Вучева: Временният синдик в КТБ ще навреди. Василев: Цесиите в банката са измама

OFFNews 17 март 2015 в 20:55 4964 1

КТБ не се източва и тезата, че продължава да се краде, е напълно невярна. Ако внимателно се прегледат балансите на кредитната институция и всички съпътстващи ги документи, може да се направи изводът, че КТБ не се източва - защото от лятото е под особен надзор и това няма как да се случи.

Това коментира в ефира на БНТ финансовият министър в служебното правителство на Любен Беров проф. Христина Вучева.

Цесиите в КТБ, законни ли са те и разграбва ли се банката чрез тях предизвикаха остър спор между проф. Вучева и бившия министър на държавната администрация в правителството на Симеон Сакскобурготски Николай Василев.

"Цесиите в КТБ са най-голямата измама у нас и това е ключовият въпрос за милиарди. Когато дойде правителството на Борисов, обеща да направи промени, но 4 месеца по-късно се оказа, че КТБ отново се източва", обяви Василев.

"Цесията е една обикновена сделка между две страни. В началото на декември правителството направи една много сериозна промяна в чл. 59 в Закона за банковата несъстоятелност и с нея предотврати възможността от измами. Всеки може да подпише такава сделка, но тази цесия нищо не променя, докато не мине банковата несъстоятелност и докато не се появи синдик. Той е човекът, който определя дали прихващенето да се осъществи реално", поясни проф. Вучева.

"Фигурата на "временен синдик", който трябва да влезе в КТБ и заради която НС утре ще приеме спешно промени в Закона за банковата състоятелност, няма да помогне, а само ще навреди", смята проф. Вучева. Трябвало да се изчака решението на съда за КТБ. Според Вучева спешните промени в закона целят да решат спора кой кого да пререди в опашката от кредитори на КТБ. В промените в закона за банковата несъстоятелност са заложени и текстове, които дават право на международни компании да проследят имуществото на банката, както и да препоръчат как то да бъде възстановено.

"Има такива фирми, скептичен съм, че ще поканят големите в бранша. Това е по-скоро политически въпрос", обяви ексминистър Василев.

Двамата икономисти коментираха  в студиото и последната статистика за състоянието на доходите на българина. По-рано днес Институтът за пазарна икономика излезе с данни, според които 700 хиляди души живеят с по-малко от 100 лв на месец, което означава, че всеки 10-и българин е потънал в крайна бедност.

Проф. Вучева определи като “много тягостен” за нас този проблем, тъй като той води до изключителни тежки последици за перспективата пред страната ни.

Ексминистър Василев напомни, че между 1997 и 2008 година чуждите инвестиции у нас са надхвърляли 9 млрд. евро, а бедността значително е намаляла, както и безработицата.

"Правилните политики водят до инвестиции, растеж, работни места и ръст на доходите"- това е рецептата на икономиста от царската партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови