Надзорът на НЗОК заседава извънредно заради дълговете на Касата

OFFNews 23 февруари 2018 в 11:40 4258 0

Надзорният съвет на Здравната каса заседава извънредно днес заради задълженията на НЗОК към чужди каси, което се оказа в центъра на скандала около поисканата оставка на шефа на Касата Камен Плочев. 

От НЗОК обявиха, че предвидените в бюджета на НЗОК за тази година средства за разплащане с чужди каси са недостатъчни, тъй като сумите от постъпващите искове от чужди здравни фондове се увеличават. 

Към 31 януари НЗОК дължи 271 200 476 млн. лева по постъпили искове от други каси, а в бюджета са заложени 73 млн. лева.

Касата има задължения към общо 32 държави. Най-много са задълженията към Германия - над 128 млн. лева. Следват Франция (38,6 млн. лева), Испания (23,1 млн. лева) и Австрия (22,7 млн. лева). 

Според данните на НЗОК до 31 януари изтича срокът за заплащане на 133 404 340 лева, след което ще започне начисляването на лихви. От тази сума над 55,4 млн. лева са за Германия, над 23 млн. лева - за Франция. 

От 1 февруари до края на годината пък изтича срокът за изплащане на 73 448 844 лева, като след това ще започне начисляването на лихви. 

Срокът за изплащане без лихва на останалата част от общата дължима сума - 64 347 292 лева, изтича през 2019 г.

На над 660 българи в последните две години е отказано лечение в чужбина заради дълговете на Касата, обяви по време на изслушване в парламента Камен Плочев.

Скандалът около дълговете на Здравната каса се разрази, след като управителят на Касата Камен Плочев изпрати писмо до парламента с искане за актуализация на бюджета на НЗОК. Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му, като подчерта, че той не е обсъдил това свое искане нито с Надзора на Касата, нито с Министерството на здравеопазването. 

В същото време Плочев обяви, че е получил натиск да подаде оставка от високо ниво в държавата, като отказа да назове име. 

Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заподозря зад скандала сценарий за провал на подписването на Националния рамков договор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови