Радев открива срещата на върха на инициативата Три морета

OFFNews 08 юли 2021 в 08:19 2120 1

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“.

В нея ще се включат държавните глави на още девет страни от Европейския съюз.

Ще участва и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

В рамките на международното събитие под председателството на София ще се проведе бизнес форум с над 400 представители на български и чужди компании.

В инициативата „Три морета“ участват 12 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Партньори на „Три морета“ са Европейската комисия, Германия и САЩ.

Целта на проекта е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигитална и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа чрез общи проекти.

Инициативата е насочена към постигане на устойчив икономически растеж в страните на региона, който по-бързо да позволи социално и икономическо сближаване в Европа.

Очаква се сред участниците в срещата на върха в София да бъдат президентите на Германия, Естония, Латвия, Полша и Словения, премиерът на Хърватия, вицепремиерите на Чехия и на Словакия.

Ще бъде излъчено и видеоприветствие от президента на САЩ Джо Байдън.

Целта на българското домакинство е да надгради постигнатото и да съдейства за работата по водещите регионални проекти, предложени от 12-те държави. Приоритет за София е укрепването на инвестиционния фонд към инициативата и привличане на финансиране за проектите от частния сектор.

Президентът Румен Радев постави сред приоритетите на българското домакинство научната и образователна свързаност:

„Инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в изграждане на свързаност между наши млади научни екипи, организации, университети“.

Приоритет за България е разширяването на „Три морета“.

„Ние нямаме интерес да оставаме в периферията, в географската периферия, и инфраструктурните, енергийни и дигитални трасета да свършат до нашите граници. Те трябва да продължат към нашите партньори“, коментира Радев.

Затова по покана на София гръцкият президент ще бъде гост на срещата на върха у нас.

В рамките на срещата на върха на инициативата „Три морета“, президентът Румен Радев ще има двустранни срещи с колегите си от Латвия, Гърция, Словения и Германия.

Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави-членки на Европейския съюз – Република България, Република Естония, Република Латвия, Република Литва, Република Полша, Чешката република, Словашката република, Унгария, Република Словения, Република Австрия, Република Хърватия, Румъния. Инициативата има за цел да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са Съединените американски щати, Федерална република Германия и Европейската комисия.

В тазгодишната среща на върха освен държавните глави ще участват и висши представители на изпълнителните власти на държави участнички в Инициативата и представители на международни институции.

По програма официалното откриване ще е в 09.30 часа от държавния глава Румен Радев.

От 09.35 до 11.35 часа ще се проведе Президентският панел в рамките на Срещата на върха на тема „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа“.

Към Срещата на върха на Инициативата на 9-ти юли ще се присъединят президентите на Унгария Янош Адер, на Република Литва Гитанас Науседа, на Румъния Клаус Йоханис и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

В 11.45 часа ще започне пресконференцията и ще се състои церемонията по предаването на флага на Инициативата „Три морета“ на следващата държава домакин на форума.

В 12.25 часа ще бъде валидирана пощенска марка по случай българското домакинство на Инициативата „Три морета“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

08.07 2021 в 11:18

Брат Румен знае, че Българският народ е против тази "инициатива". Той простоя ползва за лъжлива маневра, чрез която да получи индулгенция за "проруските си прояви" в недалечното минало.