Нови лаптопи в училищата няма да има през карантината, директори ги очакват в края на януари

Как първокласници се учат да пишат дистанционно? Кой ще работи вместо нас, докато гледаме децата си през деня у дома - питат родители

Александра Маркарян 24 ноември 2020 в 13:06 4812 0

Подготвена ли е училищната ни система за ново пълно затваряне заради пандемията? Обезпечена ли е технически? Как ще учат най-малките, началните ученици и особено първокласниците, които все още дори не могат да пишат? Как директори, учители, родители приемат снощната новина?

Отговор на въпроса за най-малките ученици едва ли някой може да даде днес, но за техническата обезпеченост - макар информацията да толкова положителна, колкото ни се иска - може да бъде хвърлена светлина. 

В средата на октомври Министерският съвет прие постановление за отпускането и разпределянето на 14 милиона лева между всички училища в страната, които сами да купят лаптопи за ученици и учители. Техниката трябваше да подобри обезпечеността на училищата при ново дистанционно обучение. Заобикалянето на централизираната обща поръчка бе направено с цел да се съкратят сроковете и училищата по-бързо да се снабдят с лаптопи.

От МОН сумата за училищата са били преведени на 28 октомври, от Министерството на финансите към общините за общинските училища - на 3 ноември, уточниха от МОН за OFFNews.

Оттук нататък по-малките училища, където сумата е по-малка, ще могат да си спестят процедурите по Закона за обществените поръчки, но за по-големите това няма да е възможно. Но и в единия, и в другия случай по всяка вероятност новите устройства няма да бъдат при учители и ученици през очаквания нов карантинен период (поне до 23 декември), показва проверка на OFFNews.

"Софийските училища получихме парите преди седмица. Големите, които трябва да направят процедури по ЗОП, ще трябва да спазят 30-дневния срок за поръчките - каза директорът на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. - Следва доставката. По договор срокът за нея отново е 30 дни. Оказа се, че на склад фирмите нямат толкова много устройства и няма да може да се извърши доставка до края на календарната година."

Директорът прогнозира, че такава евентуално може да се очаква в края на януари 2021 година.

Към момента системата има някаква обезпеченост, подпомогната и с дарения по време на първото ѝ затваряне за дистанционно обучение през март, но не всички ученици и учители разполагат с устройства.

Това не е единственият проблем. Дори и при пълна обезпеченост с техника, това няма да компенсира затварянето на детските градини и прекратяването на присъственото обучение за първи - четвърти клас, тревожат се учители и родители.

"Не бях сигурна кого оценявам: родителя или ученика", или как ни се отрази е-обучението

"Как ще се научат първокласниците да пишат дистанционно - пише Антоан Николов, баща на ученик от София. - Учителката на сина ми, която ще се пенсионира след 4 години, категорично се обяви против дистанционното обучение. Жената също се безпокои за здравето си, но мисли и за децата. Освен това по закон дете под 12-годишна възраст не може да бъде вкъщи само. В същото време родителите ходим присъствено на работа. В повечето страни от ЕС, където са предприети дори по-драстични ограничения, училищата работят. Явно е въпрос на приоритет. Затова децата ни няма да живеят в България."

Коментарът му е под публикация на Стаматов във Фейсбук, с която той снощи изрази подкрепата си за въвежданите мерки. За директора обаче също най-притеснителното е как ще бъдат обучавани първокласниците. В неговото училище обаче има немалко болни учители и на практика и сега е много трудно то да се провежда в клас.

Публикацията му не беше приета еднозначно. В отговор на думите му, че "това е очаквана и изключително адекватна мярка за защита живота и здравето на всички работещи в системата на предучилищното и училищното образоване" четем:

Г-н Стамотов, учителите за застрашени??? Как така как така друг ваш колега, без имена сам ще се сетите, беше на Велинград на банкет с неговите колеги и после децата ви виновни.

Добра мярка! Най-сетне управляващите поеха отговорността, а не я прехвърлят отново на директорите! Да запазим живота и здравето на всички е най-важно в този момент!

Отсъствия... изпитвания... чудесно. А моята работа междувременно ще дойдете ли да ми я свършите, докато аз се грижа децата да са навреме в час и да няма технически проблеми? Бих искала и една лека задача да ви предложа. Работя в малка спедиторска фирма. От 15 човека в офиса 9 сме с малки деца, общо 10 броя (от ДГ до 3 клас). Включително едната колежка от счетоводството (тя е с 2 деца). Представяте ли си колко гладко и спокойно вървят нещата, докато родителите са вкъщи и се занимават с децата си, но и работят по 8 часа на ден между 9 и 17:30, защото няма кой да им поеме работата? Представяте ли си как се оправят документи и как се издават фактури, докато имаш 2 деца на главата, едното ученик? Или как се пишат имейли, дават оферти, говори се по телефона с чужбина и България, планират се курсове... Ако целия този хаос продължи по-дълго, как според вас това ще се отрази на малката ни фирма, понеже наема за офис и склад, сметките, заплатите, другите разходи си вървят? Само питам.

А родителите, които трябва да работят? А деца със самотни майки? Или Вас това не Ви касае?

Моята подкрепа я нямате! Искайте ваканция или нулева година. Тогава ще Ви подкрепя!

Който се страхува - да напусне! Има учители, на които им се работи.

По повод критиките той коментира: "Промених позицията си, защото и ситуацията се промени - трети сме по смъртност на 1 млн. души население в Европа. Не мога да кажа на колегите си: "Върнете се, нищо няма да се случи". На никой не му се иска да затваряме, но и не мога да поема тази отговорност. Увереността ни е силно разклатена, но няма време за лутане и колебание, трябва да продължим".

Въпреки категоричното уверение на министъра на образованието Красимир Вълчев, че няма вариант да бъде обявена нулева година, от вчера насам се чуха не един и два гласа в полза на това. Тези призиви коментира днес д-р Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". "Няма опасност тази учебна година да бъде обявена за нулева", категоричен бе той в интервю за БНТ тази сутрин. Той не изключи възможността да се учи през лятото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата