Майдън Сакаджиев уволнил повече от половината експерти на ИАРА

Александра Маркарян 22 август 2014 в 10:06 11459 6

Уволненият директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури към земеделското министерство Майдън Сакаджиев (ДПС) е подменил над половината от експертите в централата на Агенцията.

Това заяви днес служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев в интервю за Нова тв. 

Казусът със скандалните уволнения и назначения на кадри, близки до ДПС, довели до почти пълното блокиране на работата на Агенцията, резултат от което е и започнала наказателна процедура срещу България, започна да се разплита след серия публикации на OFFNews, след които темата бе продължена и в предаването "Събуди се" на Нова тв.

Сакаджиев бе уволнен от министър Грудев на 20 август, а на негово място дойде директорът на териториалното звено на ИАРА в Бургас Янчо Янев (ГЕРБ).

Официалните причини за отстраняването на Сакаджиев са свързани със "системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството".

От мотивите на министъра, разпространени от пресцентъра на МЗХ, стана ясно, че ИАРА системно не е изпълнявала свои задължения по европейски регламент, че Европейската комисия многократно е изпращала писма за недоброто функциониране на ИАРА и че е стартирана наказателна процедура срещу България, която се намира в досъдебна фаза.

"Фактите са такива, че само през изминалата година от 200 души на ниво централно управление в ИАРА 100 са сменени - повече от половината експертен състав. Много трудно мога да намеря обяснение кое го е наложило. Много е трудно по този начин да създадем професионална администрация, а без такава няма как да действаме в темпове на добро усвояване на еврофондовете, което е основна цел на ИАРА", заяви Грудев днес.

На въпрос дали новоназначените служители са свързани с ДПС служебният министър отговори, че не е проверявал това, защото нямал възможност да влиза в такива детайли.

Грудев коментира и въпроса с разпространението на болестта „син език“.

„Ситуацията е драматична. Първият случай е костатиран в края на месец юни, а през юли болестта вече е прехвърлила Стара планина. Но за това не се говореше, криеше се. Предполагам, въпросът е бил подценен“, заяви министърът.

В момента от болестта са засегнати 22 области от общо 28.

Грудев успокои, че заразата не се предава на човека нито чрез млякото, нито чрез месото на животните.

Не е добра ситуацията и по отношение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

„От март миналата година Министерството на земеделието и храните се опитва да проведе конкурс и да избере сертифициращ орган на разплащателната агенция. Към момента 1 милиард и 650 милиона лева са несертифицирани от такъв орган. Получили сме отсрочка от ЕС, но ако такъв сертификат не се получи до 30 януари, те остават за сметка на държавния бюджет“, предупреди той.

В момента тече трета процедура по избирането на сертифициращ орган, но тя е спряна от Комисията за защита на конкуренцията заради жалби.

Грудев заяви още, че с идването си в министерството е спрял „всички обществени поръчки, които изглеждат доста завишени“. Сред тях била например поръчка за анализ на дейността на една дирекция в МЗХ, която предвиждала да се дадат 80 000 лева, с които да се анализира работата на 70 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови