Граждански манифест срещу мафията набира съмишленици

OFFNews 27 февруари 2016 в 18:36 15628 23

Граждански манифест срещу мафията набира съмишленици

Манифест в подкрепа на правовата държава и срещу модела "Кой" и мафията набира съмишленици. В социалните мрежи се появи призив в подкрепа на документа, в който се посочва, че той не е политически ориентиран. Очаква манифестът да бъде обявен официално на 3 март.

"Републиката е в опасност. Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти - те са вътре, безчинстват безнаказано. Покварявана от правителство, парламент, партии, съд, прокуратура и медии бухалки; ограбвана, осмивана и обиждана, днес Републиката е унизена и поставена на колене. Моделът #КОЙ няма нужда от нея. За да бетонира господството си, той трябва да я ликвидира - а това става най-лесно с подмяна. Имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара - но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища", се посочва в документа.

В него се настоява парламентарно представените партии да отговорят на очакванията на обществото за радикални реформи във всички институции - най-вече във съдебната система, системата за сигурност и администрацията, за да бъде изкоренена "организираната като пост-комунистическа олигархия престъпност". 

В манифеста се посочва, че той не е дясна или лява платформа. "Докато си правим илюзията, че мафията може да бъде лява или дясна, ние самите ще се караме помежду си по линия "леви-десни" в интерес на #КОЙ. Политическите различия ще имат смисъл, само когато възстановим Републиката", се посочва още в манифеста. 

"За пореден път дойде време за избор, за всеки. За пореден път ще кажем: свободата е право, което притежаваме по природа. Нека всеки гражданин на Републиката се присъедини към този манифест, разпространявайте го. Няма ляво, няма дясно - днес има единствено"гражданите срещу мафията", завършва документът. 

Ето и пълния текст да манифеста:

Републиката е в опасност. Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти – те са вътре, безчинстват безнаказано.

Покварявана от правителство, парламент, партии, сьд, прокуратура и медии-бухалки; ограбвана, осмивана и обиждана, днес Републиката е унизена и поставена на колене. Моделът #КОЙ няма нужда от нея. За да бетонира господството си, той трябва да я ликвидира – а това става най-лесно с подмяна. Имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара – но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища.

Отслабването на Републиката и нейния Закон отпушва онази несправедливост, която отравя живота на всички. Ненаказаното зло се превръща в правило, голата сила – в закон, наглостта – в мерило за власт. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията, в скрита подигравка с писаните закони. Мафията взема всичко, което й хареса – банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията.

Градихме, ние и нашите деди, чиста и свята Република. Вярвахме, че можем да живеем без господари, в гордост, свобода и достойнство. Но днес не останаха и капка чистота и святост; вместо тях по улиците ни крачат страхът, произволът и унижението. Те заплашват, изнудват, бият и убиват. От тях не можем да се скрием зад стените на домовете си, нито в дълбините на омерзението си.

Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели.

Републиката е паднала в прахта и само ние, гражданите, изправяйки се, можем да изправим и нея. Заявяваме:

*не участваме в лъжата, не се страхуваме, не мълчим, противостоим на произвола и разобличаваме покварата

*не се подчиняваме, нито се "съобразяваме"

*стоим изправени навсякъде, където сме; и помагаме на хората около нас да се изправят; отстояваме правдата и истината дори в най-малкото, защото знаем, че всеки изправен гражданин е по-силен от всеки мафиот

*търсим единение и приветстваме всеки гражданин, движение, организация или партия, които не са се поставили в зависимост и служба на организираната престъпност и олигархията, и които искат да се включат в общото дело за спасяване на Републиката

*Общественият договор между гражданите и държавата беше нарушен и продължава да се нарушава системно от подчинените на задкулисието институции на властта. Не допускаме това! Призоваваме парламентарно представените политически партии НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции - най-вече съдебната система, системата за сигурност и цялостната национална администрация с цел категорично изкореняване на контрола на организираната като пост-комунистическа олигархия престъпност върху институциите на властта. Ако не желаят или не могат да поемат тази отговорност пред нацията, представените понастоящем в представителните институции политически партии ще се загубят правото да се наричат партии, политически представителства на хората. И ще трябва да отстъпят своите позиции на гражданска и политическа алтернатива, способна да осъществи жизнено необходимите за нацията и републиката реформи.

Това не е нито "дясна", нито "лява" платформа. Привидните партизански противопоставяния се подклаждат от модела #КОЙ, чиито наказателни бригади, за да не бъдат разпознати, навличат различни по цвят идеологически дрешки. Докато си правим илюзията, че мафията може да бъде лява или дясна, ние самите ще се караме помежду си по линията "леви-десни" – в интерес на #КОЙ. Политическите различия ще имат разумен смисъл, само когато възстановим Републиката.

Има добро. Има зло. За пореден път дойде време за избор, за всеки. За пореден път ще кажем: свободата е право, което притежаваме по природа.

Нека всеки гражданин на Републиката се присъедини към този манифест, разпространявайте го.

Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията!

Да живее Републиката, чиста и свята!

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!