Quantcast

Майдън Сакаджиев уволнил повече от половината експерти на ИАРА

Александра Маркарян Последна промяна на 22 август 2014 в 10:06 10380 6

Уволненият директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури към земеделското министерство Майдън Сакаджиев (ДПС) е подменил над половината от експертите в централата на Агенцията.

Това заяви днес служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев в интервю за Нова тв. 

Казусът със скандалните уволнения и назначения на кадри, близки до ДПС, довели до почти пълното блокиране на работата на Агенцията, резултат от което е и започнала наказателна процедура срещу България, започна да се разплита след серия публикации на OFFNews, след които темата бе продължена и в предаването "Събуди се" на Нова тв.

Сакаджиев бе уволнен от министър Грудев на 20 август, а на негово място дойде директорът на териториалното звено на ИАРА в Бургас Янчо Янев (ГЕРБ).

Официалните причини за отстраняването на Сакаджиев са свързани със "системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството".

От мотивите на министъра, разпространени от пресцентъра на МЗХ, стана ясно, че ИАРА системно не е изпълнявала свои задължения по европейски регламент, че Европейската комисия многократно е изпращала писма за недоброто функциониране на ИАРА и че е стартирана наказателна процедура срещу България, която се намира в досъдебна фаза.

"Фактите са такива, че само през изминалата година от 200 души на ниво централно управление в ИАРА 100 са сменени - повече от половината експертен състав. Много трудно мога да намеря обяснение кое го е наложило. Много е трудно по този начин да създадем професионална администрация, а без такава няма как да действаме в темпове на добро усвояване на еврофондовете, което е основна цел на ИАРА", заяви Грудев днес.

На въпрос дали новоназначените служители са свързани с ДПС служебният министър отговори, че не е проверявал това, защото нямал възможност да влиза в такива детайли.

Грудев коментира и въпроса с разпространението на болестта „син език“.

„Ситуацията е драматична. Първият случай е костатиран в края на месец юни, а през юли болестта вече е прехвърлила Стара планина. Но за това не се говореше, криеше се. Предполагам, въпросът е бил подценен“, заяви министърът.

В момента от болестта са засегнати 22 области от общо 28.

Грудев успокои, че заразата не се предава на човека нито чрез млякото, нито чрез месото на животните.

Не е добра ситуацията и по отношение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

„От март миналата година Министерството на земеделието и храните се опитва да проведе конкурс и да избере сертифициращ орган на разплащателната агенция. Към момента 1 милиард и 650 милиона лева са несертифицирани от такъв орган. Получили сме отсрочка от ЕС, но ако такъв сертификат не се получи до 30 януари, те остават за сметка на държавния бюджет“, предупреди той.

В момента тече трета процедура по избирането на сертифициращ орган, но тя е спряна от Комисията за защита на конкуренцията заради жалби.

Грудев заяви още, че с идването си в министерството е спрял „всички обществени поръчки, които изглеждат доста завишени“. Сред тях била например поръчка за анализ на дейността на една дирекция в МЗХ, която предвиждала да се дадат 80 000 лева, с които да се анализира работата на 70 души.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2014 в 23:58

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА OFFNews
До тук, възползвайки от възможностите на четвъртата власт свършихте нещо добро - допринесохте да изчезне от държавната администрация един безхаберник, говорещ лош български език.
Сега да се надяваме, че поне част от експертите (разбира се, ако все още имат желание) ще бъдат върнати обратно в ИАРА.
Но подозирам, че ще бъдат върнати и "калинки" като уволнени "ценни експерти". За което, предлагам да държите под око какви хора се появяват в тази Агенция и как се назначават.
Ето Ви и пример: като главен секретар е назначен Сергей Костадинов (разбира се без никакъв конкурс). Специалист по двигатели с вътрешно горене; бивш граничен полицай (уволнен и съден за контрабанда на цигари); по неведоми пътища след уволнението му от Гранична полиция каца в Инспектората на МЗГ; от там пък се появява в ИАРА като директор правна дирекция???, а малко по-късно и като главен секретар. Та този автомонтьор-полицай при предишното си пребиваване в ИАРА е бил известен с две неща - кокошкарските си истории с осребряване на фактури за фиктивни ремонти на служебни автомобили и изпълняване на поръчки за уволнения на служители.
Е, OFFNews, може да поровите около този пример. Какво търсят такива "ценни" кадри като бившият полицай -автомонтьор, с "богата правна култура" отново в държавната администрация? Как мислите дали ще свърши за пет пари работа или отново ще осребрява фактурки?

