Губернаторът на София да спре строежа на небостъргач, искат общинари

OFFNews 11 април 2017 в 13:11 10327 3

Областният управител на София да спре строежа на Парадайс тауър, който бе одобрен от Столичния общински съвет на 6 април, поискаха съветниците Марта Георгиева и Иво Божков. 

Срещу изграждането на небостъргач до едноименния мол тръгна онлайн подписка, която бе подкрепена от над 2000 души. 

Георгиева и Божков се обръщат към областния управител, който може да върне приетата точка от дневния ред на 30-тото заседание на СОС. Посочени са конкретни аргументи, които дават основание областния управител да проведе контрол по законосъобразността на горепосочения акт на общинския съвет и да го върне за преразглеждане в Столичния общински съвет. В документа на Георгиева и Божков пише: 

1. По същество:

1.1. Решението допуска изграждането на "Парадайс Тауър" – 215 м небостъргач до МОЛ "Парадайс", което е в нарушение на чл 13 ал 2 на Закона за устройство и застрояване на Столична община, с което се нарушават параметрите за застрояване посочени в приложение 1 на ЗУЗСО. Нарушението на законите се основава на тълкувателно писмо N70-00-1935/ 26.10.2007 на зам. министър на МРРБ . В чл.51 ал.1 на Закона за нормативните актове се посочва, че задължително тълкуване на нормативен акт дава органът, който е издал акт. МРРБ не е издател на ЗУТ и не може да дава задължителни тълкувания. Нещо повече, съгласно чл.51 ал.2 на ЗНА всяко тълкуване се обнародва или разгласява по реда, по който е обнародван или разгласен тълкуваният акт.В този смисъл, доколкото писмо N70-00-1935/ 26.10.2007 не е публикувано в Държавен вестник, както ЗУТ то не може да се счита и за незадължително тълкуване. 

1.2. Решението противоречи и на чл.18 ал.2 от ЗУЗСО , в който се посочва, че „Строителството на нови сгради се разрешава, само ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране и гариране в границите на урегулирания поземлен имот“. В документацията на инвестиционното предложение е посочено, че са осигурени 720 паркоместа. Този брой не отговаря на задължителния брой паркоместа, които трябва да притежава сградата при спазване нормите на чл. 24 ал.1 на Наредба 2/2004 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.

1.3. Решението е взето при липса на решение по ОВОС и оценка за съвместимост по реда на ЗООС и ЗБР за инвестиционното предложение. Решение № СО-78-Пр/2013 на РИОСВ София е за инвестиционно предложение в този имот, но със съвсем различни параметри - 7000 кв. м разгърната застроена площ и максимално 12 етажа.

2. По процедурата: Гласуването на Решението се проведе в нарушение на Правилника за организацията и дейността на СОС в условия на безредие в залата, частичен проблем с електронното гласуване и след повторно гласуване (без то да е предложено от политическа група). Броят на гласувалите в първото гласуване се различава от този във второто, а съмненията в коректността на резултата идват и от наличието на смесено електронно гласуване и такова с вдигане на ръка.

Обръщаме се към Вас да проведете контрол по законосъобразността на горепосочения акт на общинския съвет и да го върнете за преразглеждане в Столичния общински съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

3

Nik68

11.04 2017 в 13:59

Нов служител натегач ли имате off. Продължавате няколко дни с писане на глупости в заглавията. То има някакви забучни правила за силното загавие - но това не значи да се пишат небивалици.

14469

1

случайно прочетох

11.04 2017 в 13:43

Да го спре областния управител!
В БГ губернии нямаме!
 
X

Да помогнем на украинските деца!