НЗОК започва 2014 г. с 80 млн. лева дефицит

Вероника Шербанова 18 декември 2013 в 18:13 3508 0

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС

Снимка БГНЕС

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС

По-високи цени на 34 клинични пътеки са включени в Националния рамков договор за 2014 г., който беше подписан днес, съобщиха от Здравната каса. В същото време Касата започва годината с дефицит от 80 млн. лева.

Повече пари ще плаща тази година Касата за раждане. Цената на клиничната пътека е увеличена от 500 на 580 лева. Увеличена е и цената на клиничната пътека за грижи на здраво новородено – от 141 на 160 лева.

Клиничната пътека за остра бъбречна недостатъчност при деца се увеличава от 883 на 950 лева.

Цените на четирите процедури за хемодиализа се увеличават с по 4 лева. За хрониохемодиализата НЗОК вече ще заплаща 144 лева, за перитонеалната диализа с апарат – 130 лева, за перитонеалната диализа без апарат – 93 лева, а за диализно лечение при остри състояния – 144 лева.

Цената за интензивно лечение се увеличава от 357 на 426 лева.

Увеличава се сумата, която Здравната каса ще заплаща за Гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната обмяна при деца – от 900 на 1200 лева. Увеличение има и в клиничната пътека за костни метаболитни заболявания при деца – от 392 на 450 лева, както и в тази за възпалителни ставни заболявания при деца – от 689 на 730 лева.

Първичният преглед при специалист се увеличава с един лев – от 17 на 18 лева. Вторичният преглед при специалист пък се покачва с 50 стотинки – от 9 на 9.50 лева.

За диспансерно наблюдение на пациенти с повече от една диагноза Касата ще плаща също с 50 стотинки повече – 9.50 вместо 9 лева.

Според Националния рамков договор за 2014 г. ще бъде облекчена процедурата по подготовка за явяване на ТЕЛК/НЕЛК за освидетелстване и преосвидетелстване. Лекарите ще могат да прилагат вече консултации или изследвания, правени по друг повод към необходимите документи.

Променя се и начинът за изпълняване на рецепти за медицински изделия и диетични храни, предписани за специални медицински цели. Те ще се изпълняват вече във всички аптеки, работещи с Касата, без да има значение в коя област е практиката на избрания личен лекар.

В рамките на месец след изписване от болница пациентите ще имат право на изследвания, за които ще трябва да бъдат насочени от лекуващия си лекар. Тези изследвания ще са за сметка на лечебното заведение.

Ваксините и ин витро процедурите ще се финансират отново от Министерството на здравеопазването. Средствата за тях обаче ще останат в НЗОК за покриване на други разходи.

От следващата година ще бъде въведена и промяната, според която пенсионерите ще заплащат само по 1 лев при посещение при личния си лекар.

Печалбите, които имат лечебните заведения, ще остават в тях. По този начин ще могат да се правят съответните инвестиции, обясни здравният министър Таня Андреева.

Здравната каса влиза в следващата бюджетна година с дефицит от 80 млн. лева, обяви по време на подписването на Националния рамков договор за 2014 г. управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Рамковият договор е доказателство, че за 6 месеца управляващите успяха да намерят необходимите средства за подобряване на ситуацията в здравеопазването, коментира Тодорова.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов посочи, че това е възможният рамков договор за следващата година, тъй като по параметрите му има още какво да се желае.

И най-лошият рамков договор е по-добър от липсата на такъв, категоричен е Райчинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews