Следователят по делото КТБ пое Столичното следствие

OFFNews 19 март 2015 в 11:34 1730 0

Следователят по делото КТБ пое Столичното следствие

Следователят по делото за длъжностното присвояване от Корпоративна търговска банка (КТБ) Иван Иванов е бил назначен за шеф на Столичната следствена служба. Това съобщи "Дневник", като се позова на двама източници от Софийската градска прокуратура (СГП). Иванов е бил назначен със заповед на градския прокурор на София Христо Динев преди два дни.

Съпругата на Иванов - Миряна Георгиева Иванова също е следовател в Столичното следствие, което създава потенциален конфликт на интереси, коментират магистрати.

До новото назначение се стигна след като доскорошният ръководител Петьо Петров подаде оставка и поиска да напусне системата. Това стана след решение на Върховният касационен съд (ВКС), с което окончателно беше оправдан бившият военен министър Николай Цонев по дело за корупция. В мотивите на съда се посочва, че действията на Петров са типичен пример за активно мероприятие и провокация към подкуп, в което участие имат и службите. 

В деня на излизане на присъдата Петров подаде оставка и поиска главният прокурор Сотир Цацаров да назначи проверка по случая, за да се види как са работили посочените от съда институции по случая - МВР, ДАНС и прокуратурата. Към момента не е ясно дали има назначена такава проверка. 

ВСС не освбоди Петров като следовател, припомня "Правен свят". За предложението, направено от главния прокурор Сотир Цацаров, гласуваха едва 12 души при необходими минимум 13 гласа. Основният аргумент - да остане възможността на Петров да може да бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

От атестацията на Иван Иванов, качена на сайта на Висшия съдебен съвет, става ясно, че той има оценка за работата си "много добра" с 94 точки от общо 100. Мнението на комисията е било, че оценката му трябва да бъде намалена, защото заради непълна съпоставимост между актовете на следователя и актовете на прокурора. Атестацията му е била направена в края на 2014 година, а Иванов не е имал възражения. Той има девет години стаж, през всичките е работил в Столичното следствие. Иванов е бил награждаван от главния прокурор Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови