Никнат още небостъргачи в София като Парадайс тауър (снимки)

OFFNews 16 април 2017 в 09:04 37322 12

Проектът за Парадайс тауър

Бунт срещу небостъргач набира скорост в София. Онлайн петиция трупа подкрепа против изграждането на Парадайс тауър, а общинарите Марта Георгиева и Иво Божков пратиха решението на СОС, което даде зелена светлина на проекта, при областния управител на столицата. Те настояват губернаторът да го върне на Столичния общински съвет и така да спре строежа. 

Недоволните граждани, подписали петицията, се мотивират, че "Парадайс Тауър" с височина 215 м ще закрие гледката към Витоша и ще влоши допълнително трафика по бул. Черни връх. Те подчертават, че седмица преди решението на СОС, световноизвестните архитекти от "Геел архитекти" препоръчаха да не се строят високи сгради южно от центъра, за да не се закрива гледката към Витоша. Според тях закриването на гледката към планината влошава качеството на публичните пространства. 

Небостъргачи в София обаче, заложени като подводни мини на различни места в града, тепърва ще предизвикват недоволството на столичани. Защото Парадайс тауър съвсем не е единственият проект, предвиден за построяване. Освен тези, чието строителство вече е стартирано. 

Парадайс тауър, до едноименния мол, няма разрешение за строеж, а само одобрен работен проект. Сградата е планирана на 55 етажа с жилища и офиси и подземни гаражи върху площ от 10 409 кв. м. Предвиденото озеленяване е от 40%. До нея ще се стига откъм бул. "Тодор Каблешков" и от ул. "Ген. Иван Колев". 

От комплекса с три сгради "Sofia Capital City" през 2015 г. бе открита Capital Fotr с височина 126 м. Предстои изграждането на Sky Fort и East Fort. Разрешението за строеж на Sky Fort е издадено от настоящия главен архитект Здравко Здравков и всъщност е единственото, дадено от него. 

Проектът е разположен на 57 000 кв.м. на една от ключовите локации в града – източния вход на София. Етап 1 обхваща терен с площ 37 000 кв.м и включва 3 сгради - Capital Fort, East Fort и Sky Fort. Общата им РЗП е 214 000 кв.м и включва - 104 000 кв.м офиси, 16 000 кв.м търговски площи, над 2000 паркоместа, заведения за хранене и централно парково пространство с езеро. В комплекса се очаква да работят 7000 служители и да привлича 2000 посетители дневно. Инвестицията за изграждането е на стойност 180 млн. евро. Част от тази инвестиция включва изграждането на обществена улична инфраструктура, обществен парк, ел. подстанция и захранващи трасета, ВиК инфраструктура и телекомуникации. 

През 2016 започна строителството на сградата Sky Fort. Тя е най-високата от комплекса Sofia Capital City, както и в столицата засега. Небостъргачът предста­влява офис кула с 49 надземни нива и 3 подземни етажа, на върха на сградата е проектиран ресторант и площадка за наблюдение. Формата й символизира отворена арка, която посреща посетителите на града през неговата югоизточна порта. Строителството трябва да завърши по план в началото на 2020 г. 

На мястото на някогашната "Аско Деница" в Младост 3 ще изникнат трите кули на Гранд Каньон на площ от 138 000 кв. м. Сградите "Витоша Т1", "Пирин Т2" и "Рила Т3" ще се извисяват върху подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон. Подиумът на сградата, който има две нива и половина над земята и две нива под земята, е предназначен за търговски услуги. Жилищната част - блокове Т1 и Т2, са с терасовидни покриви, а нивата им нарастват към най-високата кула Т3. Блок Т1 е на 15 етажа, и ще има 285 апартамента, Блок Т2 – на 17 етажа – с 339 апартамента, Кула Т3 е на 12 етажа и има смесена функция 12–в ниската част 5 звезден хотел с 207 стаи и във високата - жилищна част със 76 апартамента. Хотелът има публични зони, ситуирани в подиума на кулата, в които ще бъдат разположени ресторанти, конферентни зали и спа център. 

Комплексът ще има 80% озеленяване. Паркинг нивата са разделени на три зони, всяка не повече от 5 000 кв.м. Един от главните подходи на бъдещия комплекса е откъм метрото на кръстовището на бул. "Александър Малинов" и бул. "Андрей Ляпчев". Основен проектант на Гранд Каньон е американско студио Jerde, L.A., като от българска страна партньор е архитектурно бюро "Сребрева Архитекти". 

Hoв мeгaĸoмплeĸc “Гpaд в гpaдa“ щe cтpoи дo “Πиpoгoв“ тypcĸaта ĸoмпaния “Гapaнти Koзa“, собственик и на Гранд Каньон. За своя сметка фиpмaтa щe изгради и ĸpъcтoвищe нa двe нивa нa бyл. "Гeн. Toтлeбeн" и бyл. "Πeнчo Cлaвeйĸoв". Инвecтициятa e oт 1 млpд. eвpo, пpoeĸтът е планиран да се peaлизиpa нa мяcтoтo нa бившия зaвoд зa мoтoĸapи "Балканкар". 

Радина резиденс е проект с разрешение за строеж от началото на февруари миналата година, дадено няколко дни преди тогавашния главен архитект на София Петър Диков да напусне поста. Разрешението е издадено на Зубейда Асад и Заки Маджид. 

Небостъргачът, в разрешението за строеж на който не е записана точната височина, е многофункционална зала с офиси, жилища, магазини, подземен паркинг и т.н., ще се намира в Младост 3. 

"Милениум център" с височина 85 метра вече е с почти завършено фасадно остъкляване и включва офис сграда, 5-звезден хотел, жилищна сграда, търговски център и паркинг на пет нива. Целият комплекс ще бъде със 140 000 кв. м разгъната застроена площ. Разположен е между бул. "Витоша", бул. "България" и бул. "Пенчо Славейков" до НДК.

Инвеститор и изпълнител е НИКМИ, който обяви проекта още в далечната 2003 г., но реално започна реализацията му в началото на 2008 г. Комплексът ще има 5 сутеренни нива с 560 паркоместа. Следват партер и 4 надземни търговски етажа с магазини и заведения. Над тях ще има конферентен център с 6 зали на обща площ от 5300 кв. м. Сградата е на 25 етажа от кота нула На покрива ще има хеликоптерна площадка. 

Infinity Tower с височина 90 метра е част от комплекса Bulgaria Mall на бул. България. 20-етажната кула със стъклена фасада предлага офис площи. В ядрото на сградата са разположени 5 високоскоростни асансьора и 2 стълбищни клетки. Френските прозорци предоставят забележителна гледка към града и планината. Панорамна тераса е разположена на последния етаж. Сградата е интегрирана с „България мол“ със синергични ефекти и в двете посоки.

City Tower (74 м) на площад "Македония" е с близо 39 000 кв.м наемна площ. Планът е тя да бъде завършена тази година. през 2017 г. Инвеститор в сградата е "Айкон", българско дружество на гръцката GEK TERNA Group. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

11

SC

16.04 2017 в 14:29

Ще строим небостъргач,
огромен небостъргач,
с блестящи
стъклени стени!
И той, и тя, както и „зи“,
сбирщина,
ще строим небостъргач,
за майтапа!

11582

9

ogi.1

16.04 2017 в 12:59

Огледайте се около местата на които ще се строят небостъргачите .Вие които живеете там , харесват ли ви гррзните панелки .Дошли инвеститори създават работни места , а ненаситни чиновници неуспели първи да вземат рушвети сега се правят на защитници от презастрояването .

25665

7

Victimized

16.04 2017 в 12:18

Не се косете, така работи системата, едно време господарите ви са строели замъци, да могат да гледат робите от непристъпно и високо място, сега имаме тези стъклени монументи, директен copy/paste от ФАЩ.
Трябва да сте благодарни, не да се оплаквате само....

8869

5

flatko

16.04 2017 в 12:04

Че каква панорамна гледка ще има от тези сгради? То от 10-ия етаж нагоре през прозорците ще се вижда само смог.

12016

4

haricska

16.04 2017 в 11:29

Единствено комплексът от сгради до магазина на Метро ми изглежда подходящ с осигурен транспорт и достъп. Всички други са ужасни и ще предизвикат хаос в района около тях. Особено пък този, който искат да направят до Гешов. Там и в момента е натоварено, а представете си какво ще стане с изграждането на този комплекс. Кръстовище на две нива при Пирогов няма да е достатъчно!
Въобще такива високи сгради не трябва да се допускат до вече гъсто урбанизирани територии, без анализи за трафика и т.н. То най-вероятно и в момента правят такива анализи, но с доста изкривени данни. Да си налягат парцалите в Столична община и СОС най-вече, защото хората вече искат нормална градска среда и им идва в повече цялото това "лапане". Как за толкова години СОС не гласуваха нещо в полза на гражданите, а само в полза на частният бизнес?!