Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дават 14 млн. на училищата, сами ще си купуват лаптопи за работа онлайн

Заразените ученици са 6-7 пъти под средния брой на 100 хил. души, обяви министърът на образованието. Болни от COVID-19 са 162 деца и ученици и 159 учители

Александра Маркарян 14 октомври 2020 в 15:43 5889 1

14 милиона лева ще получат училищата, за да купят лаптопи за учениците и педагозите, с които да работят онлайн при карантиниране или затваряне на училища. Парите се отпускат съгласно правителствено постановление, прието от Министерския съвет днес и представено от образователния министър Красимир Вълчев след заседанието.

"Приехме постановление, с което ще предоставим 14 милиона лева по бюджетите на училищата за закупуването на 16 хиляди преносими компютъра за 12 хиляди ученици и 4 хиляди учители. Това са средства от държавния бюджет, с които училищата ще купят тези преносими устройства", каза министърът и допълни, че се надява тези количества да бъдат купени "бързо, в следващите седмици, до края на годината".

Устройствата ще бъдат използвани и за работа с електронните дневници. Целта е във всяка класна стая да има възможност за осъществяване на електронно обучение и работа с електронен дневник.

Средствата ще бъдат предоставени по бюджетите на училищата чрез бюджетите на първостепенните разпоредители (т.е. общините за общинските училища и държавните за училищата към МОН и др. министерства), ще бъдат разпределени пропорционално на броя на учениците и учителите.

"Имаме близо 700 хил. ученици и 90 хил. учители с детските градини. Педагогическите специалисти в училищата са близо 67 хил. Това, разбира се, няма да позволи да бъдат обезпечени всички ученици и всички учители с устройства, но очакваме и средствата от инструмента ReactEU, по който ще бъдат предоставени допълнително 80 хил. компютъра" - каза министър Вълчев.

Той обясни защо средствата ще се разпределят между училищата, а няма да се прави централна поръчка, така:

"Проблемът ни е както с изискванията за централно възлагане и с необходимите процедури за промяна на оперативната програма, така и с това, че в световен мащаб има недостиг на произведени устройства заради повишеното търсене, особено когато става въпрос за големи количества и големи доставки. В търговската мрежа могат да се намерят, вероятно могат да се намерят десетки и стотици устройства в един търговски обект, но не и когато говорим за хиляди".

На училищата ще бъдат поставени условия, на които трябва да отговарят закупените от тях устройства, свързани с функционалността им. Тези изисквания няма да насочват към определен производител, подчерта министърът на образованието.

"Изискванията ще бъдат свързани по-скоро с това тези лаптопи да бъдат функционални, най-вече когато говорим за учениците, да бъдат със заздравен корпус, да има touch дисплей и клавиатура, дълготрайност на батерията. Има такъв ученически клас устройства", уточни Вълчев.

Министърът бе категоричен, че засега не се предвижда цялостно затваряне на училищата и посочи какви са данните за заболеваемостта.

"Към днешна дата 162 деца и ученици общо са с констатирани положителни проби и 159 учители в училищата и детските градини. Близо 30 дни са минали от началото на учебната година, това означава среднодневно по 5 ученика и по 5-има, 6-има учителя. При учениците спрямо средния брой заразени на 100 хил. души процентът е 6, 7 пъти по-нисък. При учителите е съвсем малко по-висок от средния, тоест не можем да говорим за надпропорционален брой констатирани случаи в системата на образованието. 4.7 на 1000 са към днешна дата. Вчера карантинираните ученици и учители бяха 4 на 1000. Среднодневно от началото на учебната година имаме 3 на 1000 карантинирани. Тоест 99.7% от системата учи присъствено. Всички се надяваме ситуацията да не се влоши значително, целта ни е максимално присъствено обучение до края на годината. Най-голямата трудност очакваме по време на сезона на грипните вируси или седмиците на грипните вируси", каза още Красимир Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!