Мария Габриел: Само КНСБ не подкрепи увеличението на линията на бедност за 2024 г.

Почти никой не подкрепя предложението на МФ за подаването на сигнали за укриване на данъци срещу бонус

OFFNews 25 октомври 2023 в 21:13 1788 0

НСТС

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

НСТС

Социалните партньори, с изключение на КНСБ, подкрепиха принципно размера на линията на бедност за 2024 г. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на брифинг след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

НСТС подкрепи предложените проекти на закони за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси и Закона за акцизите и данъчните складове

Останалите проекти от пакета данъчни закони, които са обсъдени, са Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху доходите на физическите лица, Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и Закон за допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

По думите на вицепремиера са направени редица предложения, които Министерството на финансите ще разгледа.

"Има подкрепа за основните мерки, които са свързани с повишаване на събираемостта", каза финансовият министър Асен Василев. Той добави, че има мерки, които "подлежат на прецизиране", за да се избегне натоварването на бизнеса "с допълнителни тежести в процеса на подаване на декларациите", предаде БТА.

Той коментира ставката на ДДС за ресторантьорския бранш.

"Още преди публикуването на данъчните закони ясно казахме, че залагаме връщането на 20-процентна ставка за ресторантьорите. Единственият шанс да остане 9-процентната ставка е, ако има мерки за изсветляване на бранша. Сред тях са въвеждане на минимални прагове на осигуряване, които са по-високи от минималната работна заплата по длъжности. Този разговор продължава, ще имаме срещи следващата седмица, до момента, до който пакетът данъчни закони не бъде внесен в парламента, което трябва да се случи до около 6 ноември", каза той.

Главният икономист на КТ „Подкрепа“ Атанас Кацарчев заяви, че синдикалната организация подкрепя по принцип предложените изменения, които целят изсветляване на икономиката и по-добра събираемост.

"Подкрепихме по принцип и увеличението на линията на бедност, но тук считаме, че тя има възможност да се актуализира, тъй като методиката работи с данни от преди три години и тя не отчита реалностите към днешна дата. Предложението на МФ за приравняване на гражданските към трудовите договори ощетява част от хората. Считаме, че там също трябва да се намери адекватно решение", допълни той.

От Българската стопанска камара обявиха, че подкрепят размера на линията на бедност от 526 лв. за 2024 г., тъй като нейното изчисляване се основава на механизъм, който е приет преди две години и е изцяло съобразен с правилата на Европейския съюз.

По време на дискусията представители на работодателските организации и синдикатите са изразили резерви към предложението на Министерството на финансирате за въвеждането на финансов стимул за граждани, които подадат информация във връзка с „укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества“.

Асоциацията на индустриални капитал в България (АИКБ) не подкрепя предложението, защото подобна мярка е трудно приложима в българските условия, както и че Националната агенция по приходите няма капацитет за проверка на всички сигнали.

Според БСК липсва анализ за ефективността. "Ако този стимул бъде въведен, следва да има защита за лицата, срещу които се подават сигнали", смятат от организацията.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалните в България обясняват, че мярката би имала негативен ефект за бизнеса и потенциални изкривявания в отношенията между конкурентите.

От Съюза за стопанска инициатива приветстват инициативите за повишаване на събираемостта на данъците, но имат съмнения относно ефективността на тази мярка. 

Синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ не подкрепят направените предложения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!