Прокурорска проверка в Здравната каса за рекет

OFFNews 11 декември 2013 в 13:49 3423 1

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

 

Софийска градска прокуратура е образувала проверка на Националната здравноосигурителна каса(НЗОК) по жалбата на Българския лекарски съюз (БЛС).

Проверката е възложена на Главна дирекция "Национална полиция".

В края на октомври БЛС подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, че касата подтиква лекарите към документални измами като ги кара да осчетоводяват само 80% от разходите си.

"От НЗОК настояват за сортиране на 20 на сто от приетата дейност и оказват натиск за коригиране на вече представени финансово-отчетни документи за месец септември 2013 г.", пишат лекарите в своето писмо.

След този сигнал ръководството на "Пирогов" се оплака от рекет на НЗОК и обяви, че отказва да преправя фактури за извършена дейност.

По-късно от НЗОК започваха масирани проверки по болниците, в което БЛС съзря натиск върху директорите на лечебните заведения.

По данни от лекарския съюз проверки са пратени в болниците, които са отказали да подправят фактурите.

Междувременно депутатите решиха на първо четене, че управителят на НЗОК ще се избира с конкурс и настоящата шефка д-р Румяна Тодорова ще трябва да подаде оставка, когато промените в Закона за здравното осигуряване влязат в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови