Нови мерки от петък, държавата почти затваря

Янка Петкова 23 ноември 2020 в 17:33 36690 0

Снимка Архив

На база разпространението към момента предлагам удължаване на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца до края на март 2021., съобщи на брифинг на НОЩ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Здравната система е под огромен натиск и има нужда от глътка въздух, подчерта министърът.

На заседанието на кабинета и коалиционните партньори той ще предложи следните ограничения:

- преустановяване присъствените занимания за практики, стажове, университети, училища, детски градини, ясли и извънкласни форми;

- преустановяване на всякакви колективни прояви - спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси, културни мероприятия и частни тържества;

- продължава забраната за посещения в нощни заведения;

- преустановяване на работата на игрални зали, заведения за хранене, допускат се само доставки по домовете;

- преустановяване на работата на всички нехранителни магазини и магазини тип МОЛ, с изключение на банки, пощи, аптеки, дрогерии, застрахователни компании;

- преустановяване на провеждането на организирани екскурзии;

- няма да има промяна в организацията на работа на транспорта.

"Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Време е отново да се обединим в името на живота", каза здравният министър. "Нужно е да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници", допълни още Ангелов.

По думите му резултатът от въведените мерки ще е видим най-рано след 8 дни, до 21 дни се очаква реално намаляване на заболеваемостта. Целта по думите на министъра е да се снижи разпространението в навечерието на Коледните и Новогодишните празници и да стане възможно отхлабването на мерките.

Заболеваемостта в световен мащаб вече надхвърля 250 на 100 000 души, съобщи в началото на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 2000 са болните колеги като 35% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи и шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Колегите не са си тръгвали с месец от отделенията, каза и шефът на Александровска болница. Той призова студентите по медицина 5 курс и специализантите да се включат в дежурствата в COVID отделенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови