Обновеният проект за Св. Неделя: Без светещи гъби и с повече дървета

OFFNews 29 юли 2020 в 19:33 3834 1

Промененият проект нa Ѕtudіо Fukѕаѕ зa тpaнcфopмaциятa нa пл. "Cвeтa Heдeля" бе представен днес. До 11 септември ще се приемат предложения и мнения на страницата на Направление "Архитектура и градоустройство". 

 "Cв. Heдeля" щe ce cвъpжe c вcичĸи дpyги пeшexoдни зoни. Уcпяxмe дa зaпaзим pимcĸия Саrdо Dесumаnо, ĸoйтo пpeминaвa тoчнo пpeз плoщaдa. Инoвaциитe ca шиpoĸo изпoлзвaни, пpeдлaгaнитe лaмпи ca тexнoлoгичнo чyдo, a ĸaтo pимлянин имaм cтpacт ĸъм apxeoлoгиятa, заяви арх Масимилиано Фуксас в специално обръщение от Рим към участниците в презентацията. 

През 2019 година Столична община проведе международен ограничен конкурс за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Св. Неделя” и прилежащите пространства. Журито определи за победител в конкурса италианското Студио Фуксас. С победителя в конкурса е сключен договор за проектиране в два етапа: изготвяне на идейно решение и изработване на технически и работен инвестиционен проект за реконструкция на площад „Св. Неделя“ и прилежащите му пространства. Новият дизайн на площад „Света Неделя“ си поставя като основна цел възстановяването на пешеходните зони в центъра на София, така че да се създаде непрекъснато, безпроблемно и оживено обществено пространство. 

Зоната ще бъде покрита с два цвята гранит. Осветлението ще се осъществява с лампи с различна височина и вградени в настилката светещи точки. "Светещите гъби" са отпаднали от новия вариант на проекта. 

Екипът предвижда по площада да се разположат "високотехнологични пейки", направени от специален дишащ бетон. Те ще бъдат с форма, която не позволява да се спи върху тях. 

От "Фуксас" обещават още да увеличат с около 50 на сто дърветата в зоната.

След реконструкцията трамвайните спирки ще бъдат разположени там, където сега се намира по-близката до метрото и ще бъдат разположени една срещу друга. В самите навеси на спирките "Фуксас" предвиждат да се монтират автомати за билети, а на гърба им да има и обществени тоалетни.

Проектът предлага осъществима намеса с възможно най-малка инвестиция, както по отношение на времето за строителство, така и на разходите. Избрани са местни строителни материали за настилките и местни растителни видове, за да се улесни както наличието, така и поддръжката им, като по този начин се насърчава и местната икономика.

Основни моменти в проектното решение

Проектът за площад „Света Неделя“ предвижда ново функционално зониране на пространството. Голямо значение е отредено на създаването на два основни пътя, които съответстват съответно на доминиращите зрителни оси - оста север-юг и оста изток-запад. Предлагат се градски парк в западната част, наземна и подземни връзка с Ларгото и премахване на архитектурните наслоения от последните години.

Римските археологически находки, наскоро проучени, ще бъдат интегрирани в новия площад чрез стъклени настилки, които ще могат да ги защитят и да станат видими за обществеността, гарантирайки възприемането на различните слоеве. Добре планираните осветителните системи ще гарантират видимост на археологическото наследство през нощните часове.

Новите пешеходни зони са планирани в пряка връзка с обществената мобилност. Интегрират се спирките на различните видове обществен транспорт. От съществено значение ще бъде пренасочването на пътното движение, така че да се освободи площада от автомобилното движение и паркирането.

Осветлението през нощта ще направи площада безопасен и удобен, а допълнителните осветителни тела към фонтаните и растителността ще оживят пространството чрез сценографски ефекти.

Чрез използването на местни строителни материали, местни растителни видове и интервенция, която възможно най-малко променя топографията на района, съществено се ограничават разходите за строителство. Предоставянето на високо технологични елементи, захранвани от възобновяема енергия, ще доведе до ограничаване на разходите за енергия в дългосрочен план.

Разширяването на функциите на площада ще увеличи вече съществуващите стопански дейности и ще привлече допълнителни частни инвестиции за целия град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

29.07 2020 в 23:08

Има светещи гъби. Високи, "вдъхновени от историята"!? Наречени са "модерни осветителни тела". Римските "находки", които били "наскоро проучени“ са субструкциите на най-голямата обществена сграда - Президиумът на Сердика, откъдето император Константин Велики е управлявал империята десетина години, съгласно указите, които той издава. Първите нива на сградата са били отчасти обитавани през цялата епоха до 1878. След 1878 тези нива и сутерените, съдържащи монетарницата на Сердика и др. са изравнени и над тях е настлан площад Света Неделя. Всичко това е известно на българската наука и е документирано. След конкурса за площада от 2013 СО пое задължението да направи цялостно ново проучване на тази импозантна сграда, в единият двор на която е поместена по-голямата част от черквата Света Неделя. Започнаха разкопките, паркингът се закри, намери се съкровище-сензация ... и всичко спря! Всичко това е публично, медиите го имат в архивите си. Защо потъва в забрава – само можем да се досещаме.