Quantcast

Минималната учителска заплата се увеличава със 70 лева от 1 октомври

Александра Маркарян Последна промяна на 27 октомври 2015 в 13:35 15947 5

Янка Такева, Владислав Горанов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева и министърът на финансите Владислав Горанов след срещата при премиера за учителските заплати

Минималната основна заплата за учителите ще се увеличи със задна дата от 1 октомври с около 70 лева или 12.6%.

Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след среща с премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов в сградата на Министерския съвет днес.

Минималната основна заплата за учителите от 1 януари 2014 г. е 530 лева. Размерът й е разписан в Наредба 1 на Министерството на образованието и науката от 2010 г. Тя се отнася за длъжностите младши учител, младши възпитател, учител, ръководител на компютърен кабинет, ръководител на филиал в междуучилищен център за трудовополитехническо обучение (МУЦТПО), логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, педагог, ресурсен учител, възпитател.

Заплатите на стариши учителите и старши възпитателите започват от 555 лева, а на главните учители и главните възпитатели - от 590 лева. От думите на председателя на СБУ не стана ясно дали и с колко ще се увеличат техните основни минимални заплати.

Такева уточни, че от 1 октомври 2015 г. минималната основна заплата ще се увеличи от 530 на 600 лева, а средният размер на учителското възнаграждение ще достигне 890 лева.

Наредбата на МОН определя само долния праг на заплатите. Точният размер на индивидуалните възнаграждения на педагозите се определя единствено от директорите, защото училищата получават делегирани бюджети, които ръководствата им разпределят сами. Бюджетът на всяко училище се изчислява като определения от Министерския съвет размер на годишната издръжка за даден вид училище (професионално, профилирано, общообразователно) се умножи по броя на записаните ученици.

За увеличението на минималните основни учителски заплати ще са необходими 20 млн. лева до края на годината. Те ще бъдат отпуснати от Министерския съвет на заседанието му на 28 октомври. За 2016 г. ще бъдат добавени 96 млн. лева, за да се запазят новите размери на основните възнаграждения на педагозите, съобщи министър Горанов.

С промяната средната учителска заплата ще надвиши с 5% средната брутна заплата за страната.

"Образованието е приоритет и се опитваме максимално да задоволим нуждите му в бюджета", коментира Горанов.

В бюджета за следващата година е заложено и вдигане от 1 януари с 10% на заплатите в Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Главната инспекция по труда, където отдавна има напрежение заради ниските възнаграждения.

Увеличение се предвижда и на заплатите в НАП и митниците, но със символичните 5%, като синдикатите настояват на следващ етап то да достигне поне 8%, съобщи след срещата в Министерския съвет лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

“Това, което виждаме в проектобюджета, който от вчера вече е факт и беше потвърдено на срещата тук, е увеличение на заплатите в тези агенции, чийто служители са на терен и работят с гражданите и фирмите и на следващо място са отговорни за събирането на приходите в държавата и гарантират националната сигурност, стабилност и услугите на пазара на труда", коментира Димитров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2015 в 14:18

Коментарите не се показват.Какво като коментирам.Сигурно и това няма да излезе.

09.11 2015 в 13:53

И този път синдикатите ни изиграха.накрая изплюха камъчето-само за младите учители ще има увеличение.А хората с 20-30-35 години в професията- ако училището има пари.И откъде ще има пари училището-нали има делегирани бюджети.Директорът е дал,каквото е могло.Парите трябва да дойдат от държавата,за да даде директорът,нали? Ще имате да взимате тогава старшите учители да работят много.Нека работят младите,защото техните заплати са само с 25 лв по-ниски от опитните. Влизам в час,изпявам си урока и кой каквото могъл,това научил. това е истинска подигравка,колкото и да се опитвам да сдържам болката си.Направо ми е жал за мен,за колегите ми ,за учениците ми итехните родители,които ми са се доверили.

09.11 2015 в 13:41

Значи само на младите учители с повишава.Досега говореха,че на всички със 70 лв. Да си дойдем на думата-ще видим увеличение със 70 лв.,но през крив макарон.Значи -с 30 години учителски стаж-625 лв. , с 0 години учителски стаж-600 лв.Да ви наздраве! Синдикати и т.н. ни даадоха по 1 студена вода.

27.10 2015 в 20:12

Полека да не взема да им повярвам, че ще взема 70 лева.Мен ме интересува колко ще ми влязат в джоба. Ако съм млад учител:600 лв. бруто- 470,34 лв. чисто.Хайде честито!

27.10 2015 в 17:46

Сега ясно е, че държавата е в немотия, но да не забравяме, че същото е било и по турско, а при все това, кои са били най-уважаваните хора във всяко село??? ДАСКАЛЪТ, попа и кмета - при това даскалът е първи по уважение! Щом дедите ни са давали мило и драго да докарат даскал във селото, защо съвременна България - все пак многократно по-богата от времената на дъртофайния османлък - да не може? Можем значи да плащаме данък 2-3% върху ЛИХВИТЕ по депозити, обаче не може 1-2% по-голям бюджет за образование?

Не става така, бабаджанлар, не става! Трябва да се привличат правилни, мотивирани хора за учители, а как ще стане това с 530 лева? Га си спомня какви учители имаше едно време, ехе... но то беше в ония времена. Както каза някой тук, много уместно, сега е 2015 г и векът на любовта свърши.