Министър Захариева дава случая „Корал” на прокурор

ОFFNews 22 август 2014 в 15:09 5159 1

Министърът на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.
Министърът на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

„Министерството на регионалното развитие (МРР) ще сезира прокуратурата с искане да протестира издадените разрешения за строеж поради наличие на тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност”, заяви министърът на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, цитирана от Нова ТВ.

Изказването беше направено по време на срещата на министърката с представители на сдружение „Да запазим Корал” и сайта "Биволъ". На срещата присъстваха още началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) инж. Милка Гечева, експертът в отдел "Защитени територии" на МОСВ Михаил Михайлов и други представители на МРР и МОСВ.

Проблемът датира от 2010 г., когато регионалното министерство „пропуска” да оспори в съда разрешенията за строителство на плажа „Корал” заради невнесена държавна такса от 20 лв. Когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) завежда делата, отговарящото лице за държавните имоти е било Екатерина Захариева.

Допуснато е разрешенията да бъдат издадени и презаверени, без да са налични нужните по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) актове.

Решенията за необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) са издавани в периода 2004-2006 г. и са изгубили своето правно действие, тъй като съгласно Закона за опазване на околната среда срокът им е 5-годишен.
 
Не е направено и оценяване за съвместимост по ЗБР. Липсата на тези документи е основание за спиране на строежите от ДНСК, както и от кмета на общината.

„Докато законът е нарушен, ние ще действаме срещу нарушителите и ще спираме намеренията за застрояване”, каза Захариева. Тя дъпълни, че сагата с плажа "Корал" съществува още от 2004-2006 г., когато принципал на плажа като изключителна държавна собственост, преди да бъде приет Законът за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), е бил областният управител на Бургас. Като такъв той е бил длъжен да обжалва приетите застроителни планове, които са дали зелена светлина за строеж на съседните на плажа имоти.

Министърката отбеляза, че липсата на кадастър и точно местоположение на дюните са причината за тяхното застрояване и унищожаване. В момента няма актуални специализирани карти и регистри за 39 плажа с дюни по Черно море, но се подготвят.

Един от защитниците на "Корал", присъствали на срещата - Атанас Русев, написа, че по думите на Михаил Михайлов "оформянето на специализираните карти се забавя, защото част от членовете на комисиите на местно и общинско ниво ги е страх и не са поставили подписите си".

Милка Гечева съобщи резултатите от направената пълна проверка относно строителните разрешения, издадени от община Царево, касаещи плажа Корал. Според нея освен 3-те строителни разрешения, завинаги отменени от Висшия Административен Съд в Бургас, има още 35 строителни разрешения с абсолютно същите тежки пороци като отменените.

Излиза, че след като някои от тях са внесени в Прокуратурата в Бургас, преписката за тях е била прекратена с основание, че "те не страдат от тежки пороци" и така са останали валидни. Директорът на ДНСК е обяснил, че ДНСК не може да отмени веднага тези строителни разрешителни в рамките на действащото законодателство, но предстои те отново ще бъдат внесени в прокуратурата от страна на Министерството, пише още Русев.

Гечева е обещава, че при най-малкото съмнение за строителство в района на плажа Корал по тези 35 нередовни строителни разрешения, то незабавно ще бъде прекратено от ДНСК.

Захариева поиска разделяне на плажовете по категории, за да са информирани туристите, кое място за плажуване какви условия предлага.

Тя посочва като подходяща мярка обособяването на „зелени плажове”, какъвто може да стане „Корал”. 

При отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти, шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ.

Министърката обеща да провери как общините изразходват събираните от тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете в размер 50 на сто. По закон тези суми могат да се изразходват само за подобряване състоянието на морските плажове и за нищо друго. 

До момента обаче изградени път, ВИК, ел-захранване и друга инфраструктура към плажовете липсват, въпреки че приходите от "Корал" са близо 250 000 лв., посочва Атанас Русев.

Предстои да бъде уговорена нова среща на 26 август в МОСВ с министъра, касаеща обявяването на нова защитена зона на "Корал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови