Шефът на Надзора на НЗОК опроверга изнесените данни за дълговете на Касата

OFFNews 23 февруари 2018 в 13:30 5248 2

Снимка БГНЕС, архив

Зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева опроверга изнесените по-ранно днес от Касата данни за дълговете на институцията към чужди здравни фондове. 

След свиканото днес извънредно заседание на Надзора на Касата Начева обяви, че изнесените числа са неверни и е възложена вътрешна проверка по въпроса. 

"Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено днес, не са верни, има съществени разминавания в данните. И във връзка с това сме назначили спешна вътрешна проверка, която ще приключи до  понеделник сутринта и ще установи коректните числа. Освен това сме възложили и анализ и механизъм, който да оптимизира сроковете за обработка на исковете за плащанията", каза Начева след заседанието, цитирана от "Фокус".

Според НЗОК към 31 януари институцията дължи 271 200 476 млн. лева по постъпили искове от други каси, а в бюджета са заложени 73 млн. лева, като до 31 януари изтича срокът за заплащане на 133 404 340 лева, след което ще започне начисляването на лихви.  

Тя опроверга и изнесените от шефа на НЗОК Камен Плочев данни за над 660 българи, на които е отказано лечение в чужбина за две години заради дълговете на Касата. 

По думите ѝ в Касата не е постъпила жалба от нито едно конкретно лице и не е било застрашено лечението на българи в чужбина. 

"Това, че има милиони левове задължения не значи, че има проблем или че проблемът не е контролируем. В
рамките на тези 73 млн. лв. средства по бюджета на Касата за 2018 г. може да се реализират европейските плащания към други държави от Европейския съюз, без да има напрежение в съответните осигурителни фондове. Те са осигурени със съответните споразумения за разсрочване на плащанията, които НЗОК е подписала със съответните държави. Така че сумата за 2018 г., която е дължима към други държави, е реалистична, контролируема и изпълнима", подчерта Начева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

23.02 2018 в 17:25

.....тази ще трябва да се застреля за да не мърси природата ,преди два месеца ни каза в прав текст,че докато Врачанската болница не изплати дълговете(направени от безобразното герберастко управление) ще трябва да работим на минимална заплата....такъв боклук ако се роди нема да се отчува....
 
X

Да помогнем на украинските деца!