Какво предлагат софиянци за града си - най-скъпият проект е за училищни тоалетни

Гласуването е до края на ноември, промяната на Патриарха вече предизвика протест

OFFNews 17 ноември 2020 в 14:46 4750 0

Столицата ни може да стане град, който е много по-близо да своите граждани догодина.

Тази възможност дава програмата "София избира", в която 39 предложения на хора и организации се борят да бъдат реализирани от Столична община през 2021 г. Регламентът обаче предполага да се реализират толкова идеи, колкото могат да влязат с бюджета си в предвидените средства от 1 500 000 лева и съберат достатъчно много подкрепа при гласуването. 

Това да бъде само един проект всъщност е възможно, ако на първо място се класира № 38 в списъка - "София избира Децата" - проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни. Предложението е на Ивелина Иванова и Деница Шилигарска, а бюджетът му е 1 500 000 лв. 

На второ място по бюджет - с 1 млн. лева, е идеята на Природен парк „Витоша“ да се изгради изгледна площадка и кът за отдих на Копитото. Ако тя спечели в гласуването, при всички случаи ще се реализира и поне още една от идеите на активните софиянци.

Сред тях е и директорът на Народния театър Мариус Донкин, който предлага за 600 000 лева да се реализира "Пасаж "Иван Вазов", който обединява 6 панела с огледална повърхност и с портал в средата. Реализацията е на 100 м от ул. Иван Вазов" от ул. "Бенковски" до каса "Юг" на театъра. 

Най-малко пари - с уговорката, че за част от проектите не е посочен прогнозен бюджет, е необходим за "Пързалката" - детска площадка с интересна пързалка в градинката на КАТ в район "Изгрев" за 8 000 лева. Предложението е на тв журналистката Карина Караньотова и Емилиян Дечев. 

Драго Досев пък не иска да се гради нищо - неговото предложение е да се премахнат паркоместата за тротинетки и велосипеди и да се възстановят тези за автомобили. 

А един от проектите за промени, свързан с движението и паркирането в София, вече предизвика протести. Това е  "Улици за всички" - промяна на организацията на движение по бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Фр. Нансен", ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Витоша", предложен от Фондация "Спаси България". Недоволни столичани от центъра се разбунтуваха, че това е инфраструктурен проект, който подлежи на обществено обсъждане. Бюджетът, определен от организацията, е 203 000 лв. 

Сред атрактивните предложения са алея за кемпери в Горна баня, Да изчистим града от найлони и пластмаса с поставяне на специални автомати за връщането им, при което ще се получава билет за градския транспорт (пилотно поставяне в район "Красно село") с цена на автомат от 15 000 лева, както и "Карго-велосипеди за София" - закупуване на велосипеди, които да се използват за пренасяне на товари в централна градска част, както и от туристи. Последното предложение, според авторката си Мариана Георгиева, изисква бюджет от 500 000 лв.

И още предложения: 

Скейтпарк в Северен парк по предложение на Федерация по скейтборд с бюджет 605 000 лв.

Възстановяване на ул. „Будапеща“ от ул. „Московска“ до бул. „Дондуков“ с изграждане на асансьор и тераса за наблюдение, предложено от А&А архитекти с бюджет 500 000 лв.

Детска площадка, посветена на видовете изкуства в „Младост“ на един от терените за озеленяване, дарени от МС на Столична община за парк. Бюджетът е 250 000 лв., а идеята на Мила Павлова. 

Поставяне на скулптурно-монументална композиция "Целувката" на бул. "Черни връх" срещу Моста на влюбените. Оформяне на мястото като място за срещи и за снимки. Предложение на Райнис Гелов, бюджет: 280 000 лв.

Поставяне на 8 нови каменни маси за тенис в кв. "Дианабад" и смяна на старите метални маси, от Марин Славчев с бюджет от 80 000 лв.

Предложение за създаване на общинска кухня за деца, които се хранят без глутен. Предложение на Мария Паскова, прогнозен бюджет не е обявен. 

Проект "Арт сцена Лозенец" - място за кино, театър, галерия, работа с деца. Предложение на Ради Георгиев с бюджет 300 000 лв. 

 Изграждане на увеселителен парк за деца край езерото Панчарево, по предложение на Гергана Стоилова и учениците от 105 СУ "Атанас Далчев", като бюджет не е посочен. 

