Шефът на НЗОК не е подал оставка, но парламентът може да го освободи (обновена)

OFFNews 30 май 2018 в 10:54 4705 2

Проф. Камен Плочев

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е депозирал оставката си.

Новината, която не е неочаквана, съобщи "Капитал", като се позовава на свои източници.

Той е посочил здравословни причини за решението си, внесено до надзорния съвет на касата.

Малко по-късно БТА съобщи, че проф. Плочев не е подал оставка. Той е информирал Надрозния съвет, че ще ползва още месец болничен. Писмото е получено на 28 май и в него професорът казва, че не подава оставка, но според Закона за здравното осигуряване Надзорният съвет може да предложи на Народното събрание да го освободи от поста "управител".

Надзорният съвет трябва да установи дали управителят няма да бъде в състояние да изпълнява задълженията си над три месеца и ако това е така, да изпрати информация до парламента. Народното събрание е органът, който назначава и съответно прекратява правомощията на шефа на НЗОК.

Проф. Плочев излезе в дълъг болничен, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на здравната каса към европейските здравни каси. Тогава министърът поиска оставката му.

"На 332-ма българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г. заради дълговете на Здравната каса към чуждите здравни фондове. През 2016 г. пък заради дългове на НЗОК е отказано лечението на 334 българи в чужбина", обяви тогава Камен Плочев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

31.05 2018 в 07:48

Този стар дебелак е от последните останали крадци под протекцията на кантората на Д. ВЪЛЧЕВ и партийната другарка Кунева-Пръмова.

14469

1

случайно прочетох

30.05 2018 в 12:01

Националната здравноосигурителна каЦа, трябва да спре да налива нашите средства в частните болници!