Комисията "КТБ" ще разгледа доклад на БНБ

OFFNews 24 март 2015 в 07:27 3641 4

Комисията

Временната анкетна комисия за проверка на фактите около Корпоративна търговска банка (КТБ) ще разгледа доклад на БНБ.

Първото заседание на комисията ще се проведе в седмицата, когато се очаква временните синдици да влязат в банката на мястото на квесторите, назначени от БНБ.

Управляващите настояват за оставката на управителя на Централната банка Иван Искров.

Временната комисия, оглавявана от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, трябва да направи преглед на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавните органи и институции, чиято задача е да предотвратят източването на Корпоративна търговска банка и да упражняват контрол над дейостта ѝ. Обхватът на проверката е периодът от 2009 до 2014 година, а комисията ще работи три месеца.

В момента в БНБ няма титуляр с ресор "Банков надзор". Цветан Гунев бе отстранен именно заради кризата с КТБ през юни миналата година. Оттогава временно управляваща ресора е Нели Кордовска.

Вчера стана ясно, че лично председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев ще поеме делото за лиценза на КТБ. В края на февруари съдът отхвърли жалбата срещу отнемането на лиценза на КТБ. От решението на ВАС ще зависи дали ще се възобнови делото за несъстоятелност на банката, което беше спряно от Софийския градски съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!