Атракцион - издигане с огромен хелиев балон, предлагащ спиращи дъха гледки от София. Примерна локация - Южен парк зад хотел Хилтън. Предложение на: Стани Банев, без прогнозен бюджет. 

Създаване на детска читалня в "Къщата на пазача" в "Борисова градина" искат от Обществен съвет на Столична библиотека, необходимите пари са 150 000 лв.

Петя Ковачева предлага Фермерски пазар кв. "Нови Искър" с бюджет от 150 000 лв., а от Столична община уточняват, че е възможна реализация само при смяна на локацията, защото предложението засяга имоти, които не са общинска собственост. 

Обновяване, реновиране и модернизиране на градина "Майчин дом" в кв. "Банишора", за което ще са необходими 80 000 лв. според авторите на предложението Галина Петкова и Николай Николов

Поставяне на паметни монументални знаци на римските императори, които са свързани със Сердика - Аврелиан, Галерий и Константин Велики, на Ларгото. Предложението е на Добрин Денев, Мартин Подмолов и Сейфетин Шекеров, бюджетът 100 000 лв.

Ежегоден хоров фестивал, наречен „Балкански Столици, е предложението на акад. Янев и акад. Бобевски, Митко Митев. Необходимият бюджет според тях е 70 000 лв.

Обновяване на междублоково пространство в Младост 1, блок 48А, блок 51А, предлага Росен Георгиев с бюджет: 400 000 лв.

От Съюза на българските писатели и Боян Ангелов искат да се премести камбаната на СБП, която се намира в частен терен пред хотел "Москва", на общински терен на бул. "Драган Цанков" и оформяне на градинка. Нужни за това са 75 000 лева. 

Реставрация на монументален стенопис на фасада на сградата на ул. "Алабин" № 26, създаден в периода 1968-1969 г. от проф. Йонов и Николов, предлага Любомир Тошков и посочва бюджет от 30 000 лв.   

Без да посочи бюджет Мартина Ганчева пледира за Нова организация на движението на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Хенрих Ибсен"/ул. "Сребърна" - да се пресича без пешеходни пътеки, като пешеходното движение е само през подлеза, иска тя. 

Ганчева предлага и Площадка за фитнес на открито в южната част на Южен парк (около ул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Козяк"/ул. "Емилиян Станев"), пак без определен прогнозен бюджет. 

Създаване на проект и реализация на център/площадки за спортни занимания за деца и младежи с увреждания, предлага  Михаил Игнатов, бюджет: няма. 

Предложение за облагородяване на междублоково пространство, при бл. 24, 25, 26 и 27 в ж.к. „Зона Б-5-3”, ул."Средна гора", предложението е на Веселин Киров, колко пари са необходими не е посочено. 

Инж. Веселин Божков предлага идеен проект "Детска площадка Щиндра" в кв. Горубляне срещу 63 000 лв. и идеен проект "Клуб на пенсионера - Горубляне" срещу 180 000 лева. 

Предложението за облагородяване и изграждане на закрити навеси за поставяне на контейнери за битови отпадъци в "Надежда" е на Антони Христов с цена 250 000 лв.

 Проект "Летният фестивал на София" (филми, музика и събития на открито през лятото в София), обща инициатива на "Чучков Брадър", София Филм Фест, Bulgarian Live Music, BSG Media и 8pm прави Борислав Чучков, който посочва като бюджет от 120 000 лв. за година. 

Проект за реновиране и частично обновяване на оборудването на сградата на Нардоно читалище "Васил Левски 1928" в район "Подуяне", предлагат от читалището с посочен бюджет 400 000 лв.

Проект "Градинка за разхождане на домашни любимци в р-н "Изгрев" предлага Ефросина Велева - Иванова, бюджетът е 260 000 лв. 

Иван Иванов изса Запазване на транспортната история на София - възстановяване на исторически превозни средства - 1 трамвай, 1 тролей, 2 автобуса, необходимите пари според него са 670 000 лв.

Предложение за подобряване на детската среда в кв. "Мусагеница" чрез изграждане на природосъобразен дървен парк предлага Стефка Четрафилова, но не посочва бюджет. 

Според Камен Николов трябва да се направи ремонт на малък квартален парк в ж.к. "Овча купел 2" (парк "Линкълн") - почистване на избуяла растителност, възстановяване на осветлението, ремонтиране и/или подмяна на счупени пейки, цялостен ремонт на спортната площадка и др., за което са необходими 120 000 лв. 

Гласуването за проектите е до края на месеца тук.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!