МОМН прехвърли отговорността за скандалния проект върху научния фонд

Последна промяна на 19 февруари 2013 в 13:10 1510 2

Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС
Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС

Опровержение, в което не се опровергава нито един от фактите, изнесени от OFFNews по повод скандалния проект, финансиран от научния фонд, с ръководител настоящия министър на образованието акад. Стефан Воденичаров, изпрати до медията пресцентърът на Министерството на образованието, младежта и науката.

В писмото се казва (противно на констатацията в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция), че "при изпълнението на договора неправомерно надвзети суми от страна на Института по металознание, респективно академик Воденичаров (бел. ред. - който тогава - през 2008 г. е директор на института), не е имало".

Всъщност, АДФИ констатира, че неправомерно са отпуснати 83 750 лева за възнаграждения на екипа, изпълняващ проекта, и разпорежда те да бъдат върнати.

От МОМН пропускат да коментират двете най-големи нарушения по проекта: разписването на разходи за възнаграждения много над определения в правилника на фонд "Научни изследвания" таван от 35% от общата сума и липсата на детайлен бюджет. (Пред OFFNews координаторът на проекта Кирил Стойчев аргументира твърдението си, че министърът няма какво да връща по проекта с думите: "Акад. Воденичаров не е получил пари по този договор. В него не е записано кой колко получава, а само общата сума”.)

От министерството твърдят, че "в статията некоректно е пропуснат фактът, че нарушаването на изискванията на Правилника за дейността на фонд „Научни изследвания” е допуснато от длъжностните лица във фонда, а не от директора на Института по металознание, подписал договора".

Всъщност, в статията не се казва, че акад. Воденичаров е отговорен за това, че от фонда са му дали много над допустимото за заплати. Ясно е написано, че за неправомерно отпуснатите пари са санкционирани двама души - управителят на фонда, подписал договора, проф. Анастас Герджиков и наследилият го на поста проф. Емил Хорозов, не и настоящият министър, а тогава - ръководител на проекта.

В "опровержението" си от МОМН прехвърлят цялата отговорност върху фонда:

"Още веднъж е необходимо да се подчертае, че този договор е изпълнен в строго съответствие със законовите изисквания в страната. Ако е имало административни нарушения, извършени от длъжностните лица във фонда, които са допуснали неправомерно предоставяне на финансови средства, то те не могат и не бива да стават повод за морални и финансови тежести спрямо Института по металознание. Именно затова, от юридическа гледна точка, не съществуват правни основания за финансови претенции от страна на фонда към Института по металознание."

От министерството засягат още нещо, описано в статията ни - фактът, че проектът на акад. Воденичаров е одобрен за финансиране, въпреки че сборът на оценките при рецензиите на проекта е бил под допустимия минимум според правилата на фонда.

"Колкото до това защо този проект е получил оценка под изискуемия се праг за класиране на проекти, въпросът трябва да се зададе на оценителната комисия. Трябва обаче да бъде отбелязан фактът, че на основата на резултатите от този проект, Институтът по металознание спечели най-големия проект в Европейската комисия в областта на борбата срещу тероризма. Ако чрез това твърдение, че проектът към фонд «Научни изследвания» не е заслужавал да бъде класиран се намеква, че същият е бил на ниско професионално ниво, то трябва да се каже, че същият колектив спечели една от най-престижните Европейски програми„PREVENTION, PREPAREDNESS AND CONSEQUENCE MANAGEMENT OF TERRORISM AND OTHER SECURITY RELATED RISKS", пишат в заключение от министерството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2013 в 17:21

Този последният аргумент, че същата група била спечелила финансиране от престижна европейска програма, е направо смехотворен. Аз самият пиша интензивно проекти, при това в САЩ, а не в България, и мога да кажа, че качествата на предишни проекти не се вземат под внимание, когато се оценява конкретен проект. Моите проекти са били и сред върховите 5%, и в 40% граница, и е трябвало да убеждавам рецензентите в качествата на всеки един проект, за да получа финансиране (понякога успешно, понякога неуспешно).

19.02 2013 в 13:27

И тоя явно трябва да си ходи. Май е добре да си тръгнат в групичка - хей така всичките. С все опозицията ако може. Дори по законите на джунглата ще се живее по-културно и по-човешки, отколкото с тези алчни типове. Оляха се. Как може да няма нито един честен човек там?