Шефът на НЗОК предлага повече направления вместо повече пари за болниците

OFFNews 07 декември 2013 в 14:16 2284 0

Румяна Тодорова, шеф на НЗОК.
Румяна Тодорова, шеф на НЗОК.

 

По-разумно е да се отделят повече пари за направления отколокто да се увеличат парите за клинични пътеки в болниците както предлагат от лекарския съюз, обяви пред Дарик управителят на Националната задрвноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова.

Мотивът ú е, че така повече хора ще имат достъп до извънболнична помощ. 

Тя аргументира предложението си с резултатите от проверка на касата в 500 болници, която показала, че много често в болница остават хора с хронични заболявания или социално слаби, които или нямат достъп до направления или за лекарства.

Румяна Тодорова обяви още, че касата ще се съобрази със заявката от личните лекари за още направления и се предвижда да бъдат отпуснати до края на годината допълнителни, но не в поискания обем.

С 8 млн. лв. през следващата година ще бъдат компенсирани посещенията на пенсионерите при личните лекари при заплащането на таксата, която от 1 януари за тях спада на 1 лев при 2.90 лв. в момента.

По информация на шефа на НЗОК в момента има лекари, които не взимат потребителска такса на възрастните хора и се опасява, че сега, когато касата ще дава пари, ще започнат да си искат единия лев.

По повод заканата на Българския лекарски съюз да съди Надзорния съвет на касата, защото в петък отново не можа да се събере кворум, за да се обсъди новият рамков договор, Тодорова уточни, че заседанието се е провалило заради липса на представителите на синдикатите и работодателите. Всички представители на държавата били там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови