Обзор излиза на протест, ако се застрои морската градина в града

OFFNews - Бургас 20 октомври 2016 в 18:00 10409 2

Снимка flagman.bg

Паркът на Обзор и мястото, предвидено за застрояване

Жители на гр. Обзор са готови на протестни действия, ако насред морската им градина бъде издигнат пететажен хотел, за какъвто има планове. Интересното е, че част от парка, граничещ с плажа, а дори – и застъпвайки го, според юристи, е продаден през далечната 2003 г.

Сделката за част от морската градина, около 600 кв. м., е емблематична за българския преход. Историята започва през 1999 г. Община Несебър включва централната част от морската градина на Обзор в публичната общинска собственост. Т.е. – не може да се продава. Едва 4 години по-късно, тогавашният общински кмет Николай Трифонов, продава непродаваемия имот на „Производствено – техническа база“ Бургас. Интересни са хората, които стоят зад сделката, разказва юристът Марин Божков. Той е обществен наблюдател на делото, което община Несебър е завела за сделката и е председател на програма Достъп до правосъдие.

Зад която (фирма – б.а.), доказано стои лицето Бонка Хинкова. Бонка Хинкова е скандално известна дама с няколко неща. Тя се смяташе за човека на групировката ВИС в правителството на Любен Беров. Беше председател на Комитета по туризъм, само след няколко месеца бяха принудени да я изхвърлят, защото се замеси в множество скандали. Тази дама е купила този парцел за сумата от 27 000 лв. Това е, приблизително, 5% от тогавашната стойност на имота. 600 кв. м., заемащи включително и част от плажа на гр. Обзор. Още по-интересно е, че с помощта на тогавашния втори архитект на община Несебър, арх. Пинков, мястото е така оформено, че да може да бъде изцяло да бъде застроено по външните си граници. Който придобие това място, то морската градина на Обзор става негов частен двор“, разказва Марин Божков.

Това, обаче, не е краят, добавя Марин Божков. Месец след тази сделка, дружеството „Производствено – техническа база“ продава същия имот на друга фирма на Бонка Хинкова, „Меридиан 98“, за сумата от 1 900 лв. Отново архитект Атанас Пинков пък е извадил строителни книжа, за да може насред морската градина да се построи пететажна сграда – хотел, добавя юристът. В последствие, фирмата „Меридиан 98“ продава още веднъж имота, на съпруга на Бонка Хинкова, Станимир Николов. Така той става от фирмена - лична, фамилна собственост. След това дружеството се обявява в ликвидация и се заличава от Търговския регистър, за да се прекъсне връзката между покупко – продажбите. С днешна дата, Бонка Хинкова и съпругът й започват да искат разрешение от общината да си оградят имота - част от морската градина на Обзор. Общината пък предприе мерки и заведе в Окръжния съд дело, с което иска да се обяви сделката за продажба на имота за нищожна. От своя страна, самата Хинкова е завела дело пред районния съд в Несебър да й бъде предаден имотът, добави Марин Божков. Към момента, в този парцел няма разрешение за строеж, категоричен е настоящият кмет на Несебър Николай Димитров.

Когато станах кмет, ноември 2007 г., като нов кмет, ми се беше пробутал един ПУП на този парцел, да го разпиша. С една височина, с едни големи показатели. Аз отказах да го разпиша, не може да има такова нещо в парка на Обзор“, каза Николай Димитров.

На последното заседание по делото, което тече в Окръжния съд в Бургас, магистратите приеха експертиза, която да докаже реалните граници на имота. Тя, обаче, е правена само по карти, без оглед на място, пояснява Марин Божков и добавя, че не дава реална преценка за парцела и дали не навлиза и на плажа, която е държавна собственост. Съдът отказа да назначи геодезична експертиза, което, според юриста, е опасност да се опорочи процеса.

Самата Бонка Хинкова не присъства на делото, а потърсена по телефона отказа коментар.

Иначе, около 800 подписа са събрани в Обзор в защита на морската градина, а местните са готови и на протест, ако някой загради парка им и почне да строи в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови