Уволниха шефа на ИАРА след разследване на OFFNews

Александра Маркарян Последна промяна на 20 август 2014 в 16:37 11027 23

Майдън Сакаджиев
Майдън Сакаджиев

Министърът на земеделието Васил Грудев уволни изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев. Новият изпълнителен директор е свързаният с ГЕРБ Янчо Янев. 

Уволнението идва след серия публикации на OFFNews за скандални уволнения и нарушения, блокиращи работата на агенцията при управлението на Сакаджиев (ДПС). Разследването ни бе продължено и от Нова телевизия, пред която служители разказаха как в Агенцията дори са били принуждавани да стават членове на ДПС по заповед на изпълнителния директор. Служител разказа, че е бил забранен достъпът до сайтове, които са публикували информация за нарушенията в ИАРА.

От прессъобщението на МЗХ става ясно, че уволнението е било съгласувано със служебния премиер Георги Близнашки.

Официалните причини за отстраняването на Сакаджиев са свързани със "системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството".

"Поради забавянето срещу Република България е стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза. Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, като одитът на дейността на Агенцията, извършен от страна на МЗХ, е потвърдил тези констатации", се казва още в прессъобщението на МЗХ. 


Янчо Янев е роден през 1969 г. в гр. Несебър.

Янев е магистърс по „Публична администрация“ от Университета за национално и световно стопанство - София.

От 2009 г. работи в ИАРА. Последната заемана от него длъжност е началник отдел „Регионален център за рибарство и контрол „Югоизточна България“, в които се включват центровете Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен.

Владее немски и руски език.

Янчо Янев е кадър на ГЕРБ. Когато оглавява териториалното звено на ИАРА в Бургас през 2009 година той е член на общинското ръководство на ГЕРБ в Несебър.

Янев е оглавявал управление „Общински гори, земеделие и селско стопанство“ към община Несебър.

Бил е и зам.-кмет на Несебър по европейските фондове в периода 2003-2007 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2014 в 19:22

Дърта турска номенклатура. Да ходи да поднася кава в сарайте на Доган!

22.08 2014 в 12:51

Няма уволнен без уснование но заради това,че си БЪЛГАРИН и не си член на ДПС ... Това е прекалено. Хора,политиката е игра за мръсници,нека не се опитваме да сме политици... А агата нека отговаря сам за греховете си... И дано му издържи психиката.

21.08 2014 в 16:05

Браво за смяната!!! Където има ДПС-арски шефове все е едно и също - дерибейство. Същото беше и преди 10-тина години в Агенция за следприватизационен контрол, където силният на деня Мустафа Карадайь обяваваше служителите за "еничари", дружно ги правиха ченове на ДПС или ги уволняваха, ако откажат. Същата персона после бе секретар на ЦИК, а доскоро и депутат от последното Народно Събрание. Трябва да изкарат всички кадри и кадреченца от държавните предприятия и най-вече от апетитните МЗ, ДФ Земеделие, Мин. на околната среда, т.е. там където има европари и далавера.

21.08 2014 в 12:21

До един вън, мърши истанбулски ! Ходете си в анадола да ибркчийствате седмокласници бездарни. Петя недей говори за статистики ами дай да ги видим, само понамекваш за неща които не съществуват с надеждата да внесеш подозрение. Няма какво повече да ви гледаме, кучета безпризорни - мангалите вън от властта в България !

21.08 2014 в 11:37

ГЕРБ започнаха от първия ден със безобразни промени, за да може до октомври да спечелят и още гласове от подменените хора на различни постове. Що се отнася до ИАРА, защо не бе позволено на ръководството да излезе с пресконференция и да изложи своите мотиви за действията си, разбира се базирани на документи с подпис и дата.Да разбирам ли, че когато ръководството иска работата да се върши в срок и без грешки, на служителите това не е изгодно и намират начин под вола теле да търсят...и понеже народа е жаден за интриги и скандали....слушат само едната страна, без да вземат предвид статистика, доклади и каквото друго е необходимо.

21.08 2014 в 11:14

Ей, ... менте Българин, що крадеш чужди никове, ... толкова ли ти липсва еротична фантазия ... Ай слагай вазелина ...

21.08 2014 в 09:27

Имахме някакви надежди за по-добро но УВИ...
-------
Какво по-добро очакваш от кабинет, който за два месеца живот ролята му е единствено да подсигури 121 гласа на ГЕРБ в Парламента!

21.08 2014 в 09:02

Радвам се, че най-сетне каузата на един сплотен и работещ колектив успя! Радвам се, че честните и достойни хора се обединиха и успяха с взаимни усилия да допринесат за несъмнено най-правилното решение на служебното правителство - уволнението на никополския селянин. Последният за една година, следвайки наставленията на госпожите от ДПС, докара ИАРА до пълен хаос и неизпълнение на поетите ангажименти към ЕС, незаконни и неморални уволнения на доказали се експерти в процеса на работа, системно неспазване на йерархичната структура. Администрацията не работеше, непрекъснато идваха писма от ЕК, докладвания, обяснения, и новите кадри, назначени без провеждането на нито един конкурс творяха пълни безобразия и тънеха в хаос и незнание. Надявам се чистката да продължи до премахването на неграмотните протежета и алчните им ръководители. Амин!

21.08 2014 в 08:21

Никопол е близо до Белене - направо да го въдворяват там!
Заедно с цялата му крадлива партия!

21.08 2014 в 07:12

ss, то верно има анадол и сибир, но кой ще върже и цъфне там, не се знае. Пък ако и ти си си махнал покрива и си говориш със звездиде,.. Звинете, грешката е моя. Куку.