22.08 2014 в 13:44

Щата на агенцията е около 300 човека. От тях 200 са в централно управление, то директори на дирекции, то началник отдели, то високи токчета и къси поли, силиконови деколтета а в териториалните звена са 100 човека. Задълбочете проверката и вижте че в повечето региони инспекторите са по двама човека. Как да се реши проблема с бракониерството с по двама човека? Просто физически е невъзможно. Автомобилния парк е сбиротак а джипа на шефа е 5 000 кубика и за какво му е освен да се гъзари с него пред любовниците си.Тазиагенция още от нейното създаване е любимата агенция на ДПС и тя заприлича на тях.Този Никополски неграмотник като дойде първо смени всичките регионални началници със измислен конкурс. Добре го изгониха защото още шест месеца и щеше да ликвидира окончателно агенцията.

22.08 2014 в 12:38

Защо никой не обелва дума за ширещото се бракониерство, и във вътрешните водоеми, и по морето?
Защо никой не споменава състоянието на рибните ни запаси?
Защо....
Защо....
Дълго може да се пише за несвършеното от ИАРА. Ама кервана си върви.
И новият директор дали ще вземе поне един човек, който е виждал риба и на друго място, освен в рибарските магазини?

22.08 2014 в 12:31

И забравих, от тези уволнения и обезпечаването им с промени в Устройствения правилник на ИАРА, в момента повече от половината й служители са някакви началници. Само големите началници-директори са поне десетина парчета. Е, как работи такава администрация с малко индианец и много вожд?
И ако беше само наказателната процедура срещу България, даже да ги похвали човек...
Защо никой и дума не обелва за провалената Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" - 2007-2013. Вероятно някои от служителите калинки ще скочат, че не е вярно и парите били усвоени. Ама ще премълчат, че само от наши хора. И че тези хора изобщо не ги интересува производството на риба, а само усвояването на парите по съответният проект. Статистиката е красноречива. Според ОПРСР при приключването й, производството на риба в България ще се увеличи с 80%. Да, ама не, не само че не се е увеличило производството на риба, но дори е намаляло. Но пък същите тези "калинки" в ИАРА са си прибрали процентчето и се разхождат с дамски чанти за по два бона.
И някой ще махнат с ръка и ще кажат майната му, парите ги дават европейците. Дават, ама друг път - от нашите данъци са. Всяка година вноската на България за ЕК е 600 млн. €, Ами българското съфинансиране на проектите.
А същевременно истинските производители на риба едва дишат и перманентно са пред фалит.
И защо никой не пита за новия програмен период. Защо рамката на Операивната програма е намалена с около 20 млн.€, т.е. с 20%. В Брюксел не спят и сигурно ще кажат, че тези са ни много. Ами то пък една Оперативна програма. Някаква безхаберна сглобка, с нишката на една печално известна сапардовска програма, направена от частни фирми срещу солидно заплашане (порядъка е около 500 000 лв.). Ама нямало никаква визия за развитието на отрасъла, нали парите са прибрани и рестото също е на място. И като ги питаш в ИАРА защо вашите експерти не подготвят новата ОП, казват ние аутсорсваме дейности. Ама не казват, че това не е странична дейност, а стратегическа за отрасъл Рибарство. И дори да са преви, да попитам тогава чии го крепят 70 служители, които вземат по две заплати - или едното, или другото - защо да плащаме по два пъти?
Защо никой не обелва дума за това, че България е единствената страна в ЕС, в която не се субсидира рибопроизводството. И в Турция се субсидира. Дори по татово време се субсидираше. Е как нашите рибари да са конкурентоспособни с европейските производители?

22.08 2014 в 11:30

Когато и да го бяха уволнили директора на ИАРА, който трудно се справя с българкия език - много по-лошо от единия му ментор Рушен Риза и за разлика от другият му Лютви Местан, щеше да бъде късно. И защо го назначиха? А сега какво правят? Назначават поредният друг безхаберник. До сега на този пост са се изредили ветеринар, машинен инженер, ядрен физик, ченге, икономист, измислен професор, пияница-тъпкач на една бивша социална министърка от НДСВ (нямам идея какъв е, ама четох, че добре се справял с инвалидните колички), музикант, ветеринар и сега вече безработен бивш кмет, на който са намерили топло местенце в Бургаската ИАРА преди време.
И всеки новоназначен директор започва чистка на експерти, просто за да направи място за свои хора. Ама новите нямали хабер от рибараството. Много важно, нали ще получват заплатки, някои и по две. И най-парадоксалното е, че следващият нов директор започва чистката не от тези парашутисти, а от останалите експерти. И така е 7-8 години. Ей за това, в момента от 300 човека работещи в ИАРА, няма нито един с образование в областта на рибарството. Да ама има режисьори, медицински сестри, детски учителки, калинки разни,... а бе, дал господ. И по-лошото е, че нито искат да се учат, нито имат такова намерение. И за какво ли им е? Освен споменатите заплатки, въртят и далаверки. Ама щото са некадърни и това не могат да свършат като хората, та всички ние ще плашаме и тези сметки след година-две.
Новият директор дали ще вземе да се обърка и да назначи някой друг експерт? А дано, ама на дали!

22.08 2014 в 11:28

ДПСарски боклук! Съд!