Съвети на МВР за Великден: Крийте ключовете за колата от децата, пазете се от джебчии

OFFNews Последна промяна на 13 април 2017 в 10:50 3345 0

Съвети на МВР за Великден: Крийте ключовете за колата от децата, пазете се от джебчии

Полицията в Бургас излезе със съвети за безопасно шофиране по време на празничните почивни дни. Някои от препоръките са свързани с изправността на автомобила, но има и препоръки как да се избегне шофиране от неправоспособни водачи. От полицията отправят съвети и за това как гражданите да се предпазят от джебчии около храмовете в празничната нощ в събота срещу неделя. 

Почивните дни за Великден са време, в което хората пътуват, забавляват се, срещат се със семействата си и стари приятели. Но това е и време, в което престъпниците и измамниците не почиват, а статистиката показва, че на този празник често се случват инциденти от различен характер. Затова представяме на вашето внимание няколко полезни съвета от бургаската Полиция. Те могат да ви спестят много неприятности през празничните дни. Община Бургас също призовава своите жители и гости да се съобразят с компетентните инструкции на органите на реда. 

Празничният Великден е свързан с планирани и внезапно наложили се пътувания, съпроводени с различни емоционални състояния. Личната безопасност по време на пътуванията е важно да бъде водеща не само за водачите, но и за пътниците в автомобилите. Не бива да се забравя, че на пътя има и пешеходци.

Топлите дни предполагат повишаване на интензивността на движението по пътищата на страната. Активност се отчита и по отношение на управлението на двуколесни пътни превозни средства - велосипеди, мотопеди и мотоциклети. Нови и неопитни шофьори добиват псевдоувереност и сядат смело зад волана, отправяйки се па дълъг път. Неправоспособните водачи необмислено карат коли и мотоциклети, рискувайки не само своя живот.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове все по-често са нещо обичайно.

След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг, на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.

Компромисите, които сме склонни да правим заради празничното настроение, не бива да ни правят небрежни към собствената ни сигурност и тази на нашите близки.

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия, "Областна Дирекция на Министерство на Вътрешните Работи" препоръчва:

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПРЕВОЗНОТО СИ СРЕДСТВО
Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.
Проверете състоянието на чистачките. Заредете резервоарчето с миещ препарат.
Не бързайте да сменяте зимните гуми с легни.
Ако превозното средство е неизправно, намерете друг автомобил или пътувайте с влак или с автобус.
Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно.
Вземете документите и полицата за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите си.

ПЛАНИРАЙТЕ IIЪТУВАНЕТО
Планирайте отрано и практично пътуването.
Използвайте светлата част на деня за придвижване.
Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварванията.
Преди шофирането починете добре.
Не пийте алкохол поне 8 часа преди отпътуването.
Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана, за да избегнете сънливостта и забавените реакции.
Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.
Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА
Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.
Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред вас.
При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.
При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.
При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

БЪДЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ НА ПРАЗНИКА
Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаеш за шофьор, отидете с друг транспорт.
Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора.
Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
Не допускайте вашият шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдете и вие.

ПРЕДПАЗЕТЕ СЕ ОТ ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ
След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас.
Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.
На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ДЖЕБЧИИ
В навечерието на светлия християнски празник Великден, ОДМВР - Бургас предупреждава гражданите и гостите на крайморския град за това, че могат да станат жертва на джебчийски кражби, домови посегателства или измами при продажбата на животни, поради което се предоставят следните превантивни съвети :
Добре известно е, че джебчиите използват струпването на хора в търговските обекти, на спирките за обществен транспорт, около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Джебчиите посягат главно на портмонета и телефони от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
Попаднете ли в навалица - на открито или в храма, задължително притиснете чантата до себе си.
В никакъв случай не слагайте портфейла и/ или телефона си в найлонова торбичка. Така губите директен контрол и е лесно да ви бъдат отнети или издърпани.
Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията - на тел. 112, или в местното районно управление на МВР. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

АКО ЩЕ ОТСЪСТВАТЕ ОТ ДОМА
Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Особено важно да не се оповестява информация за предстоящо пътуване в социалните мрежи, най-вече във FACEBOOK.
Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.
Медните съдове - казани, тави, лозарски пръскачки - също са атрактивни за крадците. Не ги оставяйте на открито. Приберете ги в добре укрепени помещения.
Ако забележите лица със съмнително поведение във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията - на тел.112 или в местното районно управление на МВР.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ДОМОВИ КРАЖБИ
Най-често извършителите на престъпления от този вид се ориентират по външни признаци - дограми, климатици, укрепеност на входната врата, статут на обитателите - /автомобили, облекло, пазаруване в магазина/. Понякога се обират апартаменти, които не отговарят на тези условия.
В доминиращата част от случаите предмет на отнемане са парични суми, бижута, видеокамери и други предмети с висока стойност и бърза, пазарна реализация.
Съществуват случаи, в които жилището и обитателите му са предварително проучени от крадците, като нерядко информацията волно или неволно се извлича от членове на семейството, роднини, колеги, съседи и други. Погрешно е обаче да се счита, че това винаги е задължителна предпоставка. При повечето кражби те действат без предварителна подготовка.
Друга категория, която често става обект на престъпни посегателства са вилните и селски имоти, които не се обитават постоянно.
Най - уязвимите части на вратите са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип. При монтажа на секрета предвиждайте, същия да не са подава извън релефа на врата дори и при демонтирани дръжки на бравата.За предпочитане са заключващи устройства с по-висока степен на секретност.
При възможност укрепете вратата и касата на жилището, за да не допуснете проникване дори и само при натиск. Съществуват евтини, но ефективни устройства, които се поставят за сигнализиране при отваряне на вратите или прозорците на жилището. Ако обмислите проблема, вероятно сами ще стигнете до идеи за решаването му, които не изискват влагането на значителни средства и биха впечатлили специалистите. Монтирайте отвътре на вратата греда, резе, сюрме или нещо друго, което да засили сигурността Ви, когато сте си у дома или оставяте децата си сами.
В случаи, че жилището е на нисък етаж, никога не оставяйте отворени прозорец или врата, когато отсъствате или почивате. Устройствата за защита от насекоми /т.нар. комарници/ не са надеждна защита срещу престъпление.
Добър подход е да не се съхраняват големи парични суми или бижута у дома. Ако все пак няма къде другаде да ги съхранявате, проявете творчество и съобразителност за старателното им укриване. Имайте предвид, че наличието на метална касета или каса не гарантира сигурността на вещите Ви. Не са малко случаите, при които крадците напускат жилището отнасяйки касетата със себе си и не разходват излишна енергия за отварянето и на местопрестъплението.
Важно е да знаете, че не бива да влизате в разбито жилище. Възможно е крадецът все още да е вътре и да Ви застраши или уплаши. Запазете спокойствие и намерете начин да се обадите в полицията. Не влизайте в дома си и не пипайте нищо до идването на полицейските органи. При извършването на огледа на жилището Ви от полицаите или на по-късен етап се огледайте за чужди вещи и ако намерите такива сигнализирайте полицията без да ги премествате или докосвате.
Проявената предпазливост никога не е излишна. Присъствието на непознати лица във входа на блока или около имота е основание да проявите наблюдателност. Много често крадците са дегизирани с работни гащеризони, костюми и друго подходящо облекло легендиращо ги, като строителни работници, служители на фирми предоставящи различни услуги, търговци и други. Белег също така са ниско нахлупени шапки, поставени гугли или друго облекло, но все пак трябва да преценяваме, че това е облеклото и на много младежи, които не са извършители на подобни прояви.
Не оставяйте безучастни, ако престъпници опитват да оберат съседите ви! Ако забележите на стълбищната площадка лица с подозрително поведение или чуете нетипичен шум от трошене, рязане, чупене, внимателно огледайте и без да издавате присъствието си информирайте полицията. Важно ще бъде за разследването ако запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им вид. В такива случаи незабавно позвънете на тел. 112!

ВНИМАВАЙТЕ ПРИ ПРОДАЖБА НА ЖИВОТНИ!
В дните около Великден и Гергьовден започна усилена търговия със селскостопански животни - основно агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите за измами, извършвани при прокупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни.
Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Припомняме, че в редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат и събират информация за имоти и стопанства, които впоследствие атакуват и обират. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
Укрепете и осветете стопанските си постройки;
При осъществяване на контакт с купувач запишете името му, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи);
Не оставяйте непознати лица сами в имота си по никакъв повод. Бъдете особено бдителни, ако търговците и придружаващите ги лица задават въпроси и искат дребни услуги. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните в стопанството си, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да отклонят вниманието ви и да получат информация и достъп до помещението или мястото, което държите парите си.
Не споделяйте никаква информация за себе си, семейството и близките си.
Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. Не разваляйте едри пари в услуга на непознати под никакъв предлог, това е сигурен знак за измама или кражба.
При осъществена сделка проверете парите, които получавате. Не приемайте да ви плащат във валута /евро, долари и др./, която не познавате и може да бъдете подведени.
 
НОВИ ПРЕВАНТИВНИ ЛИСТОВКИ СРЕЩУ "АЛО, ИЗМАМИТЕ" ЗАЛЯХА БУРГАСКИ РЕГИОН
Поредна превантивна кампания по повод зачестилите телефонни измами стартира ОДМВР - Бургас. В кампанията, осъществявана със съдействието на Община - Бургас, се включват, както районни инспектори от полицейските управления, така и служители от структурите на "Икономическа" и "Криминална полиция". Провеждат се станалите традиционни срещи по пенсионерски клубове и сдружения, на които изрично се обясняват още веднъж класическите схеми за осъществяване на телефонни измами :
Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари
Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина.Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари
Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности
За отпускане на допълнителни пари кьм пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на "Социални грижи" или "Пенсионното" за да може възрастния човек да попадне в графа "крайно нуждаещ се"
Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети
Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.
Полицейските служители наблягат изключително и на добилия популярност в последно време механизъм - "съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи на измамниците, които впоследствие да бъдат върнати с прокурорско постановление".
Полицаите отново предупреждават служителите в отделните банкови клонове за особена бдителност по отношение на възрастни хора внезапно изтеглящи всичките си спестявания, както и важността при навременното оповестяване за подобни случаи. За пореден път на територията на цялата Бургаска област се разпространяват превантивни листовки с най-честите случаи на телефонни измами, но ОДМВР - Бургас разчита и на хората в зряла възраст да проведат разговори, както с възрастните си роднини, така и с подрастващите, с цел да ги предпазят от осъществяване на телефони измами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови