Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Програма „Екоравновесие“ е с високи разходи и слаба ефективност

ОFFNews 22 юли 2015 в 14:50 6266 2

Марта Георгиева с куче в дом за животни.

В питане до кмета Фандъкова са формулирани въпроси относно данните в докладите на общинското предприятие и проблеми, сигнализирани от граждани и неправителствени организации.

Липса на системни действия за контрол на популацията на бездомни, домашни, дворни и кучета от строителни обекти и рискови квартали, залавяне и задържане в приютите на голям брой вече кастрирани животни, водещо до високи разходи и ниска ефективност на дейността, пълна липса на прозрачност и съвместни действия с гражданските организации и доброволците, лоши условия, пренаселеност и висока смъртност в общинските приюти, са част от критиките към работата на ОП „Екоравновесие“, изпратени на вниманието на столичния кмет от общинския съветник на ДСБ Марта Георгиева.

„Към настоящия момент до мен като общински съветник достигат многобройни сигнали от граждани, че предприятието се завръща към старите практики на работа, губи доверието на софиянци и създава риск от увеличаване на броя на безстопанствените кучета. В голяма степен тази притеснителна информация се потвърждава в докладите на Директора на „Екоравновесие“, се казва в официалното писмо на Марта Георгиева.

Георгиева обръща внимание на тревожния факт, че е налице негласна промяна на политиката на Столична община, в противоречие със Закона за защита на животните и Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община 2012-2016, които изискват прилагането на метода „Кастрирай и върни“. След като през предходните две години 70% от животните са били кастрирани и връщани съгласно Програмата на СО, през 2015 г. повече от половината заловени кучета са задържани в общинските приюти без обективна причина.

От докладите на общинското предприятие става ясно, че през 2015 година една четвърт от заловените кучета са били вече обработени по общинската програма. Така „Екоравновесие” залавя втори път (или повече пъти) същите животни, а същевременно не е овладяло притока от нови и необработени. Повторното (и многократното) залавяне на вече кастрирани кучета и необоснованото задържане на голяма част от тях в приютите, изключително оскъпява дейността и има нулева ефективност: „Така общинските средствата само за едно животно стават непроследимо колко стотици левове, а на улицата се освобождава ниша за свободно размножаване на неовладяния приток от нови животни“, убедена е Марта Георгиева.

По мнението на Георгиева, финансовият отчет на „Екоравновесие“, предоставен от Директора на общинското предприятие, не допринася за формирането на реална представа за структурата на разходите по дейността. Разходите са отчетени в обобщен вид, а не по бюджетни пера, както изискват стандарите на бюджетното счетоводство, без да са систематизирани акуратно. „Например отчетът не дава яснота относно разликата между издръжката от 1 021 768 лв. и усвоените пари от ОП ”Екоравновесие” в размер на 1 657 380 лв. през 2014 г. Тази разлика възлиза на 635 612 лв., които не са отчетени”, обръща внимание Марта Георгиева.

На фона на високите разходи на общинското предприятие, ниската ефективност и компетентност на работата му се доказват и от високата смъртност в приютите. Според направения от Георгиева анализ на докладите, през 2015 г. смъртността достига 40%, което е 20 пъти повече от средната в европейските приюти (при еталонни норми в ЕС на ДогсТръст , Великобритания от 1.4 – 1.9% годишна смъртност).

Лошите условия и високата смъртност в приютите, ниската квалификация на персонала и липсата на визия и стратегия за ефективното решаване на проблемите, могат да се разглеждат и като вероятни причини за напълно непрозрачната и затворена за граждани и организации работа на „Екоравновесие“. „Какво се случва зад оградите на общинските приюти не знае никой приятел на животните. Достъпът на доброволци, осиновители и неправителствени организации – все хора, готови всеотдайно и безвъзмездно да помогнат в грижите за животните, е ограничен“, твърди Габриела Пападопова, председател на сдружение „На Ти с Природата“.

Отказът за свободен достъп в приютите, забраната за снимане и изолирането на опитните доброволчески организации са причини и за ниските нива на осиновяемост на животните.

Информационни и образователни кампании на Столична община, разясняващи преимуществата на „Kастрирай и върни”, ползите от регистрацията и кастрацията на домашните любимци и задълженията и отговорностите на стопаните по тяхното отглеждане, допълнени с активна работа на Столичния инспекторат и районните администрации по контрол над домашните кучета, са две от нетърпящите отлагане мерки, насочени към трайното и ефективно решаване на проблемите с животните в градска среда, според общинския съветник Георгиева.

Шестнайсетте въпроси, зададени в питането й до столичния кмет Фандъкова, се очаква да получат отговор на предстоящото утре, 23.07.2015 г., заседание на Столичния общински съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews