Само 4 са законните павилиони в Борисовата градина, бутат лунапарка

Мая Младенова 22 юни 2021 в 13:11 6993 0

Снимка Sofiaagk.com и Елена Николова

Павилиони и атракциони работят с години без разрешителни в столичните паркове. Липсата на стройни правила за разполагането им превърна много паркове от приятни места за разходка в грозни панаирджийски площадки.

Освен че е естетически, проблемът е особено наболял сред родителите с малки деца. Заради безразборното разполагане на батути, колички, сергийки, надуваеми замъци и пр., посещението на парка се превръща в скъпо удоволствие. Затова много родители избягват тези места.

OFFNews реши да провери доколко законни са тези съоръжения в големите столични паркове. 

Почти напълно незаконни - е краткият отговор за Борисовата градина, на която е посветена първата част от поредицата ни.

Само 4 са издадените разрешителни за търговски обекти на открито в парка, показа справка, предоставена на OFFNews от кметството на район "Средец". С редовни документи са една витрина за сладолед, две колички - за пуканки и царевица, и павилион за хотдог. Според разрешителните те трябва да са разположени на кръговата алея до детската площадка "Слончето" (вижте схемата).

Обектите в Борисовата обаче са доста повече, се вижда с невъоръжено око. Сред тях са няколко фризера за напитки в района на езерото "Ариана",  комплексът от детски атракциони до "Слончето", рикши и спортни колички. Те са без редовни разрешителни, показа проверката. Това не пречи на някои от тях да са там по десетина години и да се разрастват. 

Цял незаконен лунапарк

От десетина години точно до "Слончето" действа малък лунапарк с батут, бънджи, надуваеми замъци и др. Според кмета на район "Средец" Трайчо Трайков съоръженията са незаконни и предстои тяхното премахване. Процедурата е на финалната права - общината е издала предписания за премахване, процедурата по обжалване е приключила, както и срокът собствениците доброволно да премахнат обектите. Според Трайков следва главният архитект на София да разпореди премахването.

На въпрос на OFFNews как е възможно някой с години да упражнява търговска дейност в парка без разрешително, Трайков обобщава най-честите сценарии: търговецът е имал договор, който не е подновен, но въпреки това всеки месец внася наема си в общината. Или пък търговецът е имал разрешително, но се е разположил на по-голяма площ с допълнителни обекти. Или ги е преотдал. По думите му инспекторатът не санкционира търговците с обяснението, че трябва да ги "хване", докато работят. Те обаче не работели през цялото време и не можело да се докаже..., че работят.

По-рано тази година община "Средец" вече премахна по реда по ЗУТ павилиони в Борисовата градина, пл. "Света Неделя", на ъгъла на ул. "Цар Иван Асен II" и бул. "Еминеску", на ул. "Мизия", както и паметна плоча от Княжеската градина.

Според кмета Трайков целта не е да се опразни паркът от павилиони и атракциони, които някои хора намират за необходими. "Каквото и решение да се вземе, важното е то да става според реда и той да се спазва", обяснява той.

Действително, мнозина смятат павилионите и атракционите за необходими. Мнозина се оплакват, че в горната част на парка, откъм кв. "Изток", положението е обратното - няма откъде да се купи дори вода през лятото.

Много от сегашните съоръжения в парка обаче са със съмнителна изправност и хигиена, разрешителни за тях се издават от различни места, няма единен регистър или контролен орган, който да следи как работят. В този административен батак търговците, изглежда, виреят както могат, а това създава среда за корупция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови