Община Варна и БЧК си прехвърлят вината за излъгните пострадали от потопа

Симона Костадинова 13 август 2014 в 20:28 5058 1

Илко Раев (в средата)

Българският Червен кръст и община Варна си прехвърлят отговорността за това, че има пострадали при наводнението, които не са получили помощи от доброволната организация.

Областният председател на БЧК във Варна Илко Раев призна пред OFFNews, че действително има пострадали, които не са получили пари от Червения кръст, както сигнализираха вчера доброволци

„Оказа се, че има пострадали, които не са получили никакви помощи, но не са в списъка на БЧК. Моята отговорност се свежда до това да намеря допълнителни средства и да компенсирам тези хора“, каза Раев.

Той обясни, че са работели по списъци на общината, защото не са длъжностни лица и нямат право да влизат в къщите на хората.

"Ние сме доброволци. Не можем да влизаме и да питаме хората какво, що и така нататък. Тези права има държавата в лицето на държавните органи. Критериите за списъците са на общината, ние приемаме тяхната отговорност да ни предоставят списък", казва Раев.

От общината обаче казват, че списъците са отговорност на дарителя и те само са помогнали с информативни списъци, които обаче не бива да се приемат като твърди и непроменими. 

"Нямаме право да им даваме това указание на кого и какво да дават, критериите трябва да са техни. Парите са техни, те трябва да преценят. БЧК не са ни казвали, че ще изплащат само по списъка, направен от нас. То и не би трябвало да е така", обясниха от общината.

На въпрос как при това положение ще бъдат проверени жалбите на недоволните, той отговори: "Това вече е моя отговорност. Ще бъде на принципите на общината, но ще го направим ние".

Списъкът от общината, по който БЧК изплаща помощите, е бил редуциран общо два пъти преди да придобие сегашния си вид. Това се наложило защото по думите на Раев в него е имало хора, които вече нямат нужда от финансиране. 

Според областния председател на БЧК първоначалният списък, който са получили от общината, е бил съставен от доброволци и бил непрофесионален. Нямало подписи и печати, за това помолили да се направи нов, който да е заверен.

Според Раев именно той е държал на това да има официален списък от общината. Директорката на БЧК във Варна Милена Сиракова обаче казва, че това е било решение на сформирания Обществен съвет.

До второто редуциране се стигнало след проверка, направена на 15-20 адреса от хора на БЧК, която била направена по инициатива на самия Раев, въпреки че пак по негови думи те нямат право на това.

"Това беше миналата седмица във вторник. Установихме, че има хора, които не отговарят на изискванията за получаване на тази помощ", казва Раев.

След това БЧК помолили община Варна отново да прегледа хората в списъка и така след проверка той намалял с около 100 имена.

"Те казаха, че това са хора, които са били подпомогнати от други организации. По този списък раздаваме пари", признава Раев.

По думите на Раев до момента има около 40 подадени молби от хора, които се чувстват ощетени от БЧК. Техните случаи ще бъдат разгледани от специално създадена комисия, след като се приключи с раздаването на средствата по списъка, предоставен от община Варна.

Дотогава всеки, който е недоволен, може да подаде молба за преразглеждане в БЧК, като напише в нея, че не е получил никакви помощи от асоциации или организации. От БЧК се ангажираха лично да проверят всяка една жалба, макар че по думите на Раев нямат право да влизат в къщите на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!