Не, България няма да закрива университети. Напротив - открива още един филиал

Александра Маркарян 14 декември 2017 в 14:59 5862 2

Снимка wikimedia.org

Сградата на НХА в центъра на София.

На фона на все повечето незаети места за първокурсници във висшите училища и препоръката на Европейската комисия България да намали броя им от 52 на 10, българската държава се кани не да закрие, а да открие филиал - на Националната художествена академия (НХА) - София. 

Проектът за откриването на филиал в Бургас е създаден по искане на Академията и е внесен за обсъждане в Министерския съвет от министъра на образованието Красимир Вълчев след като е бил оценен положително на 5 октомври 2017 г. от ръководената от проф. д-р Петя Кабакчиева Национална агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет.

Очаква се точката да влезе в дневния ред на правителствено заседание и да бъде гласувана през второто шестмесечие на 2018 г.

Мотиви

В мотивите си от МОН уверяват, че предложението за откриването на филиал е израз на усилията, които МОН полага "за разширяване на достъпа до висшето образование, за увеличаване дела на завършилите висше образование и за създаване на устойчива връзка между висшите училища и пазара на труда и за постигане на съответствие между търсене и предлагане на специалисти с висше образование".

"Основната цел, която си поставя нормативната промяна, е да се обучават повече квалифицирани кадри с висше образование за индустрията и услугите като стратегически сектори за икономическото развитие на Източна България. Ще се подготвят квалифицирани кадри с висше образование в областта на изкуството за нуждите на фирми в региона, свързани с динамично развиващите се туризъм и индустрия", се казва още в доклада на министър Вълчев.

Постановлението съответства на стратегическата цел за висше образование в Стратегия „Европа 2020“ – до 2020 г. (най-малко 36% от хората на възраст 30—34 години да са завършили някаква форма на образование над средното), пишат още от министерството.

От Академията пък посочват, че откриването на филиал е обосновано от "изразената обществена потребност от творчески кадри в община като Бургас – статистически с голям брой млади хора, културно средище, с динамично развиващи се туризъм, производство и услуги".

Според доклада ако не се открие филиал, това би породило "рискове и отрицателни последици в социален и икономически аспект".

"Ще продължи наличието на дефицит по отношение на кадри за нуждите на редица фирми в региона на гр. Бургас в сектора на услугите (в областта на туризма), както и в сектора на индустрията", пише в текста.

Структура

От НХА подчертават също, че общината подкрепя проекта и осигурява материалната база - над 1050 кв. м площ от ремонтирана сграда в пристанищен комплекс Бургас Изток. Пространството ще бъде разпределено на 13 ателиета, 7 кабинета за преподаватели и необходимите служебни помещения и комуникационни площи.

Предвижда се във филиала да учат до 300 студенти в 7 бакалавърски специалности („Живопис“, „Графика“, „Стенопис“, „Книга, илюстрация и печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“ и „Мода“) и една магистърска – „Арттерапия“.

Обучението ще осигуряват пътуващи преподаватели на основен трудов договор в академията и още 10 лектори, които ще бъдат назначени във връзка с откриването на филиала.

Становище

В становище експертите от дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерския съвет настояват МОН да докаже с конкретни статистически данни, че откриването на филиал на НХА в Бургас е необходимо.

Против

В коментар към проекта, публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации на МС, към момента има само един коментар и той е негативен за предложението. 

"Няма никаква обосновка по целесъобразност за увеличаване на капацитета на НХА. Това се прави, за да има лесна възможност за придобиване на образователен ценз при занижени критерии и възможност за формиране и разпределяне на щатове при недоказана необходимост", пише потребител, регистриран като Михаил Праматаров.

НХА е създадена през 1896 г. като Държавно рисувално училище. То е преобразувано през 1921 г. в Художествена академия и през 1954 г.  - във Висш институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“. С решение на 37-ото Народното събрание от 21 юли 1995 г. институтът се преобразува в Национална художествена академия. Академията има два факултета - за изящни изкуства и за приложни изкуства. Институционалната акредитация на НХА е до ноември 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

14.12 2017 в 17:34

Във всяко село и във всеки град - по едно виШО училище! Това явно е девизът на настоящето.

12182

1

sawall

14.12 2017 в 16:27

С това темпо, наистина 36% от хората ще са завършили "някаква форма на образование над средното", но нивото на образованието няма да се повиши. Едно е да се инвестира в образование, друго е да отмятат бюрократични точки без никаква мисъл и стратегия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!