Иска ли Свободна Европа да махне ''Аз съм българче'' от учебниците

Светослав Метанов 16 януари 2024 в 16:37 16975 13

Вазов
Портрет на Иван Вазов.

"Свободна Европа" иска да махне стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче" от учебниците!

Това е поредното гръмовно твърдение, което през последните дни залива социалните мрежи. То се споделя масово и се коментира от стотици потребители. Също така въпросното твърдение е удобно тиражирано от опредени журналисти, медии и политици, насаждащи паника и страх.

"Стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов, изучавано в училищата, пречи на интеграцията на децата на мигрантите и те не могата да се почувстват пълноценна част от българското общество, за което е виновна българската образователна система и тя трябва да се промени, за да не е само за „етническите българи“, е позицията на българската редакция на американската „Свободна Европа“, пише във фейсбук профила си Валерия Велева, главен редактор на сайта Епицентър.

В същия дух тя е публикувала няколко статуса.

В един от постовете си "журналистката", по-известна като "Мадам В", определя като "жалки напъните на "Свободна Европа" Вазовото „Аз съм българче“ да бъде забранено, за да „не пречи на интеграцията на мигрантите". И още:

"Времето ще заличи отродниците, Вазов ще бъде вечен!"

Разпалени са и много групи в социалните мрежи, громящи "либералните извратеняци", "соросоидите" и "безродниците".

И още в същия дух:

Естествено, дебатът бе поджарен и от политическия лидер с многото къси прякори.

Не пропуснаха да "отиграят топката" и от поувяхналата националистическа партия ВМРО. Спихнатите воеводи излязоха с нарочно прессъобщение. Ето го:

Контрера, ВМРО: Скандално! Искат забраната на „Аз съм българче", за да интегрират мигрантите

Готвят се да превърнат България в мигрантско гето!

„Свободна Европа" иска забраната на Вазовото „Аз съм българче"? Това написа в страницата си във Фейсбук общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Става дума за една статия, излязла миналата седмица, в която от „Свободна Европа" разсъждават как ще интегрираме 100 000 деца на бежанци/мигранти, обяснява ситуацията той.

Говори се вече с конкретни числа и в един скандален законопроект (Закон за убежището и бежанците) е записано, че законопроектът се внася, за да преодолее пречките пред приемането ни в Шенген. Излиза, че същите държавни органи, които са ни убеждавали, че нови пречки и изисквания за Шенген към нас няма, а внасят проект на 5 януари, дни след като Денков е обявил, че сме постигнали успех и няма никакви допълнителни искания от Австрия, припомня още Контрера.

Според него е очевидно, че България се подготвя като терен за буферна зона, където нелегалните мигранти, изповядващи исляма в голямата си част, да бъдат отделяни и тези, които ще бъдат полезни на западноевропейските икономики, да бъдат придърпвани, а тези, които не вършат работа - да стоят в буферната зона и какво се случва - няма значение.

Тезата да станем плуралистично общество е ултралиберална - заради 100 000 души 6-7 милиона българи трябва да си променят образователната система. Това е цинизъм и въпросът не опира само до „Аз съм българче". Няма да се спрат само с „Аз съм българче", тепърва ще има всякакви екзотични идеи от този тип. Цялата идея е в изречението, че образователната ни система е етноориентирана - към българите. Е, към кого да е? Към джендърите ли? С подобни статии се подготвя почвата за атаката през институциите, защото в момента управляват ултра либералите, с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, гневи се още войводата.

Той даде заявка, че в близките дни ще публикува свой анализ на готвените промени в Закона за бежанците, които са меко казано притеснителни.

... подготвя почвата България да бъде превърната в мигрантско гето - буфер между Изтока и Запада, завършва поста си във Фейсбук общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

За какво всъщност е словоблудството на Мадам В, Контрера, Късия и други, откровени "мурзилки"?

На 4-ти януари в сайта на българското издание на "Свободна Европа" е публикувана статия на Светла Енчева със заглавие "Демографска криза? Мигрантска криза? До какво води страхът от загуба на идентичност".

Във въпросния материал наистина има изречение, което звучи доста смущаващо за много български граждани, независимо от техните политически убеждения.

То гласи следното:

"Няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат „Аз съм българче“, без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им."

Дори и в това изречение обаче не се съдържа призив за премахването на стихотвотворението на Вазов от учебния материал. Съвсем отделна тема е, че въпросната статия е коментарна, а авторката изобщо не е част от екипа на "Свободна Европа". Под писанието ѝ стои изрична бележка на редакцията:

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Това, разбира се, не пречи като враг на българщината да бъде заклеймена именно "американската медия Свободна Европа". Нищо, че само преди три месеца същата медия извади документи за това, че руската църква в София е собственост на посолството на Москва. Тогава прокремълските медии удобно подхванаха темата, но никоя от тях не каза "Американската Свободна Европа разрки, че..." 

В случая с "махането" на "Аз съм българче от учебната програма" става дума на очевидна и очевадна манипулация.

Днес на това реагираха официално правителството и Министерството на образованието.

Министерски съвет определи категорично "новината" за премахване на "Аз съм българче" от учебния материал като фалшива. Ето какво качиха по темата на официалния сайт на правителството днес:

Фалшивата новина: Министерският съвет експресно променя закона за бежанците, за да може да приема хиляди бежанци, а за да се интегрират в обществото, ще се забрани „Аз съм българче!“

Фактите:

•Промените в Закона за убежището и бежанците не са свързани с нови ангажименти на правителството. Става въпрос за законопроект, подготвен през 2022 г. от междуведомствена работна група към Министерството на правосъдието.

•Законът за убежището и бежанците няма нищо общо с Регламента Дъблин, който засяга връщането на бежанци. Няма изменения, свързани с обратното приемане на лица, които търсят закрила. Това може да се види и от самия текст на документа, публикуван за обществено обсъждане на strategy.bg.

•Целта на законопроекта е България да постигне съответствие с общите стандарти на Европейския съюз, които засягат международната закрила.

•С промените в законопроекта ще се подобрят обменът и интеграцията между базите данни на различните държавни органи. Ще се създаде и поддържа „Регистър за чужденците, търсещи или получили закрила на територията на Република България“.

•Бежанци се интегрират в обществото, на пазара на труда и в образователната система от години. Интегрирането на децата бежанци в училище няма нищо общо със съдържанието на учебния материал. Твърдението, че ще се забрани изучаването на стихотворението „Аз съм българче!“ в училище, е абсурдно и е показателно за крайностите, до които са готови да стигнат заинтересованите от саботажа на проевропейското правителство, в името на частния си политически интерес. За сведение, „Аз съм българче“ е стихотворение, което децата, получили закрила в България, изучават в училище още в първи клас. И опитът показва, че го рецитират с удоволствие.

Подобна е и официалната позиция на Министерството на образованието и науката. От ведомството също са категорични, че става дума за тиражиране на опашата лъжа.

Ето какво казват от МОН:

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Това се посочва в категорична публична позиция на Министерството на образованието и науката. Повод за нея са поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища.

Стихотворението „Аз съм българче“ се изучава още в първи клас. В одобрената учебна програма на МОН, която е задължителна за всички училища в Република България, е записано, че учениците трябва да могат да рецитират творбата. Внушенията, че са възможни изменения заради чужди граждани, са лишени от смисъл, тъй като в България от години има ученици с друго гражданство, които се обучават в българската образователна система. За тях важат същите правила и в този смисъл те трябва и се научават да рецитират „Аз съм българче“ още в първи клас. Опитът показва, че това не представлява трудност за децата.

Само преди няколко месеца приключи прегледът на учебните програми, в това число в тези за първи клас. Нито в крайните текстове, нито в хода на обсъжданията, са били коментирани каквито и да е промени, свързани със стихотворението „Аз съм българче“. Това е още едно доказателство, че подобни обсъждания не са водени по никакъв начин в никакъв момент в Министерството на образованието и науката.

МОН за пореден път призовава политиците да не спекулират с българското образование с политически мотиви – подобни дезинформации са не само вредни, но и опасни.

Така че категоричният извод от всичко по темата е ясен: Никой не е искал и не е обмислял известното стихотворение на Иван Вазов да бъде извадено от учебната програма за българските ученици.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

15

Mateevk

17.01 2024 в 12:28

Аз съм българче

Аз съм българче, но зная,
че мен Русия е кърмила
с хубости, блага обилна
от родината по-мила

Аз съм българче. Обичам
руската душа безкрайна
До Пасолството аз тичам
да изкажа наште тайни

Аз съм българче безродно
На Запад искам да живея
Всичко българско и родно
с кал готов съм да залея

Аз съм българче и расна
в дни военни, в смутно време
От мерак аз тука гасна
Путин Киев да превземе


22548

14

dolivo

17.01 2024 в 08:25

А казаните с ракия? кога ще дойдат да ни ги вдигнат

А флага националния на Рожен, що го скъса Европата? Праща вятър, деба!

Прости тролчета изпълняващи поръчки на Дългоорганния

305

13

Старик

16.01 2024 в 19:21

Mr. Hivaga ли кво си, на теб ""Свободна Европа" е публикувана статия на Светла Енчева" ли ти е ИЗТОЧНИКА за тия 100 000 мигрантски деца!? Абе ния в България КОЛКО Общо Български Деца имаме в СИРОПИТАЛИЩАТА Не Можем издържа, на вас от Дека ви Хрумна това бре!???

345

12

Джендо Джедев

16.01 2024 в 18:21

Я, още една мурзилка, регистрирана днес, пъкна на небосклона - Киряекица. И взе да грачи пресипнало! Голем смех, баце! :D

345

11

Джендо Джедев

16.01 2024 в 18:19

Току мине, не мине, мирзилките се разлайват срещу месечината. Навремето беше така с шкембе-цохрбата - ЕС щял да ни я забрани. После - същото с домашната ракия. Сетне някакви митично норвежци щяха да ни взимат децата и какво ли не още. Сега - щели да забраняват стихотворение... Майко мила! Тия клетници нямат ли нещо по-креативно за вършене?

3251

10

динозавър

16.01 2024 в 18:08

Мадам В. Заслужи още едни гащички. Този път от късопишия.

2099

8

Mateevk

16.01 2024 в 17:49

Ама тя Свободна Европа може да си изказва всякакви мнения. Кой обаче решава какво да съдържат нашите учебници и учебни програми? Във всеки случай не би трябвло да е някое Посолство и Пасолство, както е в момента. И пак повтарям - сега е момента да се включи и "На руските воини", независимо какво ще каже руската Дума или Митрофанова!

2099

7

Mateevk

16.01 2024 в 17:45

А Валерия Велева няма ли да се възмути, че българските деца не учат стихотворението "На руските воини" от 1916 г. на същия този Вазов?
 
X

Да помогнем на украинските деца!