"Екоравновесие": Проблемът на София е кучешкият туризъм

Нели Чолашка 07 август 2013 в 12:10 5585 22

Бездомни кучета в София. Снимка: БГНЕС
Бездомни кучета в София. Снимка: БГНЕС

Проблемът на София с бездомните кучета в момента е т. нар кучешки туризъм - общини, съседни на София, организирано стоварват в София свои бездомни кучета.

Това обяви шефът на "Екоравновесие" Манол Нейков, който отчете дейността на общинското предприятие за миналия месец.

Най-често животни с бусове се стоварвали от Перник - в Княжево и Владая, от Своге - в района на "Кремиковци", от Елин Пелин - в "Левски" и "Дружаба".

Няма как да ги хванем, защото идват през нощта, хората от кварталите рядко могат да видят и запишат номерата на бусовете, обясни Нейков.

От центъра на Владая вчера "Екоравновесие" е прибрало 6 кучета, които са се появили ненадейно, а от кв. "Дружба" миналата седмица - 5 едри кучето от различни породи.

Другият голям проблем било масово изоставяне на едри домашни кучета.

"Последните години беше на мода в апартаментите да се отглеждат колкото се може по-големи кучета, ако са големи като слон - най-добре", коментира Нейков.

В "Екоравновесие" наполследък често се обаждали хора, които признавали, че няма финансовата възможност вече да отглеждат кучетата си и молят да бъдат прибрани в приюти.

Вчера се обадила възрастна жена от "Дружба" с овчарка и помолила кучето й да бъде закарано в клиника, защото тя не можела сама да го закара.

Мъж пък се обадил с молба да приберат 12 кутрета, които е родила кучката му, но отказвал да я кастрира.

В подобни случаи приютът в Горни Богров на Animal Rescue прибира малките, но само срещу кастрация на майката, обясни Стела Райчева от организацията.

По думите на Райчева броят на бездомните кучета в София значително е намлял последните години и доказателство за това били данните за оставени кутрета пред техния приют в периода април-май (пролетното разгонване на кучетата) - през 2011 г. оставените кученца били 423, през 2012 г. - 308, а тази година - само 84.

Друг показател за намалелия брой бездомни кучета бил увеличения брой бездомни котки. 

Клиниката в Банкя на организацията"Четири лапи" от месец кастрира безплатно дворни и улични котки, каза Нейков.

Заявки за кастрация на котки може да се прави на тел. 0882869094 (д-р Панкова).

Новият приют, който Столична община построи миналата година за близо 1000 кучета в Горни Богров все още не е запълнен, но се очаква есента да има нова вълна от изоставени дворни кучета и от кучета-туристи и тогава може да се запълни, коментира Нина Макарова, шеф на дирекция "Екология" в общината.

Тя припомни, че са осигурени пари за изграждането на втори етап на приюта за още около 1000 кучета, но той се бави, защото се чака публикуването на новата наредба на земеделското министерство, в която са записани изискванията към приютите.

През 2012 г. наредбата беше променена по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова заради изискванията за луксозни условия за животните в приютите, които щяха да принудят общината да даде 6 млн. лв. за приют за 200 кучета.

Наредбата обаче беше оспорена в съда и беше отменена и сега се очаква най-новият й вариант.

Заради това строителството на втория етап от приюти се отлага за следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!