Ето как ще изглежда пл. Св. Неделя, спечели проектът на световноизвестния Максимилиано Фуксас

OFFNews 29 ноември 2019 в 15:53 14248 2

Архитектурното студио на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас е победителят в международния конкурс на Столичната община за нова визия на пл. “Св. Неделя”. 

Резултатите бяха обявени от международното жури с председател Малина Едрева в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Втори е проектът на Al Architects, а на трето място - консорциумът OW/MA/CL., четвърти са Студио Паола Вигано, а последният одобрен проект на пето място е на Студио Вилмот. Евентуалният срок на изпълнение на проекта за площад "Св Неделя" е 2021 година, уточни столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Проектът на Масимилиано Фуксас предвижда разкриване на археологията около църквата, стъклени пешеходни пасажи над археологическите разкопки, нови фонтани пред храма, нови пешеходни зони по бул. "Ал. Стамболийски" до ул. "Лавеле", по бул. "Кн. Мария Луиза" до "Тодор Александров" и по ул. "Съборна", запазване на трамвайното трасе по бул. "Витоша“ и увеличаване на озеленяването и изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. "Позитано". 

Проектът предлага запазване на трамвайната линия, която минава и сега през пл. "Св. Неделя". Тя ще се използва за разделяне на пространството на две. От страна на бул. "Александър Стамболийски" ще е парковата част. Растителността в нея обаче ще е ниска, тъй като заради археологическите останки под площада на него не могат да се засаждат големи дървета.
Останалата част от площада ще е с нова настилка и ще е пешеходно пространство. Модернистичните стъклени навеси ще произведат електричество чрез фотоволтаици, което може да се ползва за зареждане на телефони например. През нощта с този ток площадът ще се осветява. Навесите трябва да събират и дъждовна вода, която да се използва за захранване на фонтаните.

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че реализацията на проекта на "Фуксас" трябва да завърши за четири години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

29.11 2019 в 16:47

Този италиански турист - Фуксас, определено си мисли, че София е курорт на гол пясък! Да набучиш 5-хиляди годишна история на това място, 10 метров културен пласт, Президиум-Преториума, Двореца на Константин Велики, откъдето той управлява Римската империя, където Сердика сече собствена имперска валута, с тези панаирджийски джвъчки, значи че или нищо не си разбрал, или си дал на стажантчетата си да направят там нещо, "di prendere il denaro Bulgaro"?! Хепи-ресторанта, комунистическо дело, което разбуни духовете навремето с СТБ-плочата, дето изля върху държавната римска Монетарница - ряпа да пасе! И трамвая, и той там? Нали Здравков не искаше студентски проекти?! Дайте му "i soldi ben'desirati" на Фуксас и - дим да го няма. Сещам се за наивното желание на един председател на Народното събрание да облагородял Партийния дом какъв проект ни докара с пързалка на фасадата чак връз ларгото! Вън! Сещам се и за обещанието на Фъндъкова да започне с нови хора? Какво става с това обещание?