КНСБ: Учителските заплати се вдигат през октомври

Александра Маркарян 01 септември 2015 в 18:00 8062 0

Заплатите в средното образование ще бъдат увеличени от октомври, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в Русе, цитиран от БНР. По думите му това е било договорено на среща с министъра на финансите Владислав Горанов, на която станало ясно, че от бюджета ще бъдат отпуснати допълнително 20 милиона лева. От Министерството на финансите потвърдиха пред OFFNews за срещата и поетия ангажимент.

"Получихме уверението на финансовия министър за допълнително финансиране в размер на 20 млн.лв. за средното образование, с което ще бъдат финансирани заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие, т.е от месец октомври насетне. Вие знаете, че това беше една битка наша през последните месеци да докажем, че има нужда, но има и възможност бюджета да отдели не само за МИГ-овете да ги ремонтираме, сигурно са важни - не казвам това, чухме, че премиерът има афинитет и готовност да даде средства, но и да даде за големите системи, там където има недофинансиране, където очакваме заплатите да растат нагоре. Подобна стъпка ще искаме и на местно ниво", каза Димитров, цитиран от БНР.

Според тази информация имало два варианта за увеличение - между 7 и 8 процента, ако се разпределят по равно между целия персонал, и около 10 процента, ако увеличението е само за преподавателите, а не и за персонала.

Без отговор засега остава въпроса как точно ще се увеличат учителските заплати. Сега училищата получават делегирани бюджети, управляват ги сами и единствено директорът има право да определя индивидуалния размер на всяка учителска заплата.

Училищният бюджет се изчислява на база два основни компонента: сумата за издръжка на един ученик в дадения вид обучение (единен разходен стандарт) и броят на учениците, който се умножава по стандарта. Стандартите се определят от Министерския съвет, но евентуалното им увеличение не задължава директорите да увеличат и заплатите.

В наредбата на МОН за заплатите пък са фиксирани само минималните размери на основните възнаграждения за различните длъжности.

"Конкретният механизъм как ще стане това ще бъде уточнен до две седмици. Може да се вдигне единният разходен стандарт, може да се раздадат като бонуси за октомври, ноември и декември", заяви Пламен Димитров пред OFFNews.

От Министерството на финансите и от Министерството на образованието също не дадоха по-конкретна информация.

В Русе Пламен Димитров коментира и местните избори, които ще се проведат на 25 октомври:

"Аз не мисля, че ще видим нещо различно от сегашната картина в национален план, даже мисля точно обратното. Ще има затвърждаване на доминацията на водещата политическа сила, в много градове и в много области, което бих казал, че на много места води след себе си добри резултати, но на някои места води след себе си малко арогантност и малко прекалена самоувереност, което невинаги е добре за всички нас".

Според него опозиционните партии не са се мобилизирали добре и няма да има много градове, в които да имат шансове да спечелят местната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови