Quantcast

Лекарският съюз отказа да подпише Националния рамков договор за 2014 г.

Вероника Шербанова Последна промяна на 06 декември 2013 в 14:50 2641 2

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС

 

Българският лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор за 2014 г.

Причината е, че Надзорният съвет на Здравната каса не успя да събере необходимия кворум от петима души, за да се осъществят преговорите, съобщи Дарик.

Лекарите се отказват от всякакви преговори за бюджета за 2014 г. и за рамковият договор няма да бъде подписан, заяви председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Той е категоричен, че БЛС ще заведе дело срещу Надзора на НЗОК заради отказа да преговаря със съсловната организация парите за здраве за следващата година.

Надзорът на Касата саботира българското здравеопазване. Поради това той трябва да бъде разпуснат незабавно, категоричен е Райчинов.

По думите му лекарският съюз е изумен и от позицията на синдикатите, след като техният представител д-р Иван Кокалов също не се е явил на преговорите.

По-рано днес стана ясно, че Надзорният съвет на НЗОК е отхвърлил предложението на БЛС за увеличение с 5% на клиничните пътеки за хирургия, педиатрия, пулмология, за раждане, интензивно лечение и за личните лекари, които наблюдават диспансерно болни с повече от една диагноза.

Причината за отказа от предварителната договрка между Надзора на Касата и БЛС е, че може през годината да се окаже, че парите са необходими за друго и тогава няма да има възможност да бъдат отделени допълнителни средства.

Предложението 5% от оперативния резерв на Касата да отива всеки месец за увеличаване на парите за клинични пътеки беше едно от условията, поставени от лекарите, за подписването на Националния рамков договор за следващата година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.12 2013 в 16:34

ми така е те се отказаха от стачка, дано им платят поне за септември, ама сега им се връща тъпкано. всяко предателство заради дребен келепир много бързо се връща. а синдикатите винаги са си били част от мафията

06.12 2013 в 16:10

Каква изненада! Управляващата гнойна коалиция излъгала лекарите?! Не мога да повярвам!!! Синдикалния лидер им спретнал номер!! ШОК!! Седете си още по къщите и чакайте!