Quantcast

"Екоравновесие": Проблемът на София е кучешкият туризъм

Последна промяна на 07 август 2013 в 12:10 4040 22

Бездомни кучета в София. Снимка: БГНЕС
Бездомни кучета в София. Снимка: БГНЕС

Проблемът на София с бездомните кучета в момента е т. нар кучешки туризъм - общини, съседни на София, организирано стоварват в София свои бездомни кучета.

Това обяви шефът на "Екоравновесие" Манол Нейков, който отчете дейността на общинското предприятие за миналия месец.

Най-често животни с бусове се стоварвали от Перник - в Княжево и Владая, от Своге - в района на "Кремиковци", от Елин Пелин - в "Левски" и "Дружаба".

Няма как да ги хванем, защото идват през нощта, хората от кварталите рядко могат да видят и запишат номерата на бусовете, обясни Нейков.

От центъра на Владая вчера "Екоравновесие" е прибрало 6 кучета, които са се появили ненадейно, а от кв. "Дружба" миналата седмица - 5 едри кучето от различни породи.

Другият голям проблем било масово изоставяне на едри домашни кучета.

"Последните години беше на мода в апартаментите да се отглеждат колкото се може по-големи кучета, ако са големи като слон - най-добре", коментира Нейков.

В "Екоравновесие" наполследък често се обаждали хора, които признавали, че няма финансовата възможност вече да отглеждат кучетата си и молят да бъдат прибрани в приюти.

Вчера се обадила възрастна жена от "Дружба" с овчарка и помолила кучето й да бъде закарано в клиника, защото тя не можела сама да го закара.

Мъж пък се обадил с молба да приберат 12 кутрета, които е родила кучката му, но отказвал да я кастрира.

В подобни случаи приютът в Горни Богров на Animal Rescue прибира малките, но само срещу кастрация на майката, обясни Стела Райчева от организацията.

По думите на Райчева броят на бездомните кучета в София значително е намлял последните години и доказателство за това били данните за оставени кутрета пред техния приют в периода април-май (пролетното разгонване на кучетата) - през 2011 г. оставените кученца били 423, през 2012 г. - 308, а тази година - само 84.

Друг показател за намалелия брой бездомни кучета бил увеличения брой бездомни котки. 

Клиниката в Банкя на организацията"Четири лапи" от месец кастрира безплатно дворни и улични котки, каза Нейков.

Заявки за кастрация на котки може да се прави на тел. 0882869094 (д-р Панкова).

Новият приют, който Столична община построи миналата година за близо 1000 кучета в Горни Богров все още не е запълнен, но се очаква есента да има нова вълна от изоставени дворни кучета и от кучета-туристи и тогава може да се запълни, коментира Нина Макарова, шеф на дирекция "Екология" в общината.

Тя припомни, че са осигурени пари за изграждането на втори етап на приюта за още около 1000 кучета, но той се бави, защото се чака публикуването на новата наредба на земеделското министерство, в която са записани изискванията към приютите.

През 2012 г. наредбата беше променена по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова заради изискванията за луксозни условия за животните в приютите, които щяха да принудят общината да даде 6 млн. лв. за приют за 200 кучета.

Наредбата обаче беше оспорена в съда и беше отменена и сега се очаква най-новият й вариант.

Заради това строителството на втория етап от приюти се отлага за следващата година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2013 в 18:22

Само за добавя, че най-големия кучемразец е Wollen, затова няма да гласувам за него. В цивилизованите страни само за антикучешка риторика и заплахи за насилие против животните, каквито сипят тук кучемразците, се прилага закона, и то доста сурово.

07.08 2013 в 18:14

Трябва ловните дружинки да отстрелят всички кучемразци, и няма да има проблем изобщо. Повечето кучета са по-умни от дебилите, които пишат против тях. Аз съм гласувал за Тиквоча, само защото не разрешаваше да се убиват кучетата, и сега като не е на власт изродите пак надигат глава с призиви за кучешики холокост.

07.08 2013 в 17:37

Много неща имаш да се учудваш още ама такъв е живота - не всеки е ориентиран в света около себе си.

07.08 2013 в 16:51

Умно, интелигентно, издържано стилистично и добре аргументирано, добър изказ и представяне на тезата. Поздравления. Все още се учудвам че примат като теб ползва съвременни електронни форми за общуване.

07.08 2013 в 16:28

Пич, има достатъчно свободно достъпни начини да вземеш проблема в ръце. Никой няма да ти помогне ако сам не си помогнеш.

07.08 2013 в 16:27

Може да ти мие колата дръгливата ти мангалка майка която в промеждутъка между колите върти свирки на тираджиите. А така си се появил ти.

07.08 2013 в 15:46

Предполагам че освен мръсните дръгливи мастии би желал да избиеш и мръсните пумиярски котки, мръсните мангали на сапун, гадните мръсни турци, животните изобщо, хората като цяло / но без Преслава и Алисия!/ изобщо най добре би било да си останеш сам на на тоя свят, да си отвориш един чалга клуб и по цял ден да ти въртят кючеци. Интересно ми е все пак, как примитивна слабоумна отрепка като теб успява все пак да пише и ползва интернет. Ницше нарича социални единици от твоят тип тор, смята че те са необходимият субстрат върху който се реализират еволюиралите индивиди, така че ти си необходимост за съжаление. В крайна сметка ако нямаше хора като теб кой щеше да ми мие колата ?

07.08 2013 в 15:37

Пуби ти нямаш ли уроци за учене? Я марш да си истискаш пъпките и като пораснеш ще се правиш на мъжле, за сега си налягай парцалките и си гледай мастурбацията. Абе вие тринайсе годишните сте големи стрелци и трошачи, колко такива пубертетчета като теб са ме трошили и стреляли в нета толкова чикии не си извъртял още пък хей на - жив и здрав съм си.

07.08 2013 в 15:36

Момче , престани най после ! Това , което правиш с майка си е грозно ...

07.08 2013 в 15:36

Хора, НЕ МЕ интересува къде е проблемът, интересуваме да го няма. Аз и много хора около мен кучета НИКОГА не сме гледали. Престанете да обобщавате за по-удобно, все едно всички сме виновни и сме си го заслужили. Аз искам тия кучета да ги няма, вие си правете сметката. В момента ни ги трепете, ни ги кастрирате.