Таков се превърна в изключителен общественик и интелектуалец от ново поколение. С чувството си за справедливост и стремеж за свободен дух той изгради и утвърди устоите на съвестна и честна обществена служба в полза на модернизирането на висшето образование в България", посочват в предложението си студентите, като допълват, че доказателство за това е и подписката зала да носи името на доц. Таков, подкрепена от 4200 души.

"Убедени сме, че Софийският университет отново ще докаже ключовата си роля в развитието на България, като отправи послание към идните поколения, приветствайки тази инициатива", категорични са те.

Ето и цялото им предложение:

До членовете на Академичния съвет на Софийския университет

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Стефан Радов и Симеон Георгиев - членове на Академичния съвет

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Предизвикателствата, пред които ни изправя динамично променящият се свят, все по-често поставят обикновения човек и дори цели общества пред необходимостта да търсят светлината, която ще им покаже правилната посока на развитие и в същото време се оказва все по-трудно откриваема.

България обаче има щастието да бъде водена към светлото бъдеще от лидери, които не просто знаят, но изграждат верния път, по който да поемем заедно.

Личността на доц. Кристиан Таков е пример за това. Необятният кръгозор от идеи, който той успя да изгради, съдържа идеали от различен порядък. Веднъж съзнати и следвани системно, те са способни да направят реалност онзи по-добър свят, към който всяко съзнаващо себе си модерно общество се стреми. Доц. Таков въплъщава морални качества от най-високо ниво, които да служат за пример за подражание на обикновения човек и в същото време духовни ценности и идеи от философски, правен и социален порядък, които да бъдат водеща сила в израстването на едно общество. С интелекта, активната си гражданска и професионална позиция доц. Таков се превърна в изключителен общественик и интелектуалец от ново поколение.

С чувството си за справедливост и стремеж за свободен дух той изгради и утвърди устоите на съвестна и честна обществена служба в полза на модернизирането на висшето образование в България. Доказателство за това са и подписалите се 4200 граждани за аудитория на негово име.

В този ред на мисли предлагаме Академичният съвет да наименува Огледалната зала, намираща се в сградата на Ректората на името на доц. Кристиан Таков.

Убедени сме, че Софийският университет отново ще докаже ключовата си роля в развитието на България, като отправи послание към идните поколения, приветствайки тази инициатива.

С уважение,
Стефан Радов и Симеон Георгиев

20.11.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

20.11 2017 в 23:57

А па който се води по акъла на изтрещяла по "кауза" руска еврейка ... Или не стига много далече, или пък толкова далече, където съвсем не е искал да се окаже.
За неразбралите - да четат историята на ВОСР, и Гражданската война в Русия.

23293

1

Стефан

20.11 2017 в 20:11

Мда. Някви комсомолци са сбъркали посоката, в която да се кланят ...
Кариеристи, додето пораснете, и ви дойде реда да станете активни борци, вятърът ще се е завъртял. В момента си купувате фабрика на Девети септември.