Съветът на ректорите избира наследник на проф. Анастас Герджиков

Александра Маркарян 09 юни 2022 в 07:13 3546 0

проф. Анастас Герджиков

Снимка БТА/Минко Чернев

проф. Анастас Герджиков

Съветът на ректорите ще избере днес нов председател на мястото на ректора на Софийския университет и кандидат-президент на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков.

Проф. Герджиков бе кандидат за нов мандат и бе единствената кандидатура за поста, но на 13 май колегите му ректори на висши училища решиха с 24 гласа "за" срещу точно 24 "против" той да не бъде преизбран. За целта му трябваха 25 гласа подкрепа.

Анастас Герджиков изгуби драматично поста председател на Съвета на ректорите

Кандидатите са трима: ректорите на УНСС проф. Димитър Димитров, на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков и на Русенския университет проф. Христо Белоев.

Първите двама представиха позициите си за развитието на Съвета и предложените от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков реформи в атестациите на преподавателите и структурата на висшето ни образование в интервюта за OFFNews. Може да ги видите тук:

Ректорът на УНСС: Втренчени в атестирането, да не изпуснем обучението

Ректорът на МУ-София: България безусловно има нужда от всички свои висши училища

Проф. Белоев отклони поканата ни за интервю вчера, но обеща да даде такова, ако бъде избран за председател - в което той беше убеден.

Днешното изборно заседание ще се проведе в УНСС.

Съветът на ректорите е съвещателен орган с ключова роля при преговорите с институциите за формирането на политиката във висшето образование и отстояването на интересите на висшите училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови