Приключението 'Еразъм' ми помогна сравнително лесно да науча още един чужд език

OFFNews 16 ноември 2018 в 09:21 6218 0

Дали е възможно само една европейска програма да промени живота ти до степен, в която не си и предполагал? Оказва се, че може. И точно така се случва с Мина Котларова, която прекарва почти 5 месеца в Португалия по програмата „Еразъм“ с цел обучение и стаж.

- Мина, какво те мотивира да избереш Португалия за своята програма „Еразъм“?

- В гимназията изучавах испански език, така че желанието ми да прекарам семестър извън България бе свързано и с възможността да практикувам езика. Но животът ме отведе в Лисабон. Преподаватели и колеги студенти, участвали вече по програмата, силно ми препоръчаха града и учебното заведение. Така изборът не се оказа никак труден. А и поради близостта на португалския език до испанския сметнах, че езиковата бариера не би била голяма и дори ще ми помогне сравнително лесно да науча още един чужд език.

Малко след пристигането ми в Лисабон разбрах, че този град за мен е специален и че ще бъде част от живота ми и след като приключи семестърът ми тук. Типичната му меланхолична атмосфера, дълбокото синьо небе и близостта на океана зареждат с много особена енергия, в която се разпознах много бързо. Два месеца след като се дипломирах, си купих самолетен билет и вече шест години не спирам да се наслаждавам и да приемам Лисабон за „моя” град. Което едва ли би се случило, ако не се бях възползвала от програма „Еразъм“. Вярно е, че цял един континент ме дели от детските ми спомени, от приятели и семейство, но въпреки това пътят до тях не е никак дълъг. Пътуването в ЕС е лесно, бързо и все по-достъпно, което ми позволява да се прибирам винаги, когато пожелая.

- Времето, прекарано в Лисабон, те е мотивирало да създадеш свой блог. Каква роля играе Европейският съюз, за да се развива той?

- Животът ми в Лисабон ми помогна да преоткрия своята креативност и ме вдъхнови да създам личния си блог за пътешествия Randomly Blogging Around, който за мое огромно щастие се радва на читатели от цяла Европа. Първоначалната ми идея бе да бъде дневник за лични преживявания, където да споделям впечатленията си от различни места и култури, предимно с близките ми. Интернет пространството обаче предлага много възможности и лека-полека броят на читателите прескочи приятелския ми кръг, което от своя страна носи и нови възможности. Сред тях са и различни по характер партньорства с компании от Европа, които политиката на отворен бизнес в ЕС подпомага изключително много. Например аз като български блогър, установен в Португалия, до момента съм имала възможност да си партнирам с компании от Англия и Холандия без каквито и да било бюрократични перипетии, което за собственик на малък бизнес (и още по-малък блог) е огромно улеснение. Надявам се в бъдеще блогът и аз с него да продължим да растем и да се развиваме в Европа благодарение на все повече и успешни международни партньорства.

- Планираш ли други начинания за твоето професионално развитие?

- Преди да започна работата си за блога, се занимавах за известно време с ръчно изработени бижута и аксесоари, които благодарение на свободното придвижване на стоки в рамките на ЕС стигаха лесно до всяка негова точка. Поради лични причини и липса на време този проект остана на заден план, но бих се радвала в скоро време да успея да възобновя дейността му и дори да я разширя с нови идеи. Междувременно със съпруга ми започнахме малък семеен бизнес в сферата на туризма, което стана възможно благодарение на финансиране от европейски фондове за стимулиране на млади предприемачи. Опитът, който натрупахме по време на подготовката на този проект, свързаните с него курсове и обучения, както и удовлетворението от успешното му развитие са без съмнение безценни и биха били трудно постижими без подкрепата от Европейския съюз.

***
Мина Котларова участва в информационната кампания на Европейската комисия #EUandME, чиято цел е да поведе младежите от поколението на хилядолетието на пътешествие в изследване на това, което ЕС прави за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!