Скандал при раздаването на помощите в „Аспарухово“

Симона Костадинова 12 август 2014 в 21:08 5566 0

Снимка Архив

Доброволци алармират, че помощите, раздавани днес в „Аспарухово“, са отпускани на хора, които не са пострадали от наводненията. За сметка на това нуждаещи се са останали без финансова помощ.

От община Варна обясниха пред OFFNews, че парите, които са раздавани на хората, са от Българския червен кръст (БЧК) и са в размер на 600 лв. Подпомагането се предоставя по списък, в който първоначално са фигурирали 550 семейства. Бройката на хората в списъка е била редуцирана заради съмнения от страна на БЧК, че не всички все още се нуждаят от помощи.

„Съставянето на списък с хората, които да бъдат подпомогнати, е задължение изцяло на дарителя. Това се случва по изготвени от него критерии, ние само предоставихме на БЧК списъците, които имахме“, обясниха от общината.

Те допълниха, че всеки, който се чувства ощетен, може да се обади в общината, за да бъде дописан в списъка, но решението дали да му бъдат предоставени пари ще бъде на БЧК, защото средствата се предоставят от тях.

Днес при раздаването на средствата председателят на БЧК във Варна Илко Раев казал, че самият той е проверявал хората от списъка на общината.

Доброволците обаче твърдят, че проверяващите дори не са влизали в къщите, за да проверят колко хора живеят там и какви са щетите. 

"Заради това хора, които дори не живеят в страната или не са пострадали, са останали в списъка, но в същото време нуждаещи се семейства са останали без помощ. Не са ясни обаче критериите на БЧК, а те трябва да са прозрачни и ясни", обясняват доброволци.

От община Варна обясниха още, че са раздали помощите на семействата на 10 от 13-те загинали при наводненията, които са в размер на 10 000 лв. за починал при бедствието човек.

Причината да не са дадени парите на останалите 3 семейства е, че все още не са представили документ за наследници на загиналите.

Доброволците от своя страна твърдят, че тази помощ е по Закона за бедствията и не е необходимо да се търсят наследници, а само да се иде на място и да се види кой се е грижел за тях.

Те разказват, че заради това забавяне семейство с 5 деца, в което има двама загинали, се справя само с една инвалидна пенсия и двете еднократни помощи от 300 лв. и от 325 лв.

Предстои раздаването на парите от DMS кампанията на Нова телевизия, като директорът на "Български дарителски форум" Красимира Величкова обясни, че това ще стане, след като уточнят списъците с общината.

Очаква се даренията, които са постъпили в общината Варна, също да бъдат изплатени скоро. От там уточниха, че за целта ще съставят актуални списъци, изготвени от специално създаден орган и се очаква това да се случи до няколко дни.

На пострадалите във Варна вече са изплатени 300 лв. от общинския бюджет и 325 лв. от социалното министерство. Дадена е и еднократна помощ от по 500 лв. за наем за хората, които не могат да се върнат в къщите си, защото те не са възстановени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews