Страхувах се да си върша работата! (Разказите на уволнените от ИАРА)

Какво се случва в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури при управлението на ДПС

Александра Маркарян 13 август 2014 в 10:48 64307 106

"През последните месеци, преди да ме уволнят, ме беше страх да работя. Защото дори за една обикновена справка, с цел информиране ръководството за нещо и която подпомага колегите по морето при извършването на тяхната контролна дейност, пак се искаше обяснение - защо си я направил, на какво основание. Работата бе блокирана.

Това разказва Михаела Велинова – началник отдел „Статистика“ в дирекция „Управление на рибарството и опазване на рибните ресурси“ в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури до 5 юни 2014 г., когато тя и нейни колеги са съкратени.

Провокирани от историята на скандално уволнената от ИАРА Радослава Митрова пред OFFNews, Михаела Велинова, Ивайло Симеонов, Пламен Петков, Анета Енчева, Диана Захариева и Ивета Иванова потърсиха медията, за да разкажат какво са преживели по времето, когато агенцията се управлява от ДПС.

Петима от тях работят над 5 години в агенцията. С изключение на Ивета Иванова, останалите са сменили повече от 8 изпълнителни директора. Ивайло Симеонов – директор на дирекция „Управление на рибарството и опазване на рибните ресурси“ - е там от 2003 г, а е директор на тази дирекция от две години. Започнал е от ниво младши експерт, както и колегите му.

До уволнението Анета Енчева и Пламен Петков са главни експерти в отдел „Статистика“, Диана Захариева е главен експерт в отдел „Управление и мониторинг на рибарството” към същата дирекция, Ивета Иванова - главен юрисконсулт в дирекция „Административно-правно обслужване, финансово-стопански дейности, управление на собствеността и информационно обслужване“ в ИАРА.

„Не сме политически назначения. Всеки от нас е започнал от ниско в йерархията и се е изкачвал. Аз съм започнала в друга администрация и постепенно съм израствала“, казва Михаела.

За годините работа в ИАРА експертите са видели много, работили са с директори от различни политически партии, но никога, по думите им, не са се сблъсквали с нещо подобно на случилото се по времето на кабинета „Орешарски“, когато подчинената на земеделското министерство агенция е управлявана от ДПС в лицето на изпълнителния директор Майдън Сакаджиев.

„Други ръководства пак са тръгвали с подозрение, писали сме безкрайно много обяснения кое, как и защо се случва, но след като си направеха основната проверка и се убедяха в компетентността и експертната ни преценка, оттам насетне се вслушваха в нас, доверяваха ни се и работехме конструктивно. Това е единственото ръководство, което изиска същата проверка, но в крайна сметка реши, че за него не е важно как се работи, въобще не ги интересуваше. Останах с впечатлението, че за тях е проблем, че изобщо се работи“, споделя Анета Енчева.

Ръководство

Майдън Сакаджиев е назначен за изпълнителен директор на ИАРА на 2 август 2013 г. със заповед на министъра на земеделието и член на БСП проф. Димитър Греков.

Така завършилият библиотекарския университет Сакаджиев прави шеметен скок в кариерата си – от главен специалист (една от най-ниските длъжности в ИАРА) в Никопол със съвсем не безупречна репутация той става изпълнителен директор на ИАРА.

С назначаването му започват протести, а рибари напомнят случай от 2007 г., когато бракониери нападат и жестоко пребиват граничен полицай, който ги заловил да ловят риба с ток в Дунав. Ето как на 15 юли 2007 г. в. „Стандарт“ описва случилото се:

"Вълците, както наричат там биячите, слезли от черната си лодка на брега и повалили полицая. Ритали го пред риболовните инспектори Петко Бенчев и Майдън Сакаджиев, които носели пистолети, но не посмели да ги извадят. Спасил го шефът на пробационната служба в Плевен Валентин Кучев, който бил сред компанията" (http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-07-15&article=196015).

Едва ли тази биография е причина за израстването. Сакаджиев обаче е кадър на ДПС (бивш председател на Общинския съвет в Никопол, четвърти в листата за кандидат-депутати на ДПС в Плевен на парламентарните избори през 2013 г.).Непосредствено след него ключов постов в ИАРА заема и друг кадър на ДПС.

Директор на финансово-правната дирекция става 32-годишната Анна Благоева - член на Централния съвет на ДПС, председател на младежко ДПС в родния си град Кюстендил и кандидат за евродепутат от ДПС на изборите през 2014 г. под №14 в листата.

Преди да оглави дирекцията, младата юристка е работила в Министерството на земеделието и храните като главен експерт в „Стопански дейности и управление на собствеността“.

Анна Благоева

Снимка: http://www.dps.bg/

Друго ключово назначение в ИАРА е това на Мария Балчева, която става началник на правния отдел. Тя също идва от МЗХ, където е била старши експерт в „Държавни горски предприятия“.

Идването на последните променя драстично поведението на ръководството - Майдън Сакаджиев (изп. директор), Маргарита Петкова и Миглена Георгиева (зам.-изпълнителни директори), както и работата на Агенцията. Благоева и Балчева започват да оказват изключително съществено влияние при определяне на политиката на ИАРА, а ръководството - да се съобразява почти изцяло с тяхното мнение и съвети, дори когато са извън техния ресор и компетентност.

„След назначението на Благоева г-н Сакаджиев вече само подписваше и се създаваше впечатление, че той няма никакво лично мнение. Убедени сме, че до голяма степен той не знае кого е уволнил, кой стои зад конкретното лице в заповедта, на каква длъжност е бил, каква работа е изпълнявал и защо точно го съкращава. Не обсъждаше нищо с нас, даже не говореше с нас. Комуникираше основно с г-жа Благоева и г-жа Балчева.

Функцията на зам.-изпълнителните директорки беше наред със задълженията си, да оказват пълна подкрепа на въпросните госпожи.

С тях водехме конструктивни разговори, само и единствено, когато не присъстваше правният отдел, в лицето на Балчева и Благоева. В момента, в който те присъстваха на разговора, зам.-директорките коренно си променяха поведението и започваха да се държат изцяло на тяхна страна и с пренебрежение към нашите съвети като експерти", разказват уволнените служители.

Саботаж

Опитните експерти са саботирани до степен, в която им е невъзможно да работят.

„Експертите абсолютно се игнорираха. Всичко беше в някакви подозрения. Непрекъснато се търсеше проблем в най-рутинни неща. Забавяха се преписки неясно защо.

Всяка наша дейност беше поставена под съмнение. Ако нещо свършиш, започваше да ти се иска обяснение защо си го свършил, на какво основание. На мен ми се е налагало да обяснявам писмено що е европейско законодателство, що е регламент и какви задължения поражда този регламент“, споделя Михаела Велинова. И подобни въпроси се поставят не от друг, а от правната дирекция, добавя Ивайло Симеонов.

„Работата беше изключително тежка и тромава, защото, за да се допиташ до мнението на правния отдел, трябваше да напишеш доклад, да се обосновеш, да обясниш защо си си позволил да ги обезпокоиш, искайки тяхното становище. Преди това ти трябва да си смлял цялата информация, да им е описана подробно, както и да дадеш предложение за становище, а те да кажат само „да“ или „не“, споделят експертите.

„Дори елементарни неща, като представяне на доказателства в съда, за които сме задължени, се забавяха безкрайно много време, всичко беше много подозрително. Аз в последните месеци бях принудена да входирам през деловодството различни докладни до прекия си ръководител г-жа Балчева, в които да я уведомявам какви доказателства са ни задължили да представим от дадения съд, какъв е срокът, какви са последиците. Всичко се правеше в последния момент, с много трудности, с много пречки, без дори да има логична причина за това, след като, в крайна сметка, Агенцията и изпълнителният директор биха били потърпевши от неизпълнение на нещо, което съдът ни е задължил да направим. Неясно защо всичко се спъваше, всичко се случваше много бавно и с огромно подозрение към всички за всичко. Много неясна за мен ситуация“, допълва Ивета Иванова.

Всички служителите от двата отдела - „Статистика“ и „Управление и мониторинг на рибарството“ - инициират среща при двете зам.- директорки, за да ги уведомят за проблемите с правния отдел – как се бавят нещата, какво се случва.

„След нея отношението към нас се влоши още повече. Всяко действие, което предприемахме, за да се свърши някаква работа, рефлектираше върху нас с още по-жестоки искания за обяснения, и то в много кратък срок. „Дайте обяснение до утре в 10 часа.“ А ти имаш толкова текуща работа, чудиш се кое по-напред да обработиш, защото обемът на работата при нас е изключително голям, в същото време си принуден да обясняваш нещо, което е записано в законодателството.”

Законност

На експертите започва да се предлага дори да заобикалят наредби и закони, питат ги дали ще изпълнят заповед на директора в разрез с нормативната уредба.

„Искаха да се заобикалят наредби, закони, бавеше се пускането на междуведомственно съгласуване на нормативни актове. Уволнени сме, защото явно сме неудобни с отговорното изпълнение на служебните си задължения. Имали сме съмнения за недобросъвестност и извършване на злоупотреби, за осъществяването на които сме пречили с работата си“, коментира Ивайло Симеонов.

„Съкратиха ни, защото не преклонихме глава и не спазихме техните правила, а продължихме да работим така, както изисква законодателството. Питали са ме дали ще изпълня заповед на изпълнителния директор, с която да бъде намален срок за издаване на документ, определен в наредба. Отказах - не може изпълнителен директор да променя акт, издаден от министъра на земеделието и храните", разказва Михаела Велинова.

„Стартира се обществена поръчка без техническото задание да бъде съгласувано със служители от отговорната дирекция. След като случайно разбрахме, че е стартирала тази обществена поръчка уведомихме ръководството устно и писменно, че с това техническо задание ще се обхванат само 7% от корабите в риболовния флот на Република България.

Поръчката можеше да бъде прекратена още преди отваряне на офертите, но ръководството на ИАРА не предприе никакви мерки, а напротив веднага след изборите за евро парламент се сключи договор с фирмата изпълнител”, разказаха още експертите.


Последствия

Ръководството не се интересува, че блокирането работата на Агенцията се отразява крайно негативно на хората, за които уж работи ИАРА – риболовците.

"В устен разговор с ръководството, заради забавянето на обработването на преписките и издаване на документи на на риболовците, зам.-изпълнителната директорка в прав текст ме попита: „Ти за кого работиш? За риболовците?! Те ли ти плащат заплатата?“ Онемях! Какво да й кажа? Че агенцията, в която работим е създадена наистина, за да е в полза на риболовците и ако тях ги няма, тя също няма да е тук. А хората по морето с това си изкарват прехраната. Да им се бавят с по 2-3 месеца преписките, при положение, че имат законно право за исканията си и законен срок, в който да получат документите си, за мен е престъпление", възмущава се Анета Енчева.

В резултат на огромната мнителност на ръководството, с месеци се забавя издаването на разрешителни на лицата, извършващи научен риболов - нещо иначе напълно рутинно. Това забавяне, от своя страна, рефлектира върху изпълнението на проекти, за които е необходимо наличието на разрешителни за научен риболов, включително и такива финансирани по Оперативна програма "Околна среда". Част от потърпевшите организации са Световен фонд за дивата природа /WWF/, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания /ИБЕИ/при БАН, Национален природонаучен музей, Биологически факултет на Софийски университет и др.

Безнаказаност

Докато експертите са гледани под лупа и тормозени с повод и без повод, приближените до ръководството и/или ДПС правят каквото си искат без никакви последствия.

„В разговор със зам.-изпълнителния директор (М. Георгиева) обърнахме внимание, че приближен до ръководството на ИАРА служител от правния отдел не е свършил определена задача. Информацията, подготвена от юрисконсулта и предназначена за ЕК беше невярна и подвеждаща. В резултат срещу нас бе подадена жалба, че сме проявили грубо поведение. Въпреки че ставаше въпрос за изключително важен за страната ни документ, чието съдържание ще рефлектира върху новата оперативна програма, на въпросния служител не му бе потърсена никаква отговорност“, разказват уволнените експерти.

„Без да има право (тъй като не е орган по назначение), със заплаха за дисциплинарно производство главният секретар ми е искал писмено обяснение защо не съм искала да изпълня заповед на изпълнителния директор. Седмици преди това бях уведомила устно и писмено прекия си ръководител и ръководството, че изпълнението на тази заповед не е от моята компетенция и бях помолила за съдействие необходимата информация да ми бъде предоставена от правния отдел, в чиято компетенция беше, за да мога чисто физически да я въведа. В същото време самият правен отдел масово не изпълняваше заповеди на директора и то за сериозни неща. Демонстрираше се абсолютно чувство за безнаказаност", разказва Михаела Велинова.

"До последно годишният отчет за дейността на агенцията през 2013 г. не беше подаден към МЗХ, защото дирекцията под ръководството на г-жа Благоева не беше предоставила данните си за обобщение. Въпреки писмото на изпълнителния директор с конкретна дата и срок, в който те да бъдат предоставени, и неколкократните разговори с г-жа Петкова с призив за оказване на съдействие, това така и не се случи“.

"На тях – членовете на ДПС и близките до тях – никой не търсеше отговорност. Имаше служител, родом от Никопол, чиято единствена работа беше да занесе няколко писма за съгласувателен подпис", разказват експертите.

Уволненията

„Цялата идея на всичко лъсна накрая – да ни уволнят всички и да си назначат приближени хора, които биха направили каквото им се каже “, казва Пламен Петков.

„Дирекцията, която ръководех се състоеше от три отдела – „Статистика“, „Управление и мониторинг на рибарството“ и „Европейски и международни дейности“. Направиха сливане на два от отделите и по този начин съкратиха неудобните за тях служители “, разказва Ивайло Симеонов.

Съкратените на 5 юни служители са отстранени по абсурден начин:

„Г-н Сакаджиев не беше няколко дни в страната. Въпросния ден даже не знам дали не се е водил командировка, разписва щатното разписание и ни извикаха в 16 ч. при зам.-изпълнителната директорка Маргарита Петкова (сред извиканите е и Димитър Вълков, началник отдел „Управление и мониторинг на рибарството”). Връчиха ни заповедите за съкращаване на длъжността. Докато си отидем в стаята и седнем, за да осъзнаем какво се е случило, токът спря. Той беше спрян в цялата сграда, за да не може да се изтрие нищо от информацията в компютрите ни. Непосредствено след това при нас влязоха личният шофьор на г-жа Петкова и още двама служители на ИАРА, възнамерявайки да да ги изнесат. Помолихме ги да не го правят, преди да сме разписали приемо-предавателени протоколи, тъй като компютрите са ни зачислени чрез такива“.

Веднага са спрени и картите им за телефон.

Странностите не приключват дотук.

„Когато аз и колежката отидохме да си подадем жалбите срещу заповедта за прекратяване на служебно ни правоотношение, г-жа Благоева каза на охраната да не ни пуска, а да сме си подадяли жалбите по пощата. Казах, че ще се обадя на адвоката си и че нямат право да ми откажат достъп до деловодството. Чак тогава ни пуснаха да си заведем жалбите“, разказва Михаела Велинова.

Доста по-сложно е да бъде уволнен директорът на дирекция Ивайло Симеонов.

„При мен, понеже трябва промяна в устройствения правилник, за да ме съкратят, опитаха веднъж с дисциплинарно производство, което явно не им свърши работа. Вторият път ме накараха да отговоря на 27 въпроса в рамките на 1 ден. Отговорих. Имах изслушване при г-н Сакаджиев, което нямаше нищо общо с това, което ме питаха и на другия ден дойдоха и ме уволниха. На какво основание и аз се чудя. Но в заповедта ми пише „дисциплинарно уволнение“. В съда лесно ще го оборя“, разказва Ивайло Симеонов, чието уволнение е в сила от 17 юли.

След сливането на двата отдела и съкращенията започват нови назначения. За тях няма проведен нито един конкурс. Експертите определят наследниците си като „хора без квалификация“ (единият от новоназначените на тяхно място в новосформирания отдел е личният шофьор на зам.-изпълнителната директорка г-жа Петкова). Всички места на съкратените и уволнени служители в ИАРА са запълнени, но нито едно от тях не е било заето след проведен конкурс, казват те.

Не е ясно как работят тези хора, защото няма нито приемственост, нито обучение.

Притеснително е и как се представят тези новоназначени служители в Брюксел. Парадокс е, че един от тях на третия ден след назначаването си е командирован в Мадрид (на държавни разноски), за да присъства на работна група, в която експерти от България не участват, тъй като предварително са определени представителите на кои стрени-членки сформират тази група. Естествено отговорът на въпроса как би се представил на подобна експретна среща служител, назначен едва преди три дни е пределно ясен. В същото време нееднократно преди това е било отказвано командироване на Пламен Петков по изключително важни за агенцията въпроси, а оправданието е било липсата на средства за командировки, дори и в случаите, когато ЕК е възстановявала разходите по пътуванията.

"В момента на срещи в Европейската комисия ходят абсолютно неподготвени хора, които отиват по-скоро на екскурзионно летуване. Неизвестно е дали командированите изобщо присъстват на тези срещи, както и дали се изготвят задължителните от тях доклади. Всичко това ще рефлектира съвсем скоро върху страната ни", прогнозира Ивайло Симеонов.

След всичко преживяно уволнените служители поставят въпросите: Това ли е посланието на представителите на политическите партии? Как да възпитаваме децата си на отговорно поведение, след като ни се налага да им обясняваме, че сме уволнени, защото сме си изпълнявали съвестно задълженията?